Danny Hoekman kan zich niet identificeren met de huidige selectie van NEC. Dat zegt hij in een uitgebreid interview met Voetbal International. Als technisch manager had Hoekman naar eigen zeggen geen invloed op het aankoopbeleid.

"Het verbaasde me dat er niet was geanticipeerd op de grote leegloop van vorig seizoen. We gingen vrij snel op de Duitse toer. Ik vind het altijd een brevet van onvermogen als ik zie dat spelers louter uit de koker van een nieuwe trainer komen. Andere nieuwelingen werden op basis van een paar minuten aan videobeelden aangetrokken. Dat spelers ongezien driejarige contracten mochten tekenen, druiste volledig in tegen mijn visie. Vervelend werd het toen ik ongevraagd het gezicht werd van beleid waar ik part noch deel aan had. Futuralis regelde de transferzaken, maar ik werd naar voren geschoven als woordvoerder. Een rol waar ik me in schikte, maar niet senang bij voelde."

Volgens Hoekman moet NEC versterkingen vaker dichtbij huis halen. "Het is volstrekt onnodig voor clubs als NEC en Roda JC om de hele wereld in kaart te brengen voor versterkingen op het niveau dat ze momenteel nastreven. In een straal van een paar honderd kilometer zit demografisch gezien genoeg potentieel. Met de huidige selectie van NEC kan ik me niet identificeren. Hopen op derderangs buitenlanders, zover hoeft het niet te komen. Zorg voor een efficiënte scouting en heb aandacht voor je jeugdopleiding."

Breuk met Futuralis
Zoals bekend stopte NEC vorig jaar de samenwerking met Futuralis en kort daarvoor die met Hoekman in zijn rol als technisch manager. Hoekman legt uit hoe dat – volgens hem – kwam. "Toen ik begon, was de sfeer binnen de club sterk anti-Futuralis, 95 procent van de medewerkers was er klaar mee. Na de transferdeadline op 1 september wilde ik evalueren, reikhalzend keek ik uit naar een nieuwe start. Maar zonder het te beseffen zorgde Hans Kraay junior ervoor dat de hele boel klapte. In een uitzending van De Tafel van Kees maakte hij Futuralis uit voor ‘zakkenvullers’. De dag erna waren ze in Cuijk compleet van de leg. Ze kwamen niet opdagen bij de vergadering van het technisch hart, nota bene in hun eigen kantoorgebouw."

"Ik was de gebeten hond, zou Kraay tot zijn uitspraken hebben aangezet. Terwijl ik de beste man jarenlang niet had gesproken. Maar de spanningen waren niet meer in te dammen. De mannen van Futuralis zeiden hun diensten niet meer naar behoren te kunnen uitvoeren. Alle transfers waren door hen beklonken en nu vertrokken ze in een slachtofferrol met de noorderzon."

"Tussen Bart en mij kwam het ook tot een escalatie. Als ik terugkijk, ging dat eigenlijk nergens over. We zijn allebei wat al te kinderachtig op onze strepen gaan staan, wat uitmondde in mijn tijdelijke op non-actiefstelling. Ik kreeg het verwijt dat ik niet goed met het kantoorpersoneel was omgegaan, dat beschouwde ik maar als een krampachtige poging een ontslagdossier op te bouwen. Uiteindelijk keerde de ratio terug en zijn Bart en ik via mediation nader tot elkaar gekomen. Hij heeft de sportiviteit en de moed gehad zijn besluit terug te draaien."

Lees ook: NEC hoeft geen advies meer van Hoekman

Foto: Rob Koppers