NEC verloor zondagmiddag op het Kasteel kansloos van Sparta. Na de oorwassing van afgelopen weekend tegen PSV kon NEC zich vandaag revancheren, maar liet dat na. NEC zat vanaf minuut 1 niet lekker in de wedstrijd en verloor dan ook terecht met 2-0.

Onrust

De dag begon onrustig, een aantal boze supporters lieten hun onvrede over directeur Bart van Ingen blijken, door verhuisdozen voor het Goffert stadion neer te zetten. Peter Hyballa zei tegenover FOX dat hij daar geen last van had, in tegenstelling tot aanvoerder Gregor Breinburg: "De onrust is lastig voor de spelers, de coach en de fans." Op het veld leek het er in ieder geval niet op dat iedereen de volledige focus op het voetbal had. Hyballa had de opstelling tegenover het duel met PSV licht gewijzigd. Zo kwam Von Haacke terug van een schorsing ten koste van Ofosu en nam Heinloth de linksback positie weer over van Fomitschow.

Eerste helft

Het wekelijkse lunchduel op zondag stond onder leiding van scheidsrechter Janssen. Vanaf de aftrap zat er al geen idee achter het spel van NEC. Beide ploegen leken nog niet helemaal wakker en het duel was vooral in de openingsfase erg pover. In de zestiende minuut werd het 1-0 voor Sparta. Thomas Verhaar, vorig seizoen een van de smaakmakers van de kampioen van de Jupiler League, kon vanaf de linkerkant de bal strak in de verre hoek schieten na fout op fout in de Nijmeegse defensie. 5 minuten later kon Verhaar vanaf links naar binnen trekken, maar voorkwam doelman Delle dat de marche verdubbelt werd. Pas in de 38e minuut kwam NEC voor het eerst gevaarlijk in het zestien meter gebied van de Spangenaren: Von Haacke schoot de bal vlak voorlangs. NEC mocht niet klagen dat Sparta vergat de score te vergroten. Sanusi kreeg de bal voor het intikken maar struikelde over zijn eigen fouten, nadat El Azzouzi een-op-een met Delle voor eigen succes ging.

Tweede helft

Hyballa greep in in de rust en bracht Ofosu en Fomitschow binnen de lijnen. NEC startte fel aan de tweede helft, maar deed dat iets té fel en dat resulteerde in een gele prent voor Janio Bikel en een kans voor Thomas Verhaar. In de 60e minuut nam Fomitschow dan eindelijk een keer het doel van Roy Kortsmit onder vuur met een harde pegel die op de onderkant van de lat belandde, maar de bal stuitte vlak vóór de lijn weer het veld in. Het zat dan ook niet mee. Na een opstootje kreeg NEC een vrije trap op zo’n 30 meter vanaf de goal. Owusu probeerde de bal in een keer langs de muur en tussen de palen te schieten, maar de bal ging vlak langs de verkeerde kant van de paal. NEC werd iets dreigender, maar daar was dan ook alles mee gezegd. In de 80e minuut beslist Sparta dan toch het duel. El Azzouzi kon de bal vrij intikken bij de tweede paal na een sublieme actie van Brogno, die de bal fraai controleerde aan de linkerkant en een afgemeten voorzet afleverde. In de laatste minuut verzuimde El Azzouzi nog om zijn tweede van de middag te maken, toen Delle, die als enige een voldoende scoorde vandaag, zijn inzet wist te keren. NEC zat geen moment in de wedstrijd en verloor dan ook terecht van een goed voetballend Sparta met 2-0.

Gat

NEC kan de aansluiting met de middenmoot voorlopig wel vergeten. Het gat met nummer 10 FC Twente bedraagt nu vier punten. Aanstaande zondag komt Willem II op bezoek, een belangrijk duel met een concurrent, ook uit de onderste zone. Tussendoor komt ADO Den Haag nog op bezoek. Woensdag speelt NEC om 20:00 thuis tegen de Hagenezen in de eerste ronde van de KNVB Beker. Als NEC door wil bekeren en afstand wil nemen van de degradatiezone, zal Peter Hyballa een creatiever strijdplan moeten verzinnen, zullen de spelers elkaar beter moeten berijpen en zullen de supporters in ieder geval niet op de wedstrijddag zélf hun onvrede over het bestuur moeten uiten.

Scoreverloop:
16′ Verhaar 1-0
80′ El Azzouzi 2-0

Opstelling NEC: Delle; Buwalda, Dumic, Golla, Heinloth (45′ Fomitschow); Breinburg, Bikel, Von Haacke (72′ Lundholm); Owusu-Abayie, Taiwo (45′ Baah-Ofosu), Mayi.