‘Een sensationele transfer.’ Edgar Barreto werd na de zomerstop als tweede verrassende aankoop gepresenteerd na de eerdere aankoop Andrzej Niedzielan. Hij gaf in 2004 voor 4,5 jaar zijn ja-woord aan rood, groen en zwart. Maar hoe gaat het nu met de Paraguayaan? En zien we hem ooit nog terug bij NEC?

Debuterend onder Johan Neeskens bleven de resultaten uit, nadat NEC het seizoen ervoor op de vijfde plaats was geëindigd en Europees voetbal afdwong. Maar daarna wierp Barreto zich meteen op als publiekslieveling. In het seizoen 2004/2005 scoorde hij vijf keer in 25 duels en zag men in Nijmegen de kwaliteiten van de Paraguayaan. In totaal speelde Barreto 95 competitiewedstrijden voor NEC en schoot de bal tien keer tegen de touwen. Negen keer was hij aangever. In de zomer van 2007 verruilde hij het Nijmeegse voor Italië. Voor zo’n twee miljoen euro ging Barreto naar Reggina in de Serie A.

Begin in Italië
Bij de Italianen stond hij bekend om zijn vrije trap en zijn harde werken, net als bij NEC. De vergelijking met David Beckham en Edgar Davids waren in het zuiden dan ook snel gemaakt. In zijn tweede seizoen bij Reggina kon Barreto degradatie naar de Serie B niet voorkomen. Na degradatie bleef Barreto actief in de Serie A, hij maakte de overstap naar Atalanta Bergamo.

Op 9 september 2009 brak Barreto zijn middenvoetsbeentje tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd met Paraguay tegen Argentinië, waarbij hij aan de basis stond van de einduitslag: 1-0. Door de blessure heeft hij maar vier wedstrijden gespeeld in zijn eerste seizoen voor Atalanta. Zijn nieuwe club degradeerde echter naar de Serie B, maar deze keer zette Barreto de stap terug met het team. In de Serie B kwam hij weer veelvuldig aan spelen toe. Met de Nerazzurri werd hij zelfs kampioen en promoveerde naar de Serie A. De prestatie van Barreto in de Serie B bleef niet onopgemerkt.

Palermo
Na een bewogen begin in Italië bij twee clubs maakte Barreto voor vier seizoenen de stap naar Palermo. Tijdens de transfer flirtte Sampdoria-baas Ferrero kort met Barreto om hem over te halen voor Sampdoria te gaan spelen. Dit schoot Palermo-baas Zamparini in het verkeerde keelgat, wat resulteerde in een dreigement aan het Sampdoriaanse adres van Ferrero. Het moddergooien tussen de Italiaanse bazen dat volgde had gelukkig geen gevolgen voor de transfer van Barreto naar Palermo.

Met Palermo speelde Barreto een seizoen Serie B en drie seizoenen op het hoogste niveau. Hij kwam ook uit in de Europa League, waar Palermo in seizoen 2011/2012 strandde in de kwalificatieronde. Ook bij Palermo groeide de Paraguayaan uit tot smaakmaker en verloor hij nooit zijn handelsmerk: vrije trappen en een tomeloze inzet.

Sampdoria
Na vier seizoenen op Sicilië verruilde hij deze zomer het eiland voor het vaste land. Zijn goede vorm werd beloond met een transfer naar Sampdoria. De komende drie seizoenen zal hij gaan voetballen voor de club waar Ruud Gullit en Clarence Seedorf ooit het gras opvraten. Sampdoria is Barreto’s vierde en waarschijnlijk laatste Italiaanse club.

Terugkeer bij NEC?
Degradatie, promotie, Europees voetbal, het WK, de Olympische Spelen; Edgar Barreto heeft het allemaal meegemaakt. De 31-jarige middenvelder heeft onlangs een punt gezet achter zijn 64 caps tellende interlandcarrière. Ook zei hij in daglad De Gelderlander de herfst van zijn carrière door te willen brengen bij NEC: “Ik wil nog een jaar of vier in Italië spelen en dan wil ik terug naar Nederland. Terug naar NEC.”

Mooie woorden van een vedette die zijn sporen heeft verdiend bij NEC, in Italië en als international. Wat zal er over drie jaar over zijn van de middenvelder met verfijnde traptechniek, in de herfst van zijn carrière? Gaan de supporters weer massaal op de banken voor de dan 34-jarige harde werker in rood-groen-zwart, of zien ze liever een jonge getalenteerde middenvelder komen?

Statistieken

Seizoen

Club

Competitie

Wed.

Goals

2002

Cerro Porteno

Primera Division

6

0

2003

Cerro Porteno

Primera Division

20

4

2003/04

NEC

Eredivisie

9

0

2004/05

NEC

Eredivisie

25

5

2005/06

NEC

Eredivisie

32

3

2006/07

NEC

Eredivisie

29

2

2007/08

Reggina

Serie A

36

3

2008/09

Reggina

Serie A

32

2

2009/10

Atalanta Bergamo

Serie A

4

0

2010/11

Atalanta Bergamo

Serie B

29

2

2011/12

Palermo

Serie A

34

1

2012/13

Palermo

Serie A

30

0

2013/14

Palermo

Serie B

34

4

2014/15

Palermo

Serie A

24

2

2015/16

Sampdoria

Serie A

2

0