De inspanningen van de Supportersvereniging NEC en SV Vitesse hebben effect gehad. De autoriteiten in Arnhem hebben besloten dat er 800 supporters meemogen naar de derby in januari.
Eerder deze week stuurden beide supportersverenigingen een brandbrief naar de lokale driehoek in Arnhem.
In het vooroverleg dat NEC altijd heeft met de Arnhemse club en veiligheidsdriehoek is in eerste instantie zelfs besproken dat helemaal geen uitsupporters van NEC welkom zijn in Arnhem. Dit vanwege ongeregeldheden die nota bene in Nijmegen plaatsvonden. Uiteindelijk is besloten voorlopig 500 NEC-supporters toe te laten.
De Supportersvereniging heeft vervolgens deze week een overleg gehad met de SV Vitesse en de veiligheidscoördinatoren van beide clubs. In dit overleg hebben beide supportersverenigingen zich sterk gemaakt voor zoveel mogelijk NEC-supporters in het Arnhemse uitvak. Een aantal jaren geleden mochten nog 1200 supporters mee. Dit aantal is in de afgelopen edities al teruggebracht naar 900 supporters. Nu zouden er nog 500 supporters meemogen.
"Het is belachelijk dat onze supporters worden gestraft voor rellen die zich in Nijmegen afgespeeld hebben", verklaart voorzitter Rob Schevers van de NEC Supportersvereniging. "Een groot aantal personen die meegedaan hebben aan die rellen zijn opgespoord en veroordeeld. Het veiligheidsrisico is ook nauwelijks lager als er 500 supporters meegaan in plaats van 900. Wij pleiten samen met de SV Vitesse voor minimaal 800 supporters in het uitvak."

De gezamenlijke mail, namens de supportersverenigingen aan de veiligheidsdriehoek en clubs:
Betreft: Derby Vitesse-NEC  
Geachte dames en heren,   Op 19 december hebben de supportersverenigingen van Vitesse en NEC een overleg gehad met de veiligheidscoördinatoren en supporterscoördinatoren van beide clubs. Tijdens dit overleg werd ons meegedeeld dat de wedstrijd Vitesse-NEC door slechts 500 supporters uit Nijmegen bezocht mag worden. De supportersverenigingen zijn teleurgesteld door dit besluit. Wij willen u dan ook vragen dit te heroverwegen en minimaal 800 bezoekende supporters toe te laten tijdens deze mooie derby. Wij zijn van mening dat er ook dan sprake kan zijn van gematigde politie-inzet waarbij de veiligheid toch voldoende gewaarborgd wordt.  
Wij realiseren ons dat de achtergrond van dit besluit ligt in de gebeurtenissen na afloop van de wedstrijd van 16 oktober 2011 in Nijmegen. Wij betreuren het dat we ons nu moeten laten gijzelen door het wangedrag van een zeer kleine groep relschoppers en dat zij hun doel dreigen te bereiken, namelijk het verzieken van het bezoeken van een voetbalwedstrijd door goedwillende supporters. Ook willen we u er graag op wijzen dat er jarenlang geen incidenten zijn geweest rond de enige Gelderse derby, waarmee we het gebeuren in Nijmegen op dit moment nog als een incident mogen zien.  
Uiteraard begrijpen wij dat er van de supportersverenigingen wat wordt verwacht. Wij zullen op onze beide websites een oproep doen aan de supporters om de wedstrijd op een normale manier bij te wonen en de rivaliteit op het veld en, door middel van ludieke spandoeken, op de tribune te laten gebeuren. In deze verklaring zullen wij zeker het gegeven meenamen dat er zelfs overwogen is deze wedstrijd zonder supporters van de bezoekende club te laten spelen. De supportersvereniging NEC zal bezoekers bij het instappen van de bussen een flyer overhandigen met dezelfde oproep. De supportersvereniging van Vitesse zal hetzelfde doen als de wedstrijd volgend seizoen in Nijmegen gespeeld wordt. We overwegen nog om zowel in het bezoekersvak als op de Zuid-tribune van GelreDome een spandoek op te hangen met de tekst: ‘En anders is het afgelopen’.
Wij hopen dat u bereid bent uw standpunt te heroverwegen. We zien uw antwoord graag tegemoet.  
Supportersvereniging Vitesse
Stef ten Thij, voorzitter
Supportersvereniging NEC
Rob Schevers, voorzitter