Het is dinsdag 23 mei en dat is een heugelijke dag voor iedereen die NEC liefheeft. Precies twee jaar geleden promoveerde NEC in Breda dankzij een laat doelpunt van Jonathan Okita. Daarom heeft ForzaNEC vandaag twee HGHM-specials in petto: in de eerste editie spreken we Cas Odenthal aan het Comomeer!

Cas Odenthal vertrok afgelopen zomer bij NEC en verhuisde naar het Comomeer waar hij speelt bij Como 1907 in de Serie B. Hij begon nog op de bank, maar na zes wedstrijden kwam Odenthal in de ploeg toen Como 1907 op de laatste plek stond en de trainer een andere smaak wilde. Sindsdien is hij niet meer uit het basiselftal weg te denken.

Odenthal speelt bij Como 1907 samen met een aantal grote namen, waaronder Cesc Fàbregas. De 36-jarige Spaanse vedette is voor Odenthal inmiddels ‘gewoon’ Fàbregas, omdat hij hem dagelijks ziet en spreekt. Maar de Nederlander beseft ook wel hoe bijzonder het is om hem te spelen: “Ook al is hij wat ouder, hij ziet alles nog steeds heel goed en aan de bal is hij fantastisch. Ik zit altijd naast hem in de bus en de gesprekken die we dan hebben over voetbal zijn erg leerzaam.”

Italiaans verdedigen

In Italië leert Odenthal wat echt verdedigen is. Daar ligt volgens hem de nadruk op bij Como 1907, en eigenlijk overal in het Italiaanse voetbal. Het is allemaal prestatiegericht. Dat merkt Odenthal tijdens trainingen. “We trainen soms wel anderhalf uur lang tactisch. Veel lopen zonder bal, de opbouw oefenen totdat het loopt. Dat deden we in Nederland nooit. De focus ligt hier echt op hoe we de wedstrijden gaan winnen en dat zit in details.”

De spitsen in de Serie B zijn volgens Cas ook van een ander kaliber dan hij gewend is in de Eredivisie. Hij noemt ze oude, sluwe vossen die met slimmigheidjes proberen je uit de wedstrijd te halen. Gianluca Lapadula en Leandro Pavoletti (Cagliari) en Franco Vázquez (Parma) zijn van die sluwe spitsen die Odenthal heeft moeten verdedigen dit jaar. “Ze vallen makkelijk om overtredingen uit te lokken, met name in het strafschopgebied. Dat is mij gelukkig nog niet overkomen, omdat ik daar erg alert op ben, maar ik weet dat er weinig wordt gescoord in deze competitie en dat één doelpunt vaak beslissend kan zijn.”

NEC van de Serie B

Uitslagen in de Serie B zijn vaak 0-0, 1-0 of 1-1. Odenthal speelde dan ook al zestien keer gelijk dit seizoen gelijk met Como 1907 en noemt zijn club ook wel ‘het NEC van de Serie B’. NEC speelde slechts twee keer minder vaak gelijk dit seizoen. “De Serie B is een hele vreemde competitie als je kijkt naar de uitslagen. We hebben ons pas aan het einde van de competitie veiliggespeeld, maar met twee extra overwinningen hadden we achtste kunnen staan. Iedereen kan van iedereen winnen hier.”

Toekomst

Odenthal staat nog twee jaar onder contract bij Como 1907 en heeft het er erg naar zijn zin. Het is misschien nog vroeg om te zeggen, maar als het aan de verdediger ligt speelt hij nog wel wat langer in Italië. “Het leven is hier echt mooi en heel relaxed. Ik woon op vijf minuten wandelen van het Comomeer, het eten is heerlijk en ik speel veel, dus ik zie mezelf hier nog wel even zitten.”

Een van de redenen dat Odenthal afgelopen zomer naar Como vertrok was vanwege het plan dat de rijke eigenaren van Como 1907 hebben met de club. Er is net een nieuw trainingscomplex aangelegd, er komt een nieuw stadion en het grote doel is promotie naar de Serie A. Odenthal hoopt die stap samen met Como 1907 binnen een aantal jaar te kunnen maken.

Play-offs

Odenthal had een heel groot aandeel in de zege op NAC die betreffende dag. De inmiddels 22-jarige verdediger kopte NEC in de eerste helft op voorsprong. Hij herinnert zich de teamspirit en het vertrouwen dat er was binnen de ploeg nog goed. “We hadden echt een enorm hecht team met een mix van jeugdigheid en de ervaren jongens zoals Édgar Barreto en Rens van Eijden. Het team stond echt als een huis. En ook Jonathan Okita en Rangelo Janga waren fantastisch die wedstrijden.”

Odenthal beleeft warme herinneringen aan die play-offs en natuurlijk ook aan de finale tegen NAC. “Wat ik me nog goed kan herinneren van die dag is dat we aankwamen met de bus in Breda. Op de weg naar het stadion kwamen we al langs een aantal NAC-supporters die ons niet bepaald warm onthaalden. En toen onze bus de verkeerde afslag nam, kwamen we precies uit op het plein met alle harde kern NAC-fans en zij kwamen natuurlijk richting de bus. Gelukkig was daar de ME die om ons heen bleef rijden zodat ze niet bij de bus kwamen, maar dat was wel even schrikken. En toen moest de wedstrijd nog beginnen.”

Maar die wedstrijd bleek een geweldige te worden voor Odenthal en NEC. Het was een bijzonder moment voor hem dat hij mocht scoren tijdens die promotiewedstrijd zegt de verdediger zelf. “Na mijn doelpunt konden we ons eigen spel spelen. Jordy (Bruijn, red.) noemde dat de ‘Chinese muur’ geloof ik. Heel goed verdedigen met z’n allen. Uiteindelijk werd het echt een idiote wedstrijd, omdat we hem nog winnen met die geweldige goal van Okita.”

Feest

Odenthal genoot ook van de terugweg naar de Goffert. “Overal stonden mensen ons toe te juichen in Nijmegen. Vanaf het einde van de snelweg tot aan het stadion stonden mensen en op het stadionplein stond het ook helemaal vol. Dat was echt een gekkenhuis en echt heel erg mooi om mee te maken.”

Foto’s: Orange Pictures