Vrijdag staat het duel FC Utrecht – NEC op het programma. FC Utrecht staat na zes duels op de achtste plaats. Die plek heeft de ploeg van Henk Fraser vooral te danken aan de laatste twee duels. Dat waren namelijk pas de eerste twee zeges van het seizoen voor Utrecht. Van een goede start is dus geen sprake, vindt ook de nieuwe hoofdtrainer Fraser.

“Het oogde onsamenhangend tegen Vitesse, we kwamen vaak net een stapje te laat”, aldus Fraser tegenover het AD. “Voetballend kan en moet het nog beter, maar we zijn in elk geval wel strijdbaar.” De trainer ziet een aantal spelers terugkomen van blessures. Zo zit aanvoerder Nick Viergever vrijdag weer bij de selectie en zal ook de nieuwe versterking Amin Younes van de partij zijn. Fraser moet het wel stellen zonder Bart Ramselaar, Mike van der Hoorn, Mimoun Mahi en Ramon Hendriks tegen NEC.

Spitsen in bloedvorm

Ondanks de afwezigen heeft Fraser een meer dan voltallige selectie en zelfs wat luxeproblemen. Gaat Sean Klaiber bijvoorbeeld spelen aan de rechterkant of houdt de trainer vast aan Hidde ter Avest? Verder zijn er nog wel wat posities waar de oefenmeester keuzes moet gaan maken. De belangrijkste man aan de zijde van Utrecht is natuurlijk Bas Dost. De boomlange spits scoorde de winnende tegen Vitesse afgelopen week en in totaal vond Dost al vijf keer het net dit seizoen. Voor onder andere Calvin Verdonk de taak om hem af te stoppen samen met natuurlijk Ivan Marquez.

Naast Bas Dost heeft Anastasios Douvikas zich de laatste weken ook in het elftal weten te spelen. Dat heeft de Griekse spits onder andere te danken aan een hattrick tegen Fortuna Sittard twee weken terug op vrijdag. De twee spitsen zijn de afgelopen weken dus goud waar voor Fraser. “Niet de trainer, maar de spelers zelf zijn het die zich opstellen”, stelt hij. “Bas is vanzelfsprekend een van onze belangrijkste spelers. Hij zorgt ervoor dat ik bijna niet om hem heen kan. Voor Tasos geldt de laatste weken hetzelfde. Ik hou van jongens die me de mond snoeren”, is Fraser strijdbaar.

Vorig seizoen ontving FC Utrecht NEC ook al op vrijdag in eigen huis (1-0) en dat lijkt de Domstedelingen wel te bevallen. Een opvallende statistiek vertelt namelijk dat Utrecht pas twee keer in de Eredivisie-historie een thuisduel op vrijdagavond verloor. Daartegenover staan 21 zeges en negen remises. Aan NEC de taak dit tij snel te keren. Met de massale steun van bijna 1200 uitsupporters zal het aan de achterban andermaal niet liggen.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht: Barkas; Ter Avest, Van der Maarel, Sagnan, Van der Kust; Sylla, Toornstra, Brouwers, Boussaid; Dost, Douvikas.

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers