De videoscheidsrechter had dinsdag een belangrijke rol tijdens de bekerwedstrijd tussen NEC en Achilles’29 (3-0). NEC kreeg een gele kaart die rood werd en een penalty die een vrije trap werd. Scheidsrechter Dennis Higler ging bij FOX Sports in gesprek met verslaggever Pascal Kamperman.

Laten we beginnen met de gele kaart voor Alberto van NEC die vervolgens rood werd. Wat zag je in eerste instantie?
"Ik zie een overtreding waarbij hij met zijn been naar voren komt. Ik twijfelde aan geel of rood, maar bij twijfel ga je voor geel, want rood is dan een heel zware straf. Kevin heeft de beelden tot zijn beschikking en heeft het vanuit verschillende hoeken bekeken. Het was volgens hem met de noppen op het been, dus hij vond dat ik moest gaan kijken. Hij geeft zijn mening, want daar vraag ik om, maar ik ben eindverantwoordelijk, dus ik ga kijken. Toen ik keek, was de twijfel weggenomen."


Ben je wel blij met de hulp van de videoscheidsrechter?
"Uiteraard. We willen niet dat de wedstrijd beslist wordt door situaties die voor iedereen duidelijk zijn. De discussie is goed, maar de zwartwit-momenten moeten we er met zijn allen uithalen."

Nog zo’n moment: de strafschop voor NEC die een vrije trap werd.
"Snelle aanval, ik was zelf ook op hoge snelheid. Ik had contact met mijn assistent en wij dachten dat het contact op de lijn was en dus binnen het strafschopgebied. Uit de beelden bleek dat de overtreding niet op de lijn was. Die beelden heb ik na afloop pas bekeken. Waarom niet tijdens? Omdat de beslissing feitelijk is. Een rode kaart kan interpretatie zijn, een binnen/buitenmoment is één van de twee."

Geldt dan niet het moment waar de overtreding ophoudt?
"Dat is bij vasthouden zo. Bij een tackle geldt het contactmoment, dus waar hij pakt. Het contactmoment heb ik net gezien, dat was erbuiten."

De trainer van NEC zei: deze overtreding is sowieso rood waard.
"Die woorden zijn voor zijn rekening. We oordelen hier feitelijk. Omdat je binnen het strafschopgebied geel geeft als je het hebt over het ontnemen van een scoringskans en erbuiten rood, heb ik nog wel aan Kevin gevraagd of die tweede speler in het midden erbij kwam. Dat was het geval en ook die beslissing is feitelijk."

Dit was een wedstrijd met een nadrukkelijke rol voor de videoscheidsrechter. Moeten we daar met zijn allen aan wennen of blijft het een beetje ingewikkeld?
"We moeten er sowieso aan wennen. De emotie komt er ook deels vandaan dat de NEC-bank denkt: hij gaat kijken of het geel of rood is, terwijl wij bezig zijn met erbinnen of erbuiten."

Welk gevoel houd je over aan de wedstrijd?
"Je wil eigenlijk de videoscheidsrechter niet nodig hebben. Het is goed dat hij er is en dat we de duidelijke fouten eruit halen. Zoals je ziet bij de strafschop was dat een heel moeilijke situatie. Dat zijn momenten die we eruit willen halen, want die zijn van invloed op de uitslag."