Menig supporter zal zich ‘de spits zonder doelpunten’ nog maar al te goed voor de geest kunnen halen. We hebben het natuurlijk over niemand minder dan René van Rijswijk. De boomlange aanvaller, die tussen 1999 en 2004 actief was voor NEC, heeft na het seizoen 2005/2006 de voetbalschoenen aan de wilgen gehangen. Van Rijswijk speelde 123 wedstrijden voor NEC en vond daarin slechts driemaal het net. Voor de rubriek ‘hoe gaat het met?’ onderzocht ForzaNEC hoe het anno 2015 met deze cultheld gaat. 
Van de voetballer met de staart, zoals velen hem zullen herinneren, is niet veel meer over. Niet alleen het profvoetbal is iets waar Van Rijswijk afscheid van heeft genomen, ook zijn lange paardenstaart moet er in 2008 aan geloven. Hij heeft na de beëindiging van zijn voetbalcarrière echter niet stilgezeten: vol enthousiasme zet hij zich in voor verschillende maatschappelijk projecten door het hele land. 
Van Rijswijk startte na zijn carrière het initiatief ‘Projects in Sports’, dit initiatief staat in het teken van maatschappelijke (voetbalgerelateerde) projecten onder leiding van Van Rijswijk himself. De combinatie van jarenlange ervaring in de voetbalwereld en zijn psychologiestudie vormen de kiem van dit project. Helpen met het integreren in de maatschappij van Wajonggerechtigden en een project waar het verhogen van eigenwaarde voor kinderen centraal staat zijn nog maar enkele voorbeelden uit de drukke maatschappelijke carrière van de geboren Rotterdammer. Tegenwoordig is Van Rijswijk vooral bezig met aandacht vragen voor algemeen onderpresterende kinderen en werkt hij aan de mentale en fysieke fitheid van jongeren. Van Rijswijk wordt, onder de vlag van SC Cambuur, ook steeds meer ingezet en gevraagd voor speciale maatschappelijke projecten. 
Verder is de oud-NEC’er onlangs ook bondscoach geworden van het Nederlands vrouwenstraatvoetbalteam. Samen met straatvoetballer Soufiane Touzani, die de mannen onder zijn hoede heeft, maakt van Rijswijk een selectie uit daklozen, verslaafden, slachtoffers van huiselijk geweld, tienermoeders en ex-gedetineerden. Deze selectie zal Nederland vertegenwoordigen op de Homeless World Cup aanstaande september in Amsterdam. 
Naar eigen zeggen vindt René het geweldig om mensen op deze manier te helpen. ”Het voelt gewoon goed om iets voor deze mensen te doen.” Van Rijswijk lacht smakelijk om het René van Rijswijk keurmerk. Spitsen die moeite hebben met scoren krijgen dit keurmerk via Twitter toegewezen. Deze cultheld zal niet herinnerd worden om zijn koele afronding, maar dat Van Rijswijk het hart op de goede plaats heeft zitten is wel duidelijk.