Eindelijk deden we dan wat we moesten doen tegen de nummer laatst:  winnen!  Daar waar we regelmatig  tegen een van de laatste drie op de ranglijst in een dramatisch slechte pot, vele punten ontwikkelingshulp meegaven, wisten we dit jaar drie punten binnenshuis te houden. Tegenover het verlies bij Excelsior dit jaar staan twee overwinningen (VVV en nogmaals Willem II) daar waar het om vooraf ingeschatte degradatiekandidaten gaat.  Dat ging vorige jaren wel anders. Excelsior liep in 2008 wonderlijk met 3 punten weg, RBC haalde in 2006 zelfs de enige overwinning in dat seizoen tegen ons. Andere ploegen met zware dipjes in de resultaten kwamen graag vertrouwen tanken in De Goffert. Dit gebeurde vaak nadat we de week ervoor tegen zwaarder geachte tegenstanders uitstekend gespeeld hadden. Ook deze keer liep het niet helemaal soepel, echter zeker in de tweede helft zag je dat Willem II had begrepen dat er niets te halen was in Nijmegen. Er wordt, ook voor elkaar, hard gewerkt. Het voetbal is de laatste weken vaak zeer acceptabel en er staat een aardig team in de Goffert.
Hebben we het dan voor elkaar, worden we dan die stabiele ploeg in de linkerrij? Dat wordt moeilijk als je bij een beetje succes weer je beste spelers dreigt te moeten verkopen. We hebben wel een magere, onervaren bank, echter met dit team hoef je je eigenlijk niet in degradatienood te komen. Dat kan in een klap anders worden na de winterstop als de aasgieren zijn uitgeshopt bij NEC. Van Vleminckx en Schöne is bekend dat er zeer concrete interesse is, en ik denk dat daar ook Zomer, Zimling en Cillessen bijhoren… Leroy George startte veelbelovend en is te lang geblesseerd geweest door een smerige overtreding van Pieters, waar we in de media dan weer niets over horen. Met Thomas Chatelle is teveel geschoven voor een concrete beoordeling. Er is dus nu wel materiaal gehaald om Björn te voeden en zie… sinds Cas Janssen 72/73 staat er weer een NEC-er stevig aan kop van de topschuttersranglijst. Door betere aanvoer kan Bjorn meer in zijn zone blijven spelen en laat hij gewoon zien dat hij een uitstekende spits is!! Dan kan de “snor op bluesschoenen” wel zeuren over de, in zijn ogen, beperkte kwaliteiten van Bjorn: als spits van NEC logenstraft hij deze kritiek op de beste manier.
De vorig jaar, missing link Schöne staat door zijn uitstekende spel hoog in het VI Spelersklassement. Bij mijn bezoek (op uitnodiging) aan de uitwedstrijd tegen FC Utrecht werd me duidelijk dat ook de uitsupporters genieten van zijn slimme spel tussen de linies. Toegegeven, Utrecht speelde bedroevend slecht, maar Schöne stak er toch wel meters bovenuit. De wedstrijd ging verloren door een matennaai aktie van de beperkte spits Demouge. Hij mag dan wel een jongen van de stad en stadion zijn, deze streek leek nergens op en was ook professioneel gezien niet iets om trots op te zijn. Neeskens heeft hem in mijn ogen onterecht jaren de hand boven het hoofd gehouden. We hebben veel betere spitsen in Nijmegen gehad. Tegen Utrecht lukte het Vloet overigens weer om totaal onbegrijpelijke wissels uit te voeren. Het inbrengen van George bracht een voor NEC negatief effect bij het Utrecht publiek en uit alles bleek dat hij niet geliefd is geweest in de Domstad. Daar ga je niet beter van spelen als je terugkomt van een blessure. Vlem als aanspeelpunt en baken om met het middenveld aan te sluiten werd gewisseld. We kregen de bal niet meer op de helft van Utrecht en verloren zwaar geflatteerd en onnodig met 4-0. Als je dan al snelheid voorin wil, ga je uit van een wissel Vlem – Ten Voorde. Tenslotte hadden we de ultieme kans om te winnen van Ajax. Moediger en risicovoller coachen had die hatelijke 0 bij gewonnen competitiewedstrijden in de Arena naar 1 kunnen brengen. Vloet denkt te behoudend in mijn ogen, maar daarentegen is er wel sprake van een duidelijk stijgende prestatielijn.
Het linkerrijtje is over een heel seizoen bekeken de samenhang tussen beleid, geld, gedurfd spelen/coachen en mentaliteit van de spelersgroep. Geld zal uiteindelijk weer bepalend zal zijn. Een groter stadion of een geldschieter met beleid heb je nodig om stabiel te worden en vooral te blijven. Misschien daarnaast een zichtbare voorzitter en een uitgesproken beleid? Dat mis ik nu bij NEC! Het lijkt alsof het opportunisme weer regeert.  Noodgrepen met De Eendracht, categorie 1 of 2….. Geld lijkt er dus niet te zijn. De mentaliteit kent een stijgende lijn, zo te zien op het veld. Als supporter hoop ik dat we de transferperiode van de winter kunnen afsluiten zonder noodzakelijke transfers. Ten Voorde kan Vleminckx niet  vervangen en Goossens is beter naast Schone dan in de plaats van Lasse. Voor een goed financieel beleid moet je misschien wel verkopen, maar deze kwaliteit in talent terugkopen is veel lastiger.
Naast de lage temperatuur hebben we dus meer redenen om te bibberen deze winter. Vloet overleeft de traditionele kerstborrel wel, maar of de motor en de topscorer van NEC nog in NEC tenue te vinden zijn tegen NAC of Heracles??
Wat er ook gebeurt, ik wens u in ieder geval fijne feestdagen en een gelukkig  2011.
Pingel.