Peter Hyballa keert vrijdag voor het eerst sinds zijn ontslag bij NEC terug in De Goffert. In april 2017 werd de trainer de laan uitgestuurd bij de Nijmeegse club, die vervolgens plots twee keer won, maar daarna via de play-offs alsnog degradeerde. Sindsdien speelt NEC in de Eerste Divisie.

Na de wedstrijd tegen Excelsior in het seizoen 2016/17 waren er ongeregeldheden voor het Goffertstadion. Hyballa sprak de fans toen toe op het voorplein. "Er was gedoe met supporters", blikte Hyballa terug bij supporterskanaal B-Side Rats. "Niemand had het lef om naar buiten te gaan, ik wel. Ik heb het gemanaget met de supporters. Ze waren negatief, maar dat begreep ik ook. Er was een agressieve sfeer. Ach. Dat was één verhaal uit mijn leven."

"Ik heb in Nijmegen met trots gewerkt. Ik heb alles gegeven voor NEC. Ik heb fouten gemaakt, de club ook. We hadden een heel matige spelersgroep, waar ik alles mee heb geprobeerd. De reeks nederlagen kon ik niet stoppen, daarin heb ik geen goed werk verricht. Dat ik dan ontslagen wordt, dat is oké. Nu kom ik terug. Ik vind Nijmegen een leuke stad en de supporters zijn leuk. Niet alle medewerkers zijn leuk, wel een paar. En veel mensen werken er al niet meer. NEC is echt een leuke club. Als het beleid daar beter is, is het gewoon een Eredivisie-club."

Hyballa, die met NAC komende week de halve finale van het bekertoernooi tegen Feyenoord speelt, ging tegen BN De Stem nog even door over NEC: "Tegen het einde van die tien maanden heb ik de slangenkuil meegemaakt. Asociaal; soms voelde ik me echt alleen. Ik schud vrijdag twee of drie handen meer dan normaal het geval is en verder ga ik gewoon De Goffert in."

Foto: Rob Koppers