Na de overwinning op Fortuna Sittard bevinden we ons nu weer in een interlandperiode. Een prima moment om te kijken naar diverse oud-NEC’ers over de hele wereld in onze rubriek Hoe Gaat Het Met. In deze editie zien wij onder andere dat Arnaut Danjuma Groeneveld in een hele goede vorm verkeerd bij Villareal en in beeld is bij Oranje, Taiwo Awoniyi zijn scoringsdrift voortzet in de Bundesliga en een opmerkelijke actie van Jay-Roy Grot.

Eerst de man waar het veel over gaat de laatste weken: Arnaut Danjuma Groeneveld. De middenvelder annex aanvaller transfereerde afgelopen zomer van AFC Bournemouth naar Villareal CF voor zo’n 25 miljoen euro. Dat prijskaartje weegt niet zwaar op zijn schouders, want Danjuma heeft zijn draai in Spanje al helemaal gevonden. Afgelopen weekend scoorde hij nog twee keer tegen Real Betis (2-0) en inmiddels heeft de 24-jarige buitenspeler er al vijf ingeschoten dit seizoen voor zijn nieuwe club. Ook in de Champions League laat Danjuma erg goed spel zien, zo hadden de verdedigers van Manchester United het de gehele wedstrijd moeilijk met hem. Ondanks het 2-1 verlies noteerde hij de assist bij het doelpunt van zijn club. Het Nederlands Elftal komt nu nadrukkelijk in beeld voor de vleugelspeler. Louis van Gaal liet al doorschemeren dat hij niet verwachtte dat Danjuma ‘er de volgende keer niet bij zou zitten’ en Liverpool zou hem als opvolger van Sadio Mane aan het scouten zijn.

Dan naar Duitsland. In de laatste editie van HGHM meldden wij al dat Taiwo Awoniyi drie uit drie liep in zijn eerste wedstrijden voor Union Berlin. Deze vorm heeft de spits doorgezet. Ook hij wist afgelopen weekend nog twee keer te scoren in de wedstrijd tegen FSV Mainz 05 (1-2) en staat nu in het spoor van spitsen als Haaland en Lewandowski op de topscorerslijst van de Bundesliga. Awoniyi kwam bij NEC nooit echt uit de voeten, maar heeft er in de Bundesliga toch alweer vijf in liggen. Ook in de Conference League scoorde hij al één keer. Deze maand zal de Nigeriaan het met zijn ploeg in deze competitie opnemen in de Kuip tegen Feyenoord.

Duitsland is ook de nieuwe thuisbasis voor Peter Hyballa. De Duits-Nederlandse trainer is neergestreken bij Türkgücü München na zijn spraakmakende vertrek bij Esbjerg fB. In zijn eerste wedstrijd wist Hyballa gelijk te winnen met zijn ploeg van het tweede elftal van Borussia Dortmund (die momenteel tweede staan in de derde Duitse competitie), maar de wedstrijd daarna werd er met 4-0 verloren van koploper 1. FC Magdeburg. Türkgücü München bezet momenteel de elfde plaats van de 3e Liga van onze oosterburen.

We verplaatsen ons vanuit Duitsland iets naar het zuiden en komen uit in Oostenrijk. Daar speelt Jakob Jantscher sinds het seizoen 2017/18 voor Sturm Graz en daar is hij dit seizoen erg goed begonnen. In de eerste tien wedstrijden van dit seizoen heeft hij al vijf doelpunten en zes assists genoteerd. Het Oostenrijkse team speelt dit seizoen ook in de Europa League en neemt het daarin op tegen PSV. In de verloren thuiswedstrijd tegen de Eindhovenaren (1-4), liet Jantscher ook een assist optekenen.

Dan naar een wat minder succesvol optreden. Jay-Roy Grot speelt tegenwoordig voor het Deense Viborg FF en staat met zijn ploeg op de tiende plaats (van de twaalf). Hij wist alleen te scoren in een verloren bekerduel, maar viel laatst wel op een andere manier op. In het duel tegen Odense BK (1-1) sprong de boomlange spits op een raar moment zo in de nek van de keeper van de tegenstander, terwijl die de bal net gevangen had. Bekijk hieronder de opmerkelijke beelden en oordeel zelf.

Mike Tresor Ndayishimiye verruilde afgelopen zomer Willem II voor KRC Genk. Bij zijn nieuwe ploeg speelt hij in elke wedstrijd mee tot dusver (zowel als basisklant of als invaller). De 22-jarige Belg wist hierin nog niet te scoren, maar wel gaf hij al vier assists af. KRC Genk, met trainer John van de Brom aan het roer, staat momenteel op de vijfde plek in de Jupiler Pro League met drie punten achterstand op de koploper KAS Eupen.

Dan als laatst nog even naar Turkije, waar Fenerbahce na acht wedstrijden bovenaan staat in de Süper Lig. En wie daar veel speelt is Ferdi Kadioglu. In het vorige seizoen speelde Kadioglu 26 wedstrijden in de competitie (voornamelijk als invaller) en scoorde daarin één keer en gaf hij twee assists. Dit seizoen speelde hij al zeven wedstrijden in de Süper Lig waarvan allen als basisspeler. Daarin wist de 21-jarige middenvelder (donderdag wordt hij 22 jaar, alvast gefeliciteerd Ferdi!) twee keer te scoren en gaf hij één assist. Ook speelt Kadioglu met ‘Fener’ in de Europa League. Daarin loopt het nog wat minder voor de Turkse koploper: er werd knap gelijk gespeeld tegen Eintracht Frankfurt, maar daarna werd er thuis met 0-3 verloren van Olympiakos. Het vierde team in deze poule is het Belgische Royal Antwerp.

En verder:
– Frank Sturing heeft afgelopen vrijdag zijn eerste doelpunt gescoord voor zijn nieuwe club SV Horn. Dit duel wisten hij en zijn teamgenoten uiteindelijk met 1-3 te winnen van het tweede team van Austria Wien.
– Ryan Koolwijk heeft na zijn ontbonden contract bij Almere City een nieuwe club. De middenvelder speelt nu voor hekkensluiter PEC Zwolle.
– Terell Ondaan heeft zijn eerste doelpunt gemaakt in Roemenië. In het bekerduel tegen Petrolul scoorde hij de enige voor FC U Craiova 1948 en gaat daardoor door in het Roemeense bekertoernooi.
– Bij Anass Achabar loopt het nog niet zo lekker. Hij speelt tegenwoordig voor Sepsi OSK in Roemenië en scoorde dit seizoen nog niet.
– Ook Mohamed Rayhi staat nog droog dit seizoen. De vleugelspeler van Al Batin FC in Saoedi-Arabië speelde tot dusver alle wedstrijden mee maar wist hierin nog geen goal of assist te noteren.
– Wie wel al veel doelpunten op zijn naam heeft is Jellert van Landschoot. De middenvelder van Helmond Sport scoorde afgelopen vrijdag twee keer en heeft er dit seizoen al vijf tegen de touwen geschoten.
– Over doelpunten gesproken, Christian Santos heeft een nieuwe club gevonden. De Venezolaanse spits kwam voorheen uit voor VFL Osnabrück in de tweede Bundesliga, maar gaat nu spelen voor het Chileense Colo Colo.
– Ferdy Druijf is vader geworden! De spits van KV Mechelen heeft een zoontje gekregen genaamd Jame. Gefeliciteerd Ferdy!

Foto’s: Rob Koppers