Het optimisme rond Go Ahead Eagles kan niet op na een razend knappe negende eindklassering op de ranglijst. De behaalde positie levert de club namelijk niet alleen credits, maar ook de eerste deelname ooit aan de play-offs voor Europees voetbal op. ”Met tegenstander NEC hebben we een zware wedstrijd voor de boeg, maar het is ook redelijk gelijkwaardig en dus een close call,” blikt trainer René Hake vooruit.

Een negende eindklassering voor Kowet dus. Daar had niet iedereen in en om Deventer rekening mee gehouden aan het begin van dit seizoen. Mede door diverse mutaties binnen de selectie en een 5-1 nederlaag tegen AZ tijdens het openingsweekend was het dan ook niet geheel duidelijk hoe de Eagles er precies voor stonden. Toch wist trainer Hake zijn elftal vrij snel op de rit te krijgen, met een zevende plaats halverwege de competitie tot gevolg. Ondanks een mindere tweede seizoenshelft bleek de opgebouwde buffer voldoende voor deelname aan het seizoenstoetje, al ging dat niet zonder horten en stoten.

Slechte reeks

Die moeizame gang naar het eind van het seizoen had alles te maken met een recente reeks van zes wedstrijden zonder driepunter. Gelijke spelen tegen Ajax (1-1), Almere City (1-1) en Fortuna Sittard (0-0) werden namelijk afgewisseld met nederlagen tegen FC Utrecht (2-1), Feyenoord, (1-3) en AZ (0-3), alvorens tegen degradant FC Volendam afgelopen week dan eindelijk weer eens het zoet van een overwinning geproefd kon worden door Eagles. Ondanks de matige vorm van de laatste maanden waren de Eagles voor de slotdag al wel verzekerd van een plekje in het linkerrijtje, waardoor tegen FC Volendam het vizier al langzaam op de play-offs en mogelijk tegenstanders daarin gericht kon worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Go Ahead Eagles en NEC troffen elkaar al driemaal eerder dit seizoen, waaronder tijdens het KNVB Bekerduel op 17 januari dit jaar. NEC bekerde toen na een 2-1 overwinning door.

”Close call”

Die tegenstander bleek, mede doordat de Eagles onder Sparta als negende eindigde, dus NEC te worden. Een affiche wat dit seizoen al drie keer eerder op het menu stond, gezien beide ploegen elkaar buiten competitieverband ook in de KNVB Beker al troffen. Afgaande op de eerdere ontmoetingen dit seizoen zal het donderdagavond ook geen uitgemaakte zaak zijn wie er favoriet is voor het finaleticket van de play-offs. Zowel in Nijmegen (1-1) als Deventer (2-2) werd er eerder dit seizoen namelijk gelijkgespeeld. De bekerclash in Nijmegen viel met minimaal verschil wel in Nijmeegs voordeel uit. ”NEC bekerde na een 2-1 overwinning toentertijd door, maar bij alle drie de ontmoetingen zijn we erg aan elkaar gewaagd geweest,” herinnert Hake zich de eerdere ontmoetingen van dit seizoen bij ESPN.

Alle steun zal dan ook welkom zijn voor het voor één van beide ploegen laatste duel van het seizoen. Het bestuur van Eagles ziet hierbij ook het belang van volle support in en besloot de supporters een fijne dienst te bewijzen door de kaartjes voor het uitvak kosteloos aan te bieden. Met die geste wisten de fans van Eagles zich wel raad, aangezien alle 500 kaartjes voor het uitvak daardoor binnen een mum van tijd vergeven waren.

Strijdplan

Aan de support zal het dan ook niet liggen. Qua strijdplan hield trainer Hake de kaarten redelijk tegen de borst aangaande hoe hij de vierde ontmoeting tussen beide clubs dit seizoen wel in Deventer voordeel wil laten resulteren. Hierbij lijkt de oefenmeester ook afhankelijk van hoe zijn ploeg uit het duel met FC Volendam is gekomen, waarbij onder andere topscorer Oliver Edvardsen (tien goals) een vraagteken lijkt. De spits verliet namelijk met krukken het stadion. ”Maar dat was preventief en we moeten afwachten of dat iets ernstigs is,” gaf Hake direct na dat duel afgelopen zondag wel al aan.

Waar de oefenmeester in ieder geval op kan leunen is een sterke defensie, met reeds elf behaalde clean sheets. Daarnaast heeft Go Ahead met Oliver Edvardsen, naamgenoot Victor Edvardsen en Willum Willumsson (beiden zeven goals) nog andere makkelijk scorende spelers in dienst. Ook voormalig NEC’er Bas Kuipers is met vijf doelpunten bezig aan een uitstekend seizoen. De aanvoerder en linksback beleeft zelfs een dusdanig goed seizoen dat FC Twente hem na dit seizoen naar verluidt over wil nemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Nijmegenaar Sylla Sow speelde eerder dit seizoen voor Go Ahead Eagles, waarbij hij tevens scoorde tegen zijn huidige club NEC.

Opvallend is verder dat voormalig Eagle Sylla Sow, die momenteel in Nijmeegse dienst is, dit seizoen ook nog zeven doelpunten voor Go Ahead scoorde, waaronder eentje tegen NEC. Ten opzichte van de ontmoetingen eerder dit jaar zal er naast Sow in ieder geval nog minimaal één wijziging aan Eagles-zijde zijn. Rechtsback Mats Deijl zal wegens blessureleed dit seizoen namelijk niet meer in actie komen namens Go Ahead.

Vermoedelijke opstelling Go Ahead Eagles: De Lange; Everink, Nauber, Kramer, Kuipers; Linthorst, Rommens; Adekanye, Breum, Willumsson; V. Edvardsson

Foto’s: Rob Koppers & Orange Pictures