De definitieve resultaten van het onderzoek naar aanleiding van het instorten van het Goffertstadion zijn woensdagmorgen gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat er een fout zit in het ontwerp van het stadion en door het springen van de Vitesse-supporters het uitvak instortte.
Fout in ontwerp
De primaire technische oorzaak van het instorten, was dat de belasting te groot was voor het uitvak. Er waren 93 mensen aan het springen. Als 93 mensen normaal zouden zitten, zou er sprake zijn van driehonderdvijftig kg/m2. De norm voor de minimale belasting wat een stadion aan moet kunnen is vijfhonderd kg/m2. Door het springen werd de belasting echter 2.5 keer hoger dan die driehonderdvijftig kg/m2. Dit zorgde voor het instorten van het uitvak.
De vraag is nu of de huidige norm dan wel voldoet aan wat er gevraagd wordt van een stadion. Het is geen uitzondering dat mensen bij elkaar gaan springen om een overwinning te vieren. De huidige norm is dus 500 kg per vierkante meter. Deze is al verhoogd ten opzichte van de tijd dat het Goffertstadion werd gebouwd. Het Goffertstadion voldeed dus ook aan deze norm. Er is wel een duidelijke fout in het ontwerp van de Goffert. De scheuren die zijn ontdekt, hadden een indicatie kunnen geven dat er iets mis was met de wapening.
Veiligste stadion van Nederland
Door de versterkingen die zijn aangebracht, wordt de Goffert “misschien wel het veiligste stadion van Nederland”, aldus Wilco van Schaik. De samenwerking tussen de gemeente, NEC, het ODRN en RoyalHaskoningDHV werd als erg prettig beschouwen. NEC ziet deze samenwerking graag doorgaan. Zeker voor de toekomst, met de plannen voor een nieuw stadion, is het voor de club belangrijk om een goede samenwerking te hebben.
Op die bewuste 17 oktober was er sprake van “een cocktail van pech”, aldus Van Schaik. Het feit dat mensen aan het springen waren, dicht op elkaar stonden en dat het op een staantribune was, was helaas fataal voor het uitvak. Daarom kijkt NEC nu naar de mogelijkheid van ‘safe standing’. Dit wil zeggen dat er hekjes geplaatst worden tussen de staanplaatsen. Dit moet voorkomen dat mensen dