Het is geen slechte tijd om fan te zijn van NEC. De club staat vijfde en speelt volgende week de wedstrijd van het jaar in de bekerfinale. Mees Hoedemakers knokte zich dit seizoen in de basis en is daar niet meer weg te denken. Illustratief was zijn doelpunt in de Gelderse derby vorige week. “Voor mij was dat ook uniek.”

Het was een mooie week voor NEC en Hoedemakers. De middenvelder was trefzeker tegen Vitesse en wil eigenlijk vaker belangrijk zijn met doelpunten. “Als ik elk jaar alleen maar in de derby zou scoren, zou ik dat ook accepteren”, lacht Hoedemakers tegenover ForzaNEC. “Het is wel echt mooi dat ik heb kunnen scoren voor de supporters. Het was echt fantastisch dat ze zo blij waren met de zege. Voor mij was het ook uniek.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

“Ik heb natuurlijk bij Cambuur gespeeld en dan heb je duels met Heerenveen, dus ik weet echt wel wat een derby betekent. Ik had daarom wel een voorstelling hoe dat bij NEC zou zijn. Dat gevoel dat je dan wint van een ploeg waar je niet vaak van wint, is eigenlijk niet voor te stellen.”

Ambities

Als je aan het begin van het seizoen had gezegd dat NEC boven Ajax zou staan en het in de finale van de beker opneemt tegen Feyenoord, hadden een aantal mensen je zeker raar aangekeken. De ambities van de Nijmegenaren dit seizoen is het halen van de play-offs voor Europees voetbal, zelfs na de matige start. “Ik had wel het idee dat we voor de play-offs konden gaan”, vertelt Hoedemakers. “We hebben een goed voetballende selectie. Daarmee kan je een team maken dat mee kan doen om die plaatsen, maar nu sta je vijfde, boven Ajax en in de bekerfinale. Dat had niemand kunnen bedenken denk ik.”

De laatste weken is Hoedemakers standaard een van de uitblinkers in het rood-groen-zwart. “Dat voelt natuurlijk super. Ik weet natuurlijk wat mijn spel is en het duurde misschien even voordat ik die rol hier pakte. Nu speel ik met vertrouwen en heb ik wedstrijdritme. Dat zorgt voor goede vorm, maar daar ben ik niet door verrast. Dit herken ik van mijzelf. Dit is hoe de beste Mees is, mijn basis, en dat wil ik vasthouden. Nu is het zaak dat ik meer ga scoren, meer assists ga geven, meer duels ga winnen, meer ballen naar voren spelen etcetera.”

Met de bekerfinale al in het achterhoofd speelt NEC zondagavond eerst nog thuis tegen PEC Zwolle. Bij de fans en in de stad gaat het eigenlijk amper over dat duel, maar binnen de selectie kijken ze niet over de Zwollenaren heen. Dat kan ook niet, vindt Hoedemakers. “Het is de Eredivisie en geen niveautje amateurs, dan is elke wedstrijd belangrijk. Wij moeten altijd scherp zijn, anders gaat onze vorm minderen”, besluit de middenvelder.

Foto: Orange Pictures