Dat Ajax nog altijd een goede jeugdopleiding heeft is te zien aan het feit dat er zeven basisspelers uit de eigen jeugdopleiding momenteel het vlaggenschip besturen. Maar de Nederlandse topclub dient niet alleen de eigen gelederen, ook die van veel andere BVO´s in ons land.
NEC-middenvelder John Goossens was voorbestemd om deel uit te gaan maken van de Godenzonen. Hij was doorgaans de beste speler in de jeugdelftallen die hij doorliep op De Toekomst. "Tot de A1 stak ik er inderdaad bovenuit. Ik was linksbuiten. Vervolgens ging ik naar Jong Ajax." En daar bleef de Heemstedenaar min of meer hangen. "Ik was negentien en had een lekker seizoen achter rug, maar ik kreeg geen kans. Dat was teleurstellend." Totdat de Roemeen Nicolae Mitea geblesseerd raakte tijdens de voorbereiding. De een zijn dood is de ander zijn brood. Goossens werd door Henk ten Cate bij de A-selectie gehaald. Al snel speelde hij de wedstrijd die Goossens nog altijd ziet als het hoogtepunt uit zijn nog prille loopbaan. "We speelden tegen Glasgow Rangers. Het was een oefenwedstrijd, maar zo voelde het totaal niet aan. De sfeer, de supporters en tussen spelers lopen als Jaap Stam, Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder. Het was prachtig. Dit duel was in Nederland ook nog eens live op televisie." Waar Goossens onder de indruk raakte van de entourage, was Ten Cate enthousiast over het vertoonde spel van zijn pupil. Maar Mitea werd weer snel fit verklaard, Luis Suárez kwam over van FC Groningen en Ajax won vervolgens de eerste wedstrijd zonder Goossens met 1-8 bij De Graafschap. Zelf liep Goossens een blessure op in de wedstrijd met de beloften. "Ik gleed weg en ik voelde dat er iets in mijn lies schoot. Ik bleef daarna last houden waardoor ik anders ging lopen en rugklachten kreeg. Ik stond twee maanden buitenspel. Zie dan maar weer op niveau te komen."
Toen Marco van Basten het roer overnam in Amsterdam was het helemaal gedaan met de ambities van Goossens. "Van Basten zag het niet in mij zitten. Hoe goed ik ook speelde. Het ging ontzettend lekker bij Jong Ajax en ik was zelfs topscorer. Nota bene als linksback. Adrie Koster zei tegen mij dat mijn officiële debuut bij Ajax aanstaande was, maar dat feest ging dus niet door." Goossens mocht vertrekken en FC Twente meldde zich al snel. "Ik zag dat niet zitten, daar zou namelijk dezelfde situatie ontstaan als bij Ajax. Ik werd niet gehaald als basisspeler. Daarom ben ik uiteindelijk naar NEC gegaan. Ik had in het begin wel moeite met de mentaliteit aan de andere kant van het land. Dat was echt wennen. Bij Ajax krijg je een bepaalde brutaliteit mee. Je denkt dat niemand je wat kan maken. Ik was bijdehand en had een grote mond. Dat is inmiddels veranderd."
Maar onder het bewind van Dwight Lodeweges was Goossens ook niet altijd een basisspeler. "De trainer had zijn opstelling al gemaakt en koos voor de oudere garde. Maar gelukkig kwam Wiljan Vloet snel voor de groep te staan. Hij gaf mij het volste vertrouwen en ik heb nu echt het gevoel dat ik progressie boek." Goossens betaalde het vertrouwen uit met goed spel en prachtige doelpunten, bijvoorbeeld in het verleden tegen ADO Den Haag en dit seizoen nog bij PSV. Het kind van Ajax is een man geworden bij NEC. Toch blijft ´Glasgow-uit´ zijn hoogtepunt. "Bij Ajax is alles begonnen. Met Vurnon Anita heb ik nog altijd een goed contact. Dat ik niet ben doorgebroken is jammer. Maar alles valt en staat met het moment van doorbreken. Ben je fit? Welke aankopen worden er gedaan? Ziet de trainer het in je zitten? Maar daar kijk ik niet meer op terug, alleen NEC telt." Wel kijkt Goossens terug op zijn prestaties van dit seizoen. "Tot nu toe heb ik elf van de dertien wedstrijden gespeeld en daar ben ik best tevreden over. Ik heb er eentje moeten missen vanwege een schorsing. Dat was geen slimme actie, dus zoiets is voor verbetering vatbaar. Ik heb de kwaliteit om beslissend te zijn voor het team met mijn afstandsschot. Dat is iets wat ik vaker wil laten zien. Dit geldt ook voor andere aanvallende acties, die wil ik ook graag verbeteren en meer laten zien. Zeker met de rol die ik op het veld heb naast Lasse Schöne. Een voetballer is niet snel uitgeleerd dus ik ook niet."
Met NEC verwacht Goossens ook nog te groeien. "Wij zijn geen degradatiekandidaat. Het is de bedoeling om onderin het linkerrijtje of bovenin het rechterrijtje te eindigen. Hoger is altijd meegenomen. We staan op dit moment tiende en dat klopt volgens de doelstelling. Tot nu toe gaat het goed al hebben we een paar wedstrijden onnodig verloren. We hebben een jong team en dat kenmerkt zich door wisselvalligheid. Aan de andere kant staan er ook zo nieuwe talenten op zoals Jasper Cillessen. Financieel gezien is er bij ons geen mogelijkheid om ´grote´ aankopen. We moeten de jonge spelers dan ook zeker koesteren." Het verschil tussen de prestaties uit en thuis bij de meeste eredivisieploegen is groot. Ook bij NEC. "Thuisspelen is gewoon lekkerder als het gaat om de voorbereiding. Geen lange busreis en een hotel waar we moeten blijven. Je kunt lekker thuis eten en vervolgens naar het stadion rijden. Je zit in je eigen kleedkamer en als je eruit komt wordt je gesteund door je eigen aanhang."
Bron: Voetbalzone