Zondag 3 februari 2013: D-day. De derby tegen Vitesse in het eigen Goffertstadion is al ruim een uur bezig en de stand is in evenwicht. Nieuwkomer en AZ-huurling Ruud Boymans komt in de ploeg voor Melvin Platje, nadat eerder Erik Falkenburg voor nieuw impuls zorgde. Een kwartier voor tijd wordt een prachtige pass van Nick van der Velden niet goed verwerkt door Kashia, waardoor Boymans in zijn eentje op doelman Velthuizen afloopt. De Limburger blijft uiterst koel, schuift de bal door de benen van de Vitesse-goalie en kroont zich bij zijn debuut tegen de aartsrivaal tot matchwinner. ForzaNEC.nl ging met de sympathieke spits in gesprek over onder andere de derby, Alex Pastoor en of we hem ook volgend seizoen terugzien zien in Nijmegen.
Een jonge Boymans in Born
Ruud Boymans, 23 jaar, geboren en getogen in Born, een klein kerkdorp in de zogenaamde ‘taille’ van Limburg. In zijn geboortedorp is Boymans begonnen met voetballen, mede dankzij zijn vader. “Hij is een groot voetbalfan en heeft mij eigenlijk aangespoord om te gaan voetballen. Op mijn vijfde begon ik met voetballen bij VV Born. Daar heb ik de jeugd doorlopen tot mijn elfde, totdat Fortuna Sittard zich voor me meldde. In Sittard heb ik de jeugdopleiding afgemaakt en tevens twee seizoenen in het eerste elftal gespeeld.” Bij Fortuna speelde Boymans tussen 2007 en 2009 46 duels, waarin hij twaalf keer tot scoren kwam. Net als veel voetballers had ook Boymans zijn idool. “Ik keek altijd op tegen Ruud van Nistelrooij. Ik keek hoe hij bewoog en goals maakte. Wat dat betreft vind ik het heel jammer dat hij gestopt is.”

Stappen maken in Limburg
Na twee succesvolle seizoenen bij de Limburgse eerstedivisionist, meldden een aantal clubs zich voor Boymans. Volgens verschillende media had, naast VVV-Venlo, ook NEC interesse in de diensten van de spits. “VVV werd op dat moment erg concreet en ik moest een keuze maken. Ik las in de media dat NEC ook interesse had, maar daar heb ik verder niet veel meer over gehoord.” Bij de Limburgers produceerde hij vijftien doelpunten in 46 Eredivisieduels, waarna een transfer naar AZ volgde. “Dankzij VVV heb ik de stap naar AZ mogen maken, daar ben ik de club heel erg dankbaar voor. Ik heb er een goede tijd beleefd.”
Toch ligt het hart van Boymans nog altijd bij de club waar hij zijn profcarrière startte: Fortuna Sittard. “Fortuna is nog steeds een club waar ik supporter van ben. Ik draag ze een warm hart toe en kijk elke vrijdag wat ze hebben gedaan in de competitie. Het is toch de club waar het allemaal begon voor mij. Ik hoop nog een aantal wedstrijden te gaan zien dit seizoen.” Al jaren kampt Fortuna met financiële problemen. Een eventueel faillissement zou Boymans zeer betreuren. “Zowel voor Sittard als voor het betaalde voetbal zou dat een enorme klap zijn. De club heeft geweldige spelers voortgebracht. Het zou een erg slechte zaak zijn voor het Nederlandse voetbal.”
Teleurstelling in Alkmaar
In Alkmaar zette Boymans een handtekening onder een contract voor vier seizoenen. Het eerste seizoen van Boymans bij AZ bestond voornamelijk uit het plaatsnemen op de bank en een gering aantal invalbeurten. Tevens weerhielden enkele blessures Boymans ervan om in de eerste seizoenshelft aan spelen toe te komen. Ook in zijn tweede seizoen in Noord-Holland zat er geen basisplaats in, waardoor Boymans uitkeek naar een andere club. “AZ wilde me aanvankelijk niet verhuren, maar dit veranderde aan het einde van de transferperiode. Via mijn zaakwaarnemer kreeg ik te horen dat NEC interesse had, samen met nog enkele andere clubs. Ik had direct een goed gevoel bij NEC, dus ik heb een gesprek met de trainer aangevraagd, dat me erg goed beviel. Toen heb ik de keuze gemaakt om naar Nijmegen te komen en tot nu toe is dat een prima keuze gebleken.”

