In een nieuwe editie van HGHM aandacht voor een nieuwe broodje in de catering van FC Dordrecht. Normaal gesproken niet het eerste onderwerp waar je aan denkt, maar na het lezen over het broodje Jari Shoarman wil je niets liever. We gaan ook de grens over, waar we de trefzekere Taiwo Awoniyi spotten. In Italië is het doek gevallen voor Sampdoria en Bram Nuytinck.

Maar we beginnen in de Keuken Kampioen Divisie, want daar krijgt Bas Sibum zijn eerste klus als hoofdtrainer. De oud-middenvelder gaat aan de slag bij Roda JC. De afgelopen vier seizoenen was Sibum, tussen 2008 en 2011 breker op het Nijmeegse middenveld, assistent bij FC Emmen onder Dick Lukkien. Sibum was één van de kandidaten om Lukkien op te volgen bij de Emmenaren, alleen liepen de gesprekken op niets uit. 

Wie in eenzelfde soort schuitje is beland is Adrie Bogers. Volgens De Telegraaf staat de oud-coach van NEC op het punt een contract te tekenen bij Helmond Sport voor een wel heel aparte functie. Bogers zou aangesteld worden als cultuurbewaker en eindverantwoordelijke op het trainingsveld. Meestal is dat toch de hoofdtrainer? Nee, Bogers wil niet het uithangbord van de club zijn. Met terugwerkende kracht zegt deze functie voor Bogers, die afgelopen seizoenen werkzaam was bij FC Twente, misschien wel wat over het trainerstrio dat in 2019-2020 de leiding had over NEC.

In de Keuken Kampioen Divisie is Jari Schuurman al sinds 2019 actief bij FC Dordrecht. En dus vonden de Schapenkoppen het tijd voor een eigen broodje van de middenvelder. Vanaf heden staat het ‘Jari Shoarmanbroodje’ op het menu. Afgelopen week kon de 26-jarige Gorinchemmer al snel aan zijn broodje beginnen: Schuurman moest voortijdig naar de kant met tweemaal geel. Na afloop zei Schuurman tegen ESPN dat de scheids geschorst zou moeten worden en noemde hij oud-ploeggenoot Marko Vejinovic een ‘miet’. Vejinovic maakte een hoop theater toen Schuurman een tikkeltje te laat in duel kwam.

Het duel tussen Go Ahead Eagles – FC Groningen (1-1) afgelopen speelronde stond in het teken van de Hersenstichting. Dat alles op initiatief van Bas Kuipers. In oktober verloor de linksback zijn vader, die getroffen werd door twee hersenbloedingen. Kuipers wilde door dit initiatief aandacht vragen voor hersenonderzoek. Kuipers, aanvoerder van de Eagles, ontpopt zich op deze manier tot een speler waar elke voetballiefhebber van houdt. In het seizoen 2019-2020 was hij linksback bij NEC.

Het doek is gevallen voor Sampdoria. Tegen Udinese werd afgelopen weekend met 2-0 verloren, waardoor de club van Bram Nuytinck na elf seizoenen afscheid neemt van de Serie A. Het is zelfs nog de vraag of Sampdoria daadwerkelijk een niveautje lager mag gaan acteren. De Italiaanse club heeft namelijk grote schulden en de proflicentie is daarmee in serieus gevaar. Nuytinck hoeft het allemaal niet te mee te maken: zijn contract is door de degradatie automatisch ontbonden. De 33-jarige verdediger is zodoende transfervrij.

In schril contrast met Sampdoria deed Nottingham Forest juist goede zaken tegen degradatie afgelopen weekend. Taiwo Awoniyi was in een waar spektakelstuk tegen Southampton de gevierde man met twee goals. Met nog drie wedstrijden in de Premier League staan The Tricky Trees op een veilige zestiende plek en hebben ze drie punten meer dan Leicester City, dat de beroerde achttiende plaats bezet.

De man die Taiwo in zijn periode in Nijmegen in de weg zat is Kévin Mayi. De Fransman kreeg veelal de voorkeur van trainer Peter Hyballa in het degradatiejaar 2016-2017, maar staat er nu bepaald niet beter voor dan zijn collega dat seizoen. Mayi is al gedegradeerd met zijn ploeg Denizlispor van het tweede Turkse niveau. Laatst nog kreeg Mayi drie wedstrijden schorsing na een flinke charge in het duel met het Göztepe van Ali Akman. Akman kent een moeizaam seizoen. Na een redelijke start kwam hij na de winterstop nog maar driemaal in actie. In veertien optredens wist Akman het net nog niet te vinden.

Als we toch alle geflopte spitsen behandelen, kunnen we ook wel even een succesje bekijken. Bij Millwall gingen ze vol voor de play-offs die Leicester en Awoniyi dus willen ontlopen. De play-offs werden op de slotdag misgelopen, maar de fans van de Londenaren gaven Zian Flemming wel een individuele prijs. De Amsterdammer (24) is namelijk verkozen tot speler van het jaar. In 42 wedstrijden scoorde hij vijftien keer. Bepaald geen slechte cijfers in zijn eerste jaar buiten Nederland. Bij NEC was Flemming in het seizoen 2019-2020 clubtopscorer met dertien treffers.

We eindigen waar we begonnen: bij FC Emmen. Daar is het contract van Lorenzo Burnet met een jaar verlengd. Dat ging automatisch, want Burnet had een clausule in zijn contract staan die de verbintenis automatisch zou verlengen bij meer dan 16 optredens dit seizoen. De 0-3 verloren wedstrijd tegen Twente afgelopen zondag was zijn 16e duel.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures