Vlak nadat de terugkeer van Lasse Schöne naar NEC maandag bekend werd, plaatsen we op onze socialmediakanalen al oude beelden van een thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Tijdens de editie van 2008 ontsnapte Rogier Meijer aan een rode kaart voor een spijkerharde tackle op – jawel – Schöne. Tijd om daar wat achtergronden bij te zoeken.

NEC-De Graafschap was de seizoensopening in 2008/09. De ploeg van trainer Mario Been bereikte in het jaar ervoor na magische maanden Europees voetbal en zou in de voorronde Dinamo Boekarest treffen. Voor het zover was, stond eerst het treffen met De Graafschap op het programma. Bij NEC stond op die 30 augustus Lasse Schöne in de basis. De Deen was in de zomer overgestapt van De Graafschap naar NEC en kwam in De Goffert meteen tegenover voormalig ploeggenoot Rogier Meijer te staan.

Bij De Graafschap wisten ze goed wat Schöne kan en dus gaf trainer Henk van Stee Meijer een duidelijke opdracht mee: loop hem continu voor de voeten. Dat lukte echter vanaf het begin niet. Schöne kreeg te veel ruimte en al na tien minuten kreeg Meijer een gele kaart voor een snoeiharde tackle op de Deen. Daarmee ontsnapte de latere trainer van NEC, want het had best rood kunnen zijn. Van Stee nam geen risico en wisselde Meijer al na zeventien minuten voor Peter Jungschläger.


Bij wijze van extra straf moest Meijer de maandag erna met de beloften van De Graafschap meedoen tegen Jong NEC. “Ik heb hem nog niet op televisie teruggezien”, zei Meijer tegen De Gelderlander over de tackle. “Maar ik hoorde van andere mensen wel dat de kaart terecht was. Ik was te laat met de tackle en raakte Lasse. De trainer vond het een te groot risico om me te laten staan. We stonden de hele tijd onder druk en hadden al een paar keer aan de noodrem moeten trekken. Dat hij mij er daarom uithaalt, kan ik wel begrijpen, maar leuk is anders. Het is teleurstellend om zo kort te spelen. Je begint in de basis om iets te laten zien, maar voordat ik het wist, was ik dus al gewisseld.”

Trainer Van Stee schrok zich in de beginfase een hoedje. “We kregen in de eerste tien tot vijftien minuten alle hoeken van het veld te zien”, zei hij na afloop.  NEC won de wedstrijd uiteindelijk met 2-0 en na afloop ging het vooral over Rutger Worm, die na 77 minuten de score opende en met een gele kaart op zak zijn shirt uittrok. Rood, wegwezen. Mark Otten besliste het duel uiteindelijk met de 2-0. Joël Tshibamba zou het kunstje van Worm een maand later overigens nog nadoen ook.

Foto: Orange Pictures/Theo Kock