Nadat Boymans zich bij de selectie van NEC had gevoegd, uitte Gerjan Verbeek kritiek op zijn vertrek. Tegenover het Algemeen Dagblad gaf de trainer van AZ een duidelijke uitleg: “Hij was bij zijn komst akkoord gegaan met de rol van pinchhitter bij ons,” zegt de oefenmeester. “Daarna is hij de meerderheid van de tijd geblesseerd geweest. Dan moet je niet aankomen met het verhaal dat je te weinig speeltijd krijgt.” Boymans kijkt op dit moment liever naar zijn periode in Nijmegen. “Ik heb duidelijk aangegeven dat het nooit aan mij is verteld. Ik focus me nu liever volledig op NEC.” Mocht de situatie bij AZ niet veranderen aankomende zomer, overweegt Boymans een vertrek uit Alkmaar. “Mijn verhuur is voor mij bedoeld om meer speelminuten te krijgen. Als ik terugkom bij AZ en er is opnieuw een rol als pinchhitter voor mij weggelegd, ga ik liever op zoek naar een andere club, maar je weet nooit hoe het loopt.”
Herpakken bij de warme club NEC
De verhuurperiode aan NEC verloopt volgens Boymans tot nu toe erg goed. De aanvaller ziet tevens gelijkenissen tussen de club uit Nijmegen en zijn oude club VVV. “NEC is een hele warme club en is wat dat betreft wel vergelijkbaar met VVV. In Nijmegen is het natuurlijk wel professioneler geregeld, maar qua gevoel en warmte van de club is het zeker vergelijkbaar. Er staat een goed team en de trainingen zijn van erg hoog niveau.” Of we Boymans ook volgend seizoen in Nijmegen zien, wordt door de spits zelf niet uitgesloten. “Er zijn nog een hoop wedstrijden te gaan, dus je weet nooit hoe het zal lopen, maar ik ben erg positief over de club en ik sluit NEC zeker niet uit als een mogelijke nieuwe club. Tijdens de onderhandelingen over een verhuur aan NEC is er ook gesproken over een optie tot koop, maar uiteindelijk is deze er niet gekomen.”
Over zijn huidige trainer, Alex Pastoor, heeft Boymans een duidelijke mening. “Een hele moderne en goede trainer. Hij geeft zijn spelers een goed gevoel en kan ze enorm goed motiveren. De trainingen zijn erg gevarieerd. Verder hoor ik van andere spelers eigenlijk alleen maar positieve verhalen over hem.” De vergelijking tussen Pastoor en diens vriend Gertjan Verbeek is volgens Boymans erg moeilijk. “Trainers vergelijken is altijd moeilijk. Pastoor is sociaal erg sterk. Hij heeft goed contact met de spelers. Dat past wel goed bij mij als persoon.” Zijn eigen kwaliteiten weet Boymans goed te betitelen. “Ik ben een aanspeelpunt en sterk met ballen vanaf de zijkant. Ik heb ook een goede kopkracht. Maar het belangrijkste, doelpunten maken, blijft een kwaliteit van een spits, dus ook voor mij.” 
Sinds zijn komst bij NEC kampt Boymans nog altijd met een conditionele achterstand. De spits speelde zijn wedstrijden bij Jong AZ, maar dat is niet te vergelijken met het niveau van het eerste elftal. “Het niveau van de beloften en dat van de Eredivisie is een wereld van verschil. Als je bij de beloften speelt, heb je een ander trainingsschema. Het eerste speelt op zondag en ik op maandag met het tweede, waardoor de arbeid-rust verhouding heel anders is dan bij het eerste. Maar inmiddels ben ik conditioneel al erg gegroeid, dus ik hoop snel in staat zijn om vanaf de aftrap te kunnen starten.”
“Een goed begin…”
“Het was een geweldige start. Ik ben erachter gekomen wat die goal heeft losgemaakt bij de mensen.” Door de winnende goal te scoren tegen aartsrivaal Vitesse, zag Boymans niet alleen wat dit betekende voor het publiek in Nijmegen, ook voor de spits zelf betekende het doelpunt veel. “Ik speelde niet bij AZ en moest het hier in Nijmegen laten zien. Ik was pas net bij de club en moest nog een woning zoeken. Dan scoor je de winnende treffer in de Gelderse derby, dat was voor mij een onbeschrijfelijk gevoel. Die treffer tegen Vitesse maakte zo veel los bij de mensen. Ik heb natuurlijke mooiere doelpunten gemaakt, maar dit was voor mij de belangrijkste goal in mijn carrière.”

Over de sfeer rondom de derby zelf was de spits overdonderd. “Ik had al eerder de derby tussen Fortuna en MVV meegemaakt, maar dat is een stuk kleiner vergeleken met de Gelderse derby. Ik wist niet wat ik zag toen we op zaterdag gingen trainen. Het hele veld stond vol met vuurwerk en zingende mensen. Dat geeft een enorme kick. Ik zei nog tegen Falky (Erik Falkenburg, red) dat ik niet had verwacht dat de derby zo leefde bij de supporters.” Inmiddels heeft Boymans een woning gevonden in Nijmegen. “Ik woon sinds enkele weken dichtbij de Waalkade, dat bevalt me erg goed. Ik ken de stad al een beetje omdat mijn zus vijf jaar in Nijmegen heeft gestudeerd.”
Supporters maken de club
Voor Boymans zijn de fans van een club ontzettend belangrijk. “De supporters maken de club, ze zijn belangrijk voor de steun van de spelers. Stel dat je in een wedstrijd met 1-0 achter komt, dan hoop je dat de supporters je blijven aanmoedigen. Ze zijn heel erg belangrijk en ik ben ook betrokken bij de supporters. Als de mensen de tijd nemen om bijvoorbeeld bij een training te komen kijken, vind ik ook dat je als spelers zijnde de tijd moet nemen om met ze een praatje te maken, op de foto te gaan of handtekeningen uit te delen.” Als boodschap voor de supporters herhaalde Boymans zijn eerdere standpunt: “Blijf spelers altijd steunen, ook al loopt het even wat minder. De supporters kunnen hierdoor het verschil maken.”
Voetbal, plezier en vertrouwen
Echte ambities heeft Boymans natuurlijk wel, maar voor hem is plezier en vertrouwen ook erg belangrijk in het voetbal. “Ik wil gewoon voor een club spelen waar ik gewaardeerd wordt en weer plezier heb in het voetbal. Bij AZ was dat even weg. Ik hoef ook zeker niet per se naar een grotere club, want ik vind NEC echt een schitterende club. Voor mij is een club die vertrouwen heeft in mij de basis om goed te kunnen presteren.” Waar we Boymans over vijf jaar zien, kan de spits niet voorspellen. “Daar denk ik eigenlijk niet vaak over na. Ik ben niet iemand die zo ver vooruit kijkt. Ik hoop ooit nog in het buitenland te mogen spelen, in Duitsland of Engeland. Maar dat is echt een droom, dat zien we wel weer. Het belangrijkste voor mij is dat ik hier het plezier in het voetballen terug heb gevonden.”