Er is de laatste tijd genoeg gebeurd rondom oud-NEC’ers: zo stoppen Hans Mulder en Dominique Scholten met voetbal en wordt Jhon van Beukering verdacht van medeplichtigheid aan een hennepkwekerij. Maar ook mooie berichten: Stef Nijland kan het nog steeds en Remko Bicentini en Gabor Babos beleefden vorige week iets wel heel speciaals.

Dominique Scholten heeft zijn carrière als amateurvoetballer beëindigd. Hij nam vorige week afscheid bij Woezik met een doelpunt en rode kaart, na slechts één seizoen bij de club te hebben gespeeld. De 34-jarige Nijmegenaar kwam afgelopen zomer over van BVC’12 uit Beek. De reden voor dit punt achter zijn carrière was het steeds zwaarder wordende mentale aspect van twee keer 1,5 uur reizen voor trainingen en wedstrijden vanuit zijn woonplaats Enschede.

Scholten werkt sinds drie jaar voor de FC Twente/Heracles Academie als directeur van de gezamenlijke opleiding. Hij begon met voetballen bij Noviomagum en kwam op 8-jarige leeftijd bij NEC terecht. Zijn hoogtepunt was zijn debuut bij NEC in de play-offs tegen Vitesse. Scholten was jeugdinternational en speelde ook voor FC Oss, Achilles’29, Spakenburg en JVC Cuijk.

Na zeventien seizoenen als professioneel voetballer heeft Hans Mulder besloten om zijn carrière te beëindigen. De 35-jarige middenvelder heeft elf seizoenen bij RKC gespeeld en in die tijd heeft hij 246 wedstrijden gespeeld. In het seizoen 2013/14 speelde Mulder voor NEC. Hij degradeerde met de club uit de Eredivisie in de play-offs tegen Sparta.

Stef Nijland (34) stond ooit bekend als een van de grootste voetbaltalenten van Nederland. In het seizoen 2011/2012 werd hij namens PSV uitgeleend aan NEC, maar hij wist nooit een basisplaats te veroveren en scoorde slechts één keer in 15 wedstrijden. Tegenwoordig speelt de Groninger voor de amateurs van DVS’33 uit Ermelo. Tijdens een wedstrijd tegen VV Staphorst noteerde Nijland de enige goal van de middag en dat was een doelpunt om in te lijsten.

In Roemenië is een opvallend verhaal aan het licht gekomen. In februari 2020 werd beweerd dat Mihai Roman ernstige hartproblemen had en niet meer in staat was om zich in te spannen, aldus zijn dokter. Na een lange periode zonder wedstrijden keerde Roman op 27 oktober 2021 terug op het veld voor Universitatea Craiova in Roemenië.

Roman onderging daarvoor een hart ablatie operatie in Wenen en er werd gezegd dat hij met voetbal was gestopt. Bijna twee jaar later onthult hij nu dat hij eigenlijk geen hartproblemen had. ‘’Ik werd ervan verdacht een probleem te hebben, maar ik had op zich geen probleem. Ik heb eigenlijk twee jaar rondgelopen om te bewijzen dat ik niet het probleem heb waarvan ik werd verdacht.’’ De Roemeense spits kwam in 2015/16 uit voor NEC en maakte zijn enige doelpunt tegen SC Cambuur (2-0 winst).

Jhon van Beukering wordt verdacht van medeplichtigheid aan een hennepkwekerij in Klarenbeek in 2017, waarbij 498 planten betrokken waren. Ook wordt hij verdacht van een een kwekerij in Deurningen met 890 planten. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem ook van een mishandeling in Velp in 2020, waarbij hij iemand op straat een nekklem heeft gegeven en op het hoofd heeft geslagen, terwijl de persoon een helm droeg. In het seizoen 2007/2008 was Van Beukering de clubtopscorer van NEC in de Eredivisie met 11 doelpunten. Het daaropvolgende seizoen werd hij met 3 doelpunten de Europees clubtopscorer van NEC in de UEFA Cup.

In de interlandperiode heeft Curaçao geen verrassing kunnen neerzetten tegen Canada. Twee dagen voor hun opmerkelijke wedstrijd tegen de huidige wereldkampioen Argentinië verloor het team onder leiding van bondscoach Remko Bicentini het Nations League duel tegen de WK-deelnemer met 0-2. Bicentini genoot samen met keeperstrainer Gabor Babos wel van hun bezoek aan Argentinië: daar werd de ploeg van Lionel Messi en co gehuldigd voor hun wereldkampioenschap.

Anthony Hudson is momenteel de interim-bondscoach van de Verenigde Staten en vervangt daarmee Gregg Berhalter. In 1999 werd Hudson op aanbeveling van toenmalig trainer Jimmy Calderwood naar NEC gehaald, waar hij een tweejarig contract tekende. Na een half jaar werd zijn contract echter ontbonden vanwege heimwee en gebrek aan perspectief als voetballer. Hoewel de Engelsman nooit officieel zijn debuut maakte voor de club, hebben zo’n 1.500 mensen hem zien spelen tijdens de seizoensopening tegen de NEC-amateurs in het rood-groen-zwart. Hudson is de zoon van de voormalige Engelse international Alan Hudson, die onder andere speelde voor Chelsea, Arsenal en Stoke City.

Foto: Rob Koppers