Hij was een van de weinige die in de eerste helft van de Gelderse derby zijn niveau haalde bij NEC en is de afgelopen weken vaak een van de beste op het veld bij de Nijmegenaren. Mees Hoedemakers scoorde zondag naar eigen zeggen met de openingstreffer tegen Vitesse misschien wel de belangrijkste goal uit zijn carrière. “Winnen van PSV, nu weer winnen. Het is bijna onwerkelijk.”

De middenvelder brak de ban door de openingstreffer knap binnen te schieten in het GelreDome. Dat was misschien wel de belangrijkste goal uit de carrière van Hoedemakers. “Ja dat denk ik wel. Dit is een unieke ervaring voor mij. Het is niet zo dat ik er elke week eentje in schiet”, lacht Hoedemakers. “Ik ben blij dat het eruit kwam, helemaal in zo’n belangrijke wedstrijd.”

Hoedemakers nam de bal knap mee en maakte zich zo los van de Arnhemse defensie. “Je bent op dat moment intuïtief bezig. Ik zag die bal komen, na hem in twee keer mee en ineens ging ik op de keeper af. Toen moest ik nog wel even een sprintje trekken, want die verdediger kwam er ook aan. Gelukkig was ik net op tijd bij die bal, schiet ik hem hoog in. Echt een goede goal.”

Stilte na goal

Dat er vervolgens niemand, behalve de spelers en staf op het veld, juichte, voelde erg apart voor Hoedemakers. “Het was helemaal stil. Dat er dan geen NEC-fans zijn om geluid te maken was raar. Ik dacht bijna dat de goal niet doorging, maar dan bedenk je je. Daarna niet te gek juichen, dat is niet slim. Dan lok je iets uit.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ook na afloop zochten de mannen in het rood-groen-zwart vlug de kleedkamer op. “Dan ben je ingetogen en ga je snel naar binnen. In de kleedkamer kom je na een zware wedstrijd even bij, maar er was echt wel het besef dat we als team weer geschiedenis schrijven. Er komt nog een bekerfinale aan. We zijn gewoon echt goed bezig en daar mogen we trots op zijn. Winnen van PSV, nu weer winnen. Het is bijna onwerkelijk. In de kleedkamer is er dan ontlading en euforie, dat is heerlijk.”

Knokken

Voor Hoedemakers was het doelpunt in de Gelderse derby een beloning voor het werk dat hij vanaf zijn komst in Nijmegen op de mat legt. “Het begin van het seizoen speelde ik niet en was het hard knokken om nu hier in de basis te staan. Ik ben blij bij deze prachtige club en het goede team dat we hier hebben. Voor mij was dit een mooi moment.”

De afgelopen tijd is de Zaandammer vaak juist uitblinker bij NEC. Week op week speelt hij beter. “Dat heeft ook met zelfvertrouwen te maken. Het is vooral dat je een paar wedstrijden achter elkaar speelt en dan ga je je vrij voelen binnen een nieuwe ploeg. Hoe meer duels je speelt hoe meer vertrouwen je krijgt en je rol wordt ook steeds duidelijker. Het voelt nu meer als een geoliede machine dat alles vanzelf gaat. Je weet bijna blind van elkaar waar diegene staat.”

Foto’s: Orange Pictures