In een nieuwe editie van Hoe Gaat Het Met? hebben we weer verschillende nieuwtjes uit het binnen- en buitenland voor je verzameld. Zo lees je onder andere over een harde charge op Ferdi Kadioglu, een onontdekt zangtalent dat de Champions League ingaat, het leven aan het Comomeer en een prijzenpakker in Canada.

Nadat hij inmiddels alweer vijf seizoenen actief is voor Fenerbahçe, is wingback Ferdi Kadioglu tegenwoordig ook een vast gezicht geworden in de Turkse nationale ploeg. De 23-jarige rechtspoot, in de periode 2016 tot 2018 nog aanvallende middenvelder voor NEC, geniet door zijn opvallende nieuwe rol inmiddels interesse van meerdere (top)clubs uit de traditionele topcompetities. Zo zouden onder meer Newcastle United en Napoli interesse hebben getoond. Met het oog op een eventuele transfer was het dan ook schrikken toen Wales-verdediger Joe Morrell onlangs ongenadig hard doorhaalde op Kadioglu tijdens de interland tussen Turkije en Wales. Morrell ontving de volledig terechte rode kaart en Kadioglu kwam er gelukkig zonder kleerscheuren vanaf.

Bekijk hieronder de samenvatting van Turkije tegen Wales, met vanaf minuut 1:00 de charge op Kadioglu.

NEC-huurling Guus Gertsen krijgt tijdens zijn tijdelijke overgang naar TOP Oss te maken met voormalig NEC-trainer Ruud Brood. De inmiddels zestigjarige oefenmeester, sinds februari 2022 na zijn ontslag bij ADO Den Haag clubloos, tekent voor één seizoen bij de Ossenaren. Brood stond tijdens het kampioensjaar 2014-2015 voor de Nijmeegse groep en promoveerde met het recordaantal van liefst 101 punten en 100 gescoorde doelpunten overtuigend naar de Eredivisie.

Van de ene recordbreker naar de andere. Onlangs heeft de Spaanse krant Marca de ‘Los 100 De Marca’ gepubliceerd. Hierin somt de krant de 100 beste voetballers van de Europese velden van het afgelopen seizoen op. Een opvallende aanwezige in die lijst is voormalig-NEC’er Mike Trésor Ndayishimiye (plek 93). De Belg, die zich met KRC Genk op de slotdag van de competitie voor even virtueel Belgisch kampioen mocht rekenen maar uiteindelijk toch genoegen moest nemen met een tweede plaats, nestelde zich in de geschiedenisboeken door liefst 24 (!) assists af te leveren. Dit aantal, uiteraard goed voor een nieuw competitierecord, zorgde er niet alleen voor dat de aanvaller tot Speler van het Jaar werd verkozen, maar zorgde er ook mede voor dat Ndayishimiye goed in de markt ligt. Een stapje omhoog lijkt dan ook een kwestie van tijd.

Het zou zomaar een vraag bij een NEC-quiz kunnen zijn: wie scoorde er op 18 december 2008 in de toenmalige UEFA Cup de openingstreffer voor NEC tegen Udinese? Het antwoord: Collins John. De tweevoudig Oranje-international richtte zich na zijn actieve loopbaan al op het zaakwaarnemers- en trainerschap, en daar komt nu nog een derde discipline bij. John heeft zich namelijk voor één jaar, met een optie voor twee extra jaren, als technisch manager gecommitteerd aan de Amsterdamse tweede klasser SDZ. Naast de hoofdselectie gaat de voormalig-aanvaller ook over de invulling van de onder 23 en de onder 18 van de ambitieuze club.

Bekijk hieronder de 1-0 van Collins John tegen Udinese.

Over carrièreswitches gesproken. Afgelopen maandag is onder aanvoering van Hélène Hendriks de Oranjezomer weer van start gegaan. In het dagelijkse televisieprogramma worden vooraanstaande gasten uit de sportwereld uitgenodigd om hun licht te laten schijnen over de actualiteiten. Zo was afgelopen week Chris Woerts te gast. Tot zijn grote verbazing trof hij na de uitzending voormalig NEC-aanvaller Romano Denneboom aan in de hoedanigheid van … beveiliger! Hiernaast is de voormalig aanvaller en ex-international tevens ook nog actief binnen de voetbalwereld als zaakwaarnemer.

Een derde ex-NEC’er die zich ook deels op een andere discipline heeft gericht na zijn periode bij NEC is Randy Wolters. De buitenspeler speelde afgelopen seizoen bij Larne FC in Noord-Ierland, maar zijn contract liep af op 1 juli. Inmiddels hij heeft voor komend seizoen getekend bij VV Katwijk. Daarnaast lijkt hij zich ook met een microfoon in zijn hand senang te voelen. Of het trio Wesley Sneijder, Andy van der Meyde en Randy Wolters hoge ogen gaat gooien met het nummer Een aperolletje valt echter te bezien…

Beluister hieronder de zangkunsten van onder andere voormalig NEC’er Randy Wolters.

Een aperolletje.

Geplaatst door Will's Nieuwegein op Zondag 4 juni 2023

Een andere voormalig NEC’er, die gezien zijn huidige club eerder aan de limoncello zit dan aan een aperol, is Cas Odenthal. De centrale verdediger beleefde na de meest recente promotie van NEC een succesvol seizoen in de Eredivisie en dat bleek ook de Italiaanse Serie B-club Como 1907 op te zijn gevallen. Odenthal stapte na zijn debuutjaar in de Eredivisie dan ook transfervrij over naar de Italianen. Aan het Comomeer beleefde de verdediger afgelopen seizoen een turbulent jaar. Niet alleen verbaasde de club zowel vriend als vijand door voormalig Spaans-international Cesc Fàbregas vast te leggen en met Thierry Henry een aandeelhouder van internationale allure aan te trekken, ook sportief was het een bijzonder jaar. Lang leek het onzeker of de club de degradatiedans zou ontspringen, vervolgens kwam kwalificatie voor play-offs voor promotie in zicht en uiteindelijk is het een klassering in het grijze tussengebied geworden. Handhaving dus, met de aantekening dat met twee punten meer play-offs voor promotie een feit waren geweest.

Van voetballen met Fàbregas tot spelen in een team met allemaal clubloze profvoetballers. Tot die laatste categorie behoort Robin Buwalda sinds deze zomer. Om fit te blijven in de zoektocht naar een nieuwe club sloot de centrale verdediger, goed voor 32 wedstrijden voor NEC, zich dan ook aan bij de Vereniging Voor Contract Spelers (VVCS). Deze vereniging behartigt de belangen van tijdelijk clubloze profvoetballers die gedurende het afgelopen seizoen nog bij een club onder contract stonden, alvorens clubloos te zijn geraakt.

Wie juist niet meer clubloos is, is Dennis Gentenaar. De oud-doelman van NEC gaat aan de slag bij Shakhtar Donetsk als keeperstrainer. Eerder deze week werd de Nederlandse trainer Patrick van Leeuwen gepresenteerd en Gentenaar volgt hem naar de Oekraïense topclub. De Nijmegenaar keepte 181 wedstrijden voor NEC en kwam verder uit voor clubs als Borussia Dortmund, Ajax, Almere City en VVV Venlo.

De in Nijmegen geboren Ayman Sellouf verdient zijn geld tegenwoordig in Canada, bij Pacific FC. De ploeg staat momenteel riant bovenaan in de Canadian Premier League en dat is voor een groot deel op het conto te schrijven van de voormalig NEC’er. Met vier doelpunten en vier assists werd de aanvaller in juni zelfs uitgeroepen tot Canadian Premier League Player of the Month.

Tot slot nog een opvallende mogelijke terugkeer op de Gelderse velden voor een voormalig NEC’er. Ali Akman staat namelijk voor een rentree in de Eredivisie. Echter zal een van de geïnteresseerde clubs de wenkbrouwen doen fronsen in en rondom Nijmegen. Het is namelijk Vitesse dat volgens diverse bronnen geïnteresseerd zou zijn in de diensten van de 19-jarige aanvaller. Akman werd door Eintracht Frankfurt in het seizoen 2021-2022 aan NEC verhuurd en scoorde, veelal als invaller, zes doelpunten in 28 wedstrijden. Afgelopen seizoen werd de aanvaller opnieuw verhuurd en scoorde hij geen enkel doelpunt voor het Turkse Göztepe. Hierdoor zou broodheer Eintracht Frankfurt haar conclusies hebben getrokken en van de aanvaller afwillen. Naast Vitesse zouden verder ook Heracles Almelo en ADO Den Haag wel oren hebben naar de komst van het nog altijd jonge talent.