Het is alweer even geleden dat we iets van Peter Hyballa hebben gehoord. De Duitse trainer, die vorig seizoen vlak voor het einde werd ontslagen, is weer bezig met gasttrainingen en het schrijven van boeken. Het gedwongen vertrek bij NEC viel hem zwaar.

Tegenover 11freunde.de reageert Hyballa op het ontslag bij NEC. "Dat was niet makkelijk voor me. NEC ging me aan het hart, het was mijn moederland. Het team was ongelooflijk jong en de club had het financieel moeilijk. Na het ontslag had ik het moeilijk. Clubloos zijn is altijd scheiße. Je weet niet wanneer je weer verder kan."

Hyballa is nu weer bezig met het schrijven van boeken, wat hij al eerder deed. Onder andere over het Nederlandse voetbal, voetbalfitness en de moderne passing verschenen boeken van Hyballa. De Duitser boort nu ook de Chinese markt aan. "De uitgever raadde me aan om dat te doen. China probeert zo veel mogelijk dingen om beter te worden. Ik doe mijn best voor mijn boeken en Duitsers zijn het best in voetbal."

De trainer noemt zichzelf een variatietrainer. "Sommige trainers hebben een duidelijke staat van dienst en doen ieder jaar dezelfde tien oefeningen. Dit doen ze om automatismen te creëren. Ik doe dat niet, ik ben een variatietrainer. Een kiosk die verschillende soorten chocola aanbiedt. De speler moet dan kiezen. Hoeveel chocola er wordt aangeboden, bepaalt de trainer."

Hyballa’s eerste boek was een masterscriptie, sindsdien schrijft hij regelmatig. "Trainers willen nieuwe vormen van spellen en oefeningen, die heb ik te bieden. Ik probeer zo creatief mogelijk te zijn met individuele oefeningen. Een trainer moet iets tastbaars hebben. De boeken worden ook elke keer een beetje dikker. Toch kun je een trainingsboek ook kapot lezen. Het is geen leidraad, het is bedoeld om nieuwe inzichten te krijgen in een training."