De Gelderse derby in Nijmegen is voor NEC uitgelopen in een sof (1-4). In de eigen Goffert speelde Vitesse zich makkelijk onder de druk van NEC uit en mede door een bijzonder matig keepende Jasper Cillessen viel er niks te behalen voor de Nijmegenaren.

De opening was nog zo prachtig, de openingsfase deed de sfeer al bedaren. In de eerste tien minuten gebeurde er nog niet veel. NEC had iets meer de overhand, maar liet door slordigheden enkele mogelijkheden aan Vitesse. Voor NEC was Nany Dimata dichtbij, maar hij kon zijn voet niet goed tegen een voorzet van Lasse Schöne zetten.

De wedstrijd kabbelde een beetje voort en echte kansen waren er niet. Vitesse kwam echter uit het niets op voorsprong. Vitesse-aanvoerder Matús Bero kon van net buiten de zestien aanleggen en passeerde Cillessen laag in de hoek. Die bal werd nog aangeraakt door Ivan Marquez waardoor de doelman op het verkeerde been stond. Niet veel later ging Cillessen volledig in de fout. De keeper, die NEC dit seizoen meerdere keren behoedde voor puntverlies, liet zich de bal aftroggelen door Mohamed Sankoh. De aanvaller kon de bal zo neerleggen voor Kacper Kozlowski die voor een leeg doel kon binnenwerken.

NEC moest even bijkomen van de twee snelle tegengoals. Meijer greep gelijk in door Mattsson te vervangen door Pedro Marques. De Portugees bracht wat strijd met zich mee voorin en straalde dat ook af op zijn medespelers. Zo was Ibrahim Cissoko dichtbij een aansluitingstreffer kort voor rust. Kjell Scherpen kon uiteindelijk redding brengen.

Cillessen

In het tweede bedrijf moest NEC op zoek naar goals. Na de wissel van Marques speelden de Nijmegenaren met twee spitsen, al zakte de Portugees wat vaker terug naar het middenveld. De formatie werd nog verder omgegooid door een blessure van Joris Kramer, waarna middenvelder Jordy Bruijn hem verving. Dirk Proper ging daardoor voor de defensie spelen. Cillessen ging daarna opnieuw in de fout door de bal in de voeten van een Vitessenaar te gooien, terwijl de doelman op de rand van de zestien stond. Vitesse leek het geklater af te straffen, maar deed dat vanuit buitenspelpositie.

Even later werd het alsnog 0-3. Door klungelig uitverdedigen kon Vitesse zo voor de goal van Cillessen komen. Bart van Rooij gaf uiteindelijk het laatste zetje. Het ‘schaam je kapot’ klonk van de tribunes, maar slechts twee minuten later veranderde dat in ‘alles of niets’. Dat kwam doordat Proper NEC weer hoop gaf met een goal. Na goed terugleggen van Marques schoot de middenvelder de bal mooi in de kruising.

De goal mocht echter niet baten. Vitesse bleef aan de bal en gevaarlijker. Dat resulteerde ook in de 1-4. Ryan Flamingo werkte een klutsbal uit een corner binnen. NEC hoeft in ieder geval even niet meer aan de play-offs te denken. De derby is een prooi voor de Arnhemmers, waardoor NEC voorlopig op een tiende plek blijft staan.

In het kort

Scoreverloop
25′ 0-1 Bero
28′ 0-2 Kozlowski
68′ 0-3 Van Rooij E.D.
70′ 1-3 Proper
83′ 1-4 Flamingo

Geel: Marques, Dimata, Tavsan (NEC) Sankoh, Wittek, Isimat (Vitesse)

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Kramer (54′ Bruijn), El Karouani (67′ Lartey Sanniez); Schöne, Mattsson (40′ Marques), Proper; Tavsan, Dimata, Cissoko (67′ Musaba).

Opstelling Vitesse: Scherpen; Arcus, Flamingo, Isimat-Mirin, Wittek; Bero, Meulensteen, Van Ginkel (81′ Bialek); Manhoef (91′ Jonathans), Sankoh (81′ Tronstad), Kozlowski.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Toeschouwers: 12.500

Foto’s Rob Koppers