Het is dinsdag 23 mei en dat is een heugelijke dag voor iedereen die NEC liefheeft. Precies twee jaar geleden promoveerde NEC in Breda dankzij een laat doelpunt van Jonathan Okita. Daarom heeft ForzaNEC vandaag twee HGHM-specials in petto: in de tweede editie spreken we matchwinner Okita, die momenteel bij FC Zürich de competitie afrondt.

Jonathan Okita vertrok afgelopen zomer naar de Zwitserse kampioen FC Zürich. Na vier seizoenen in Nijmegen was hij klaar voor een nieuwe uitdaging. In de Europa League trof Zürich FK Bodø/Glimt, Arsenal en het Nederlandse PSV. Uitgerekend tegen de Eindhovenaren maakte Okita zijn eerste Europese goal.

Okita is erg dankbaar voor de kans die hij heeft gekregen om Europees voetbal te spelen: “De mooiste wedstrijden waren de twee tegen Arsenal, waarin ik beide keren mocht starten. En ook mijn eerste Europese wedstrijd tegen FK Qarabağ was prachtig, omdat het allemaal nieuw voor me was. Het is niet voor iedereen weggelegd om zulke wedstrijden te mogen spelen.” Zürich zou in de groepsfase worden uitgeschakeld.

Gewenning

Het leven als voetballer in Zürich was even wennen voor de oud-buitenspeler van NEC, maar inmiddels heeft hij zijn draai gevonden in Zwitserland. Met zeven competitiedoelpunten staat Okita tweede op de topscorerslijst van zijn club. Hij geniet van de stad Zürich. “De mensen hier zijn ook gek van voetbal. Misschien niet zoals in Nederland, maar de supporters zijn hier ook erg betrokken bij de club. Zürich is vooral een mooie stad. Wat groter dan Nijmegen, maar ook met hele aardige mensen”, vertelt Okita. Waar hij tot nu toe wel moeite heeft is de taal. “Ze spreken hier van alles door elkaar. Ik heb sinds kort lessen Duits, omdat de meeste jongens dat spreken. Ik versta ze wel, maar het spreken in het Duits is nog moeilijk. Maar ik red me wel hier.”

Play-offs

Dan terug naar die bizarre play-offs van twee jaar terug, waarin NEC het op voorhand onmogelijke presteerde door te promoveren naar de Eredivisie. Na een moeizaam seizoen waarin het team en zeker ook Okita niet zijn beste spel liet zien, veranderde dat allemaal in de nacompetitie. “Ik weet niet precies wat er toen veranderde, maar de sfeer in het team sloeg volledig om. Nadat we van Almere City wonnen kreeg iedereen zo veel vertrouwen dat we iets moois konden gaan doen”, vertelt Okita vol trots als hij eraan terugdenkt.

Hij denkt nog eens terug aan de geweldige goal van Bart van Rooij tegen Roda JC, waardoor NEC uiteindelijk makkelijk over de Limburgers heen liep (3-0). Aan de busreis terug uit Almere. Of aan de busreis heen vanuit Nijmegen naar Breda, toen er duizenden fans langs de route stonden. “Ik weet nog goed dat de spelers van NAC twee of drie dagen voor de wedstrijd in de media riepen dat ze wel even van ons gingen winnen. Dat gaf ons team zo veel extra motivatie om te winnen. En op de wedstrijddag toen we vertrokken vanuit de Goffert, met al onze supporters die er waren om ons succes te wensen, had ik een nog beter gevoel.”

Ontlading

Okita kijkt nog regelmatig met een brede glimlach de samenvatting van de wedstrijd terug. “Het was een gekke wedstrijd, omdat wij als NEC’ers helemaal alleen waren in het stadion. Maar we voelden de support vanuit Nijmegen. Ik weet nog goed dat ik scoorde en dat ik meteen een soort ontlading voelde van alles waarvoor we dat seizoen gewerkt hadden. We hebben het echt als team gedaan en daar ik ben ik heel trots op. Het is nog steeds de mooiste voetbaldag uit mijn carrière tot nu toe.”

Familie

Ondanks zijn vertrek is Okita nog altijd een NEC-supporter. Zeker met de jongens met wie hij het promotiefeest beleefde, heeft hij nog altijd goed contact. Het is een soort familie voor Okita, zo zegt hij zelf. Hij belt iedere dag met Souffian El Karouani, maar appt ook regelmatig met Dirk Proper, Bart van Rooij en Rogier Meijer, voor wie hij veel respect heeft. Maar ook Nany Dimata en Oussama Tannane, die pas deze zomer naar NEC kwamen, spreekt hij geregeld.

Afscheid in de Goffert

De aanvaller was dit seizoen graag al eens teruggekomen om te komen kijken naar NEC, maar wegens de vele wedstrijden bij Zürich is dat nog niet gelukt. Maar Okita verzekert: “Ik kom volgend seizoen terug naar Nijmegen om te kijken naar ons NEC.” De club probeert dan ook al lange tijd een afscheid in te plannen voor de 26-jarige aanvaller. Volgend seizoen lukt dat hopelijk wel. Want je helden, die moet je eren!

Foto’s: Orange Pictures