Het gaat na de transferperiode vooral om de spelers die naar Nijmegen zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan uitblinker Jasper Cillessen tegen AZ of smaakmaker Oussama Tannane. Maar hoe zit het eigenlijk met de spelers die NEC verlaten hebben? Opvallend: alleen Thibo Baeten gaat het tot dusver voor de wind. Cas Odenthal, Ali Akman, Javier Vet, Rodrigo Guth en Jonathan Okita hadden zich vermoedelijk meer voorgesteld van hun nieuwe start. In deze editie van Hoe Gaat Het Met maken we een rondje langs de spelers die Nijmegen achter zich hebben gelaten deze zomer.

We beginnen met twee namen die niet alleen NEC verlieten, maar ook het voetbal gedag zeiden. Édgar Barreto en Rens van Eijden gaan de boeken in als NEC’ers in hart en nieren en besloten beide hun voetbalschoenen aan de wilgen te hangen na vorig seizoen. In het verloren thuisduel tegen Fortuna Sittard kregen de routiniers een gepast afscheid. Van Eijden had een uitdaging bij NEC aan kunnen gaan, maar heeft besloten om bij zijn managementbureau SEG als spelersbegeleider aan de slag te gaan. Barreto neemt wat langer de tijd: hij gaat zich dit jaar oriënteren op zijn vervolg. In ieder geval met genoeg liefde voor zijn kinderen. Het aanbod om als jeugdtrainer te starten in de academie blijft staan.

Een van de spelers die in die wedstrijd tegen Fortuna op het veld stond, speelt nu bij de voetbalclub uit Sittard. Rodrigo Guth keerde na zijn succesvolle huurperiode bij NEC terug naar Atalanta Bergamo. NEC wilde met hem verder, maar vonden dat Atalanta te veel geld vroeg, maar de Limburgers wisten hem daar wel los te weken. In tegenstelling tot in Nijmegen heeft de Braziliaan zich gelijk in de basis geknokt. Ondanks de matige resultaten van zijn club, is Guth een van de weinige spelers die wel een degelijk niveau weet te halen. In de laatste speelronde wist hij zelfs te scoren. Dit was echter niet genoeg om van FC Utrecht te winnen (3-4).

Spitsen

Ook Ali Akman vertrok terug naar de club die hem aan NEC verhuurde, Eintracht Frankfurt. Daar was de spits overbodig en een nieuwe verhuurperiode werd de oplossing. Akman vertrok naar Göztepe in zijn geboorteland Turkije. Daar heeft de 20-jarige spits nog geen potten kunnen breken. Na twee korte invalbeurten raakte hij geblesseerd. De laatste twee speelrondes moest hij dan ook vanuit de lappenmand toekijken.

Naast Akman vertrokken er nog twee spitsen uit Nijmegen afgelopen zomer. Het contract van Wilfried Bony liep af en werd logischerwijs niet verlengd. De Ivoriaan speelde in totaal slecht 41 minuten voor NEC en was verder constant geblesseerd. Thibo Baeten werd door NEC verhuurd aan de onder 19 van het Italiaanse Torino. Lang duurde zijn terugkeer in Nijmegen echter niet. Baeten werd gelijk weer verhuurd (deze keer met een optie tot koop) aan het Belgische Beerschot. Zij spelen op het tweede niveau in België en de spits wist daar in zes wedstrijden al vier keer het net te vinden.

Iemand die voor NEC veel doelpunten maakte was Jonathan Okita. Vooral zijn onsterfelijke goal in de promotiewedstrijd tegen NAC zullen de fans niet gauw vergeten. Okita besloot De Goffert na vier jaar achter zich te laten. Hij streek neer bij het Zwitserse FC Zürich. Zijn ploeg staat momenteel laatste in de competitie en de aanvaller is tot nu toe vooral veroordeeld tot invalbeurten. Schrik echter niet als je binnenkort zijn naam voorbij hoort komen op de donderdagavond. Okita speelt met Zürich in de Europa League en is ingedeeld in de poule met Arsenal en PSV.

Keuken Kampioen Divisie

Drie spelers die vorig seizoen bij NEC speelden zijn momenteel te bewonderen in de Keuken Kampioen Divisie. Javier Vet speelt zijn wedstrijden tegen de tegenstander van bovengenoemde promotiewedstrijd, NAC Breda. Daar bleef het tot nu toe bij twee korte invalbeurten voor de middenvelder die in de Eredivisie voor NEC ook vaak als ‘supersub’ werd gebruikt. Vermoedelijk kan hij langzamerhand wel gaan rekenen op een basisplaats, want hij sloot pas kortgeleden aan bij het nog niet lekker draaiende NAC.

De andere twee zijn te vinden bij TOP Oss. Thomas Beekman vertrok van de zomer transfervrij naar de ploeg uit Brabant en Joep van der Sluijs wordt door NEC aan hen verhuurd. Daar waar Van der Sluijs vaste basisklant is in Oss, heeft Beekman nog geen minuten gemaakt voor zijn nieuwe club op het tweede niveau van Nederland. Van der Sluijs wist nog niet belangrijk te zijn voor de ploeg die momenteel de zestiende plek bezit.

Tegen het einde van de transferperiode liet Kevin Bukusu weten een nieuwe club te hebben gevonden. De verdediger die vanuit de jeugdopleiding van Bayer Leverkusen naar Nijmegen kwam wist in het rood-groen-zwart nooit door te breken. Hij werd afgelopen seizoen verhuurd aan Helmond Sport en deze zomer liep zijn contract af. Bukusu tekende vorige week op de slotdag van de transfermarkt bij het Oostenrijkse Wolfsberger AC (Bundesliga). Na een week binnen trainen sluit hij daar woensdag bij de selectie aan.

Teamgenoot Fabregas en terug naar thuisland

Met de komst van Jasper Cillessen besloot Danny Vukovic dat het leuk geweest was in het verre Nijmegen. De Australische keeper werd gehaald om de concurrentiestrijd met Mattijs Branderhorst aan te gaan, maar deze verloor hij. In de beker keepte hij wel een aantal wedstrijden voor NEC. Vukovic liet in samenspraak met de club zijn contract ontbinden en keerde terug naar zijn thuisland. Bij de Central Coast Mariniers speelde hij sindsdien nog niet.

Als laatste hebben we een product uit de Nijmeegse jeugdopleiding. Hij werd vorig seizoen voorbij gestreefd door Guth en verloor zijn basisplaats tegen het einde van het seizoen. Cas Odenthal tekende geen nieuw contract en zijn toekomst bleef lange tijd ongewis. Uiteindelijk wist hij een nieuwe club te vinden. Como 1907 haalde de Nederlander naar Italië. Daar bleef het niet bij voor de club op het tweede niveau. Een heuse stunt werd uitgehaald met de komst van wereldkampioen Cesc Fàbregas. Een succes is dit echter nog niet geworden. Fàbregas mocht nog net 19 minuten maken, maar Odenthal speelde nog niet. Como bezit momenteel de zeventiende plek van de Serie B.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures