In een weekend waarin NEC geen wedstrijd heeft, is het tijd om te kijken hou het oud-NEC’ers vergaat. In deze editie van HGHM aandacht voor de interesse van de rijkste club ter wereld in de diensten van Ferdi Kadioglu en de trefzekere Dario Dumic. Ook twee voormalig oefenmeesters van NEC komen aan bod: de één moet op zoek naar een nieuwe club, de ander kreeg juist te horen dat zijn verbintenis verlengd wordt.

Dario Dumic heeft tweemaal het net gevonden voor zijn ploeg SV Sandhausen in het met 1-2 gewonnen duel met 1. FC Magdeburg van 15 april. De centrale verdediger, die in Nederland behalve voor NEC ook voor FC Utrecht en FC Twente uitkwam, stond tweemaal op de goede plek bij de tweede paal. Sandhausen bezet, ondanks de overwinning, momenteel de laatste plaats in de 2. Bundesliga. Dumic speelde vijf interlands voor Bosnië en Herzegovina waarin hij eenmaal doel trof. Zijn eerste doelpunt in dienst van NEC maakte Dumic op 3 maart 2016 in de met 2-1 gewonnen derby tegen Vitesse.

Exponent van de Nijmeegse jeugdopleiding Ferdi Kadioglu zou in de nadrukkelijke belangstelling staan van Newcastle United. De geboren Arnhemmer zou volgens verschillende bronnen naar St James’ Park moeten verkassen samen met Arda Güler, het 17-jarige talent dat ploeggenoot is van Kadioglu bij Fenerbahçe. Eerder al toonde Ajax interesse in Güler.

Voor beide spelers zou Newcastle in totaal 45 miljoen euro overhebben, waarmee een mooie opleidingsvergoeding + doorverkooppercentage in het verschiet lijkt te liggen voor NEC. Sinds de overname van Newcastle door een consortium onder leiding van een investeringsfonds uit Saudi-Arabië lijken de bomen tot in de hemel te groeien in de Britse havenstad. De ‘magpies’ bezetten momenteel de derde plaats in de Premier League.

Peter Hyballa is ook volgend seizoen trainer van NAC Breda. De Brabanders hebben de optie op verlenging van de overeenkomst met de Duitse oefenmeester gelicht. In 2016 tekende Hyballa een 2-jarige verbintenis als hoofdcoach in Nijmegen, maar hij haalde het einde van z’n eerste jaar niet vanwege tegenvallende resultaten. In het Rat Verlegh stadion is de in Bocholt geboren oefenmeester aan z’n tweede dienstverband bezig. De fans van de KKD-ploeg lijken in hun nopjes met het aanblijven van Hyballa; de reacties onder de aankondiging van de clubleiding zijn vrijwel allemaal positief. NAC bezet momenteel de vijfde plaats in de competitie.

Een andere voormalig trainer van NEC moet na dit seizoen op zoek naar iets nieuws. Adrie Bogers vertrekt namelijk bij FC Twente in het kielzog van hoofdcoach Ron Jans, die ook aan z’n laatste maanden in de Grolsch veste bezig is. Opvolger Joseph Oosting krijgt zo de kans zijn eigen staf samen te stellen. Bogers is vanaf medio 2020 assistent trainer bij de Tukkers. Ook in zijn Nijmeegse tijd was hij in eerste instantie assistent, maar werd hij al snel hoofdtrainer om na een halfjaar wederom als assistent plaats te nemen op de bank (naast Pepijn Lijnders). In het seizoen 2019-2020 vormde de voormalig RKC-speler onderdeel van het trainerstrio waarvan, naast hijzelf, ook Rogier Meijer en Francois Gesthuizen deel van uitmaakten.

Sven Braken laat na dit seizoen VVV Venlo achter zich. De spits, die ook aanvoerder is bij de Limburgers, gaat voetballen bij onze zuiderburen, namelijk bij KMSK Deinze. Deinze komt uit op het tweede niveau van België. Braken scoorde dit seizoen elf goals en gaf vijf assists in 29 wedstrijden bij VVV.

Een andere oud-aanvaller van NEC heeft zich afgelopen weekend niet weten te plaatsen voor de halve finale van de CAF Champions Cup. Saidi Ntibazonkiza scoorde nog wel voor zijn club, Simba SC, dat zijn wedstrijden speelt in Tanzania. Saidi speelde tussen 2006 en 2010 71 wedstrijden voor NEC.

Zian Flemming is bezig aan een uitstekend seizoen bij Millwall en krijgt waarschijnlijk de kans dat te gaan verzilveren in de play-offs. Dankzij een late treffer afgelopen vrijdag staat Millwall op de rand van de play-offs voor promotie naar de Premier League. Flemming (24) speelde dit seizoen al 42 wedstrijden in de Championship: vijftien keer was hij trefzeker.

Foto’s: Rob Koppers