Na 24 jaar staat NEC opnieuw in de bekerfinale. De laatste editie was dus in het jaar 2000 tegen Roda JC. In deze editie van Hoe Gaat Het Met? blikken we terug op de laatste bekerfinale en de helden van toen.

In de bekerfinale van 2000 stond NEC tegenover Roda JC in De Kuip. Na een kwartier spelen kwamen de Limburgers op voorsprong dankzij een vrije trap van Eric van de Leur, die door Bob Peeters werd binnengekopt. Ondanks flinke kansen voor NEC, waaronder een terugspeelbal die resulteerde in een indirecte vrije trap, behield Roda JC op voorsprong. Kort voor tijd werd de beslissing geforceerd toen Peter van Houdt in de zestien werd gevloerd. Van de Leur benutte de penalty en Roda JC nam de beker mee naar huis (0-2).

Tekst gaat verder onder de video.

Na zijn voetbalcarrière ging Bas Roorda aan de slag als keeperstrainer bij de jeugd van PSV. In het seizoen 2012/13 werd hij teammanager bij FC Groningen. In 2020 maakte hij de overstap naar PSV waar hij dezelfde functie bekleedt.

Na een mooie profcarrière verkoos Pieter Collen een leven buiten de schijnwerpers. Hij is nu assistent-trainer bij de amateurs van Sparta.

Hennie de Romijn heeft de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven als accountmanager. Onlangs heeft hij besloten om daar afscheid van te nemen. Daarna gaat hij reizen en vrijwilligerswerk doen, een nieuw avontuur en betekenisvol werk.

Jarenlang diende Danny Hesp als voorzitter van de VVCS (Vereniging van Contractspelers). Nu heeft hij sinds vier jaar zijn eigen personal training bedrijf in Alkmaar.

Na zijn tijd als trainer is Anton Janssen nu actief als zaakwaarnemer bij SEG, waar hij zijn kennis van het voetbal en zijn netwerk inzet om de belangen van spelers te behartigen.

Marcel Koning en Patrick Pothuizen waren jarenlang de gangmakers bij NEC. Door hun lange haar en hun onafscheidelijkheid werden ze de Zusjes genoemd. Ze hebben zelfs een nummer opgenomen samen ‘’Wij zijn de Zusjes en dragen een paardenstaart’’. Koning is momenteel hoofdtrainer van Die Haghe 1 uit Den Haag en ‘’Potje’’ was tot voor kort trainer Achilles ’29. Maandag werd hij ontslagen. Daarnaast hij nog een eigen voetbalschool.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Marchanno Schultz was jarenlang jeugdtrainer bij Feyenoord en één jaar bij Ajax tot vorig jaar.

Jack de Gier heeft verschillende functies bij NEC uitgevoerd zoals trainer van Jong NEC, assistent-trainer bij het eerste elftal en in 2018 werd hij ook hoofdtrainer bij het eerste elftal. Helaas werd hij in april 2019 ontslagen na een reeks slechte resultaten. ”Jacky Goal’’  zit momenteel zonder club nadat hij vorig jaar bij FC Den Bosch werd ontslagen na de historische nederlaag tegen PEC Zwolle (13-0).

Bart Latuheru eindigde zijn profcarrière bij NEC en ging daarna nog spelen bij een aantal amateurclubs. Uiteindelijk stopte hij met voetballen om in zijn eigen zaak te gaan werken. Hij is nu sinds enkele jaren actief als scout bij Sparta.

Maikel Renfurm is niet meer actief in het voetbal en heeft zijn weg gevonden als algemeen medewerker op een basisschool in zijn woonplaats Den Haag.

Arno Arts bleef na zijn actieve carrière in diverse functies binnen het voetbal af. Arts was 6 jaren actief als trainer van het hoogste jeugdteam bij NEC, de onder 19. Dit combineerde hij met de functie van voetbalanalist bij Eredivisie live en later FOX. Momenteel is hij werkzaam als techniek/positie/linietrainer bij FC Utrecht. In 2021 verscheen zijn biografie Linkspoot, van ’t Vilje tot Champions League.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De trainer van toen, Ron de Groot is nog altijd actief bij NEC. In seizoen 2015/16 werd hij samen met Patrick Pothuizen trainer van Jong NEC en stopte na 23 seizoen als assistent-trainer. Sinds 2020 is hij weer assistent-trainer bij het eerste elftal en staat hij dus opnieuw in de bekerfinale met NEC.

Foto’s: Rob Koppers