De naam Van Ottele komt menig NEC-fan wel bekend voor. Syb van Ottele maakte in augustus 2020 zijn debuut voor NEC in de Keuken Kampioen Divisie. Hij speelde slechts een halfjaar bij het eerste van de Nijmegenaren, toen hij vertrok naar SC Heerenveen. Zijn broertje Ids speelt nu in de voetbalacademie van NEC, ForzaNEC bracht een bezoekje aan de centrumverdediger van NEC O17.

Geen Cola of Fanta, nee Ids wil graag een glaasje water. Het is het eerste keer dat Ids van Ottele (17 jaar) de media te woord staat. “Of ik het spannend vind? Nee hoor, haha. Ik heb er zin in!” Ids speelt momenteel in de onder 17 van NEC en mag zich volgend jaar laten zien bij de onder 18. “Het was wel even spannend. Ik heb erg veel concurrentie dus ik moet extra mijn best doen.” Dat zal wel moeten, want Ids wil maar al te graag bij NEC blijven. “Het is iedere dag vijf minuten fietsen en dan ben ik er. Ik droom ervan om mijn debuut te maken in de Goffert. Ik ben supporter van NEC, dus er lijkt mij niets mooiers dan dat.”

Voetbalfamilie

De familie Van Ottele is ook een echte voetbalfamilie. Broer Syb speelt bij SC Heerenveen en ook de zus van Ids kan een balletje trappen. “En mijn vader heeft vroeger ook gevoetbald. In de buurt trapten we ook vaak een balletje, dus we hebben altijd wel veel gevoetbald.” Ids begon bij RKSV Brakkenstein, net zoals zijn broer. “Ik heb daar een mooie tijd gehad en veel vrienden gemaakt. Het is een leuke club en heb er veel geleerd, alleen heb ik in de onder 15 gekozen om een stapje hogerop te gaan en bij Union te gaan voetballen. Ik vond dat ik me daar beter kon ontwikkelen en achteraf is dat een goede keuze geweest.”

Via Union mocht Ids meetrainen bij NEC en daar waren ze snel enthousiast. “Ik werd op een gegeven moment gebeld dat ik volgend jaar bij ze mocht aansluiten en toen heb ik thuis, met Syb erbij, een mooi feestje gevierd.” Er is voor Ids ook een leven buiten voetbal. Zo is hij vorig jaar begonnen aan de opleiding sport & bewegen op het ROC in Nijmegen en werkt hij drie dagen in de week bij de Albert Heijn. “Ik moet ook gewoon geld verdienen,” grinnikt Van Ottele

Confrontatie in de Goffert

Syb van Ottele kan nog niet op heel veel speelminuten rekenen bij Heerenveen: slechts twee keer startte hij afgelopen seizoen in de basis. Toch startte hij in november tegen NEC in de basis. “Ik wist niet voor wie ik toen moest zijn,” lacht Ids. “Het werd 1-1, dus dat was perfect. Bij de 1-0 van NEC (Ali Akman, red.) zag Syb er niet helemaal goed uit. Dat vond ik wel jammer, maar de 1-1 kwam ook voort uit een onderschepping en pass van Syb, dus dat maakt het wel goed.” Voor Syb zelf was het ook een bijzondere wedstrijd. “Syb is ook nog ‘gewoon’ voor NEC. Bij de promotie waren we ook bij het feest en sprongen we ook door de kamer bij de goal van Okita. Dat was echt mooi. De wedstrijd tegen NEC was niet alleen bijzonder voor hem, maar ook voor ons als familie.”

Toekomst

De naam Van Ottele geeft Ids geen extra druk. “Nee, Syb is gewoon mijn broer die goed kan voetballen en ik wil datzelfde pad gaan bewandelen. Ik wil mijn broer achterna. Ik ben gewoon supertrots dat hij nu profvoetbal speelt.” In zijn vriendengroep worden er vaak grapjes gemaakt. “Als ik een keer een fout maak met voetballen dan roepen ze altijd van ‘goh, speelt dat nou bij NEC?’ Dat vind ik wel grappig hoor.”

Ids heeft nog veel contact met zijn broer en ze gaan vaak bij elkaar kijken. “Syb komt soms kijken en dan geeft hij mij gewoon tips. Hij zegt eerlijk wat er wel en niet goed ging en daar heb ik super veel aan, want hij is net als ik een centrale verdediger.” Ids heeft ook een duidelijk beeld voor zijn toekomst. “Ik wil mijn debuut maken in de Goffert. Eerst maar volgend seizoen goed doorkomen en later doorstromen naar de onder 21, daarna zien we wel. Ik ga nog regelmatig naar NEC en ik kan alle supportersliedjes. Het kan heel snel gaan hé. Kijk maar naar Ibrahim Cissoko. Ik heb me goed kunnen ontwikkelen dit jaar en ik heb veel zelfvertrouwen. Hopelijk mag het ooit zover komen.”

Foto: Rene Schonenberg (via Ids van Ottele)