NEC is na vrije kerstdagen weer begonnen met trainen, maar het voetbal stopt in grote delen van Europa nauwelijks. Tijd voor een nieuwe editie van Hoe Gaat Het Met, deze keer met vooral aandacht voor aanvallers. Zo komen Etien Velikonja, Taiwo Awoniyi en Jordan Larsson voorbij.

Laten we beginnen met Etien Velikonja, die door NEC dit seizoen is verhuurd aan zijn oude club ND Gorica. Het goede nieuws is dat hij nu al net zo vaak heeft gescoord als vorig seizoen in Nijmegen. Het slechte nieuwe is dat dat maar twee doelpunten zijn. Gorica maakt ook geen best seizoen door. De club staat onderaan in een competitie van tien clubs. Velikonja maakte begin december wel een mooie goal tegen NK Maribor, al werd die wedstrijd met 3-1 verloren. Bekijk de goal hieronder (vanaf 0:30):


Taiwo Awoniyi, die al vijf jaar onder contract staat bij Liverpool en ieder seizoen wordt verhuurd, is in vorm bij Union Berlin. De aanvaller die in het seizoen 2016/17 op huurbasis bij NEC speelde heeft in de laatste zes wedstrijden vier keer gescoord, waaronder tegen Borussia Dortmund. Die wedstrijd werd met 2-1 gewonnen. Ook tegen 1. FC Köln, Hertha BSC en VfB Stuttgart kwam de Nigeriaan tot scoren.

Over naar Italië, waar Sven Braken eindelijk weer regelmatig speelt bij Livorno. De club die vorig seizoen degradeerde naar de Serie C en in de financiële problemen kwam staat nu voorlaatste op het derde niveau. Braken scoorde al tegen de beloften van Juventus en deed dat midden december opnieuw tegen Pro Vercelli. Oké, de keeper had misschien wat beter kunnen ingrijpen, maar toch. De goal is hieronder te zien vanaf 2:37:


Anthony Musaba doet het op het veld tot nu toe prima bij Cercle Brugge, dat hem huurt van AS Monaco. De jonge aanvaller zorgde voor vier goals en drie assists in vijftien wedstrijden, maar kwam onlangs in opspraak vanwege een illegaal feest. Middenvelder Franck Kanouté organiseerde het feest en ook Musaba en Jean Marcelin waren aanwezig. Er waren liefst 22 mensen aanwezig in het appartement toen de politie binnenviel. Cercle nam de zaak hoog op. Ze krijgen een straf van de Belgische justitie en de club gaf ze een flinke geldboete en gaat het drietal een kijkje laten nemen bij Cercle-fans die herstellen van het coronavirus. “Hopelijk beseffen ze zo dat dit heel asociaal is en dat dit totaal niet hoort”, zei voorzitter Vincent Goemaere tegen VTM Nieuws.

Jordan Larsson is ondertussen in vorm in Rusland. De aanvaller van Spartak Moskou leverde tot nu toe acht goals en vier assists. De Zweed is daarmee gedeeld clubtopscorer samen met Ezequiel Ponce. Zijn marktwaarde is ondertussen gestegen naar negen miljoen euro, zo berekende de website Transfermarkt.com. Spartak staat derde in Rusland.

Foto: Rob Koppers

Ondertussen is er minder goed nieuws over Mihai Roman. Eerder bespraken we in deze rubriek al dat de aanvaller uit de roulatie is vanwege hartproblemen en die zijn nog altijd niet verholpen. Sterker nog, zijn club Universitatea Craiova houdt er rekening mee dat Roman moet stoppen met voetballen. De club wil de spits niet laten terugkeren op het veld tot ze er zeker van kunnen zijn dat het veilig is. Roman zou weinig last hebben van de hartproblemen, maar volgens zijn arts is het risico desondanks erg groot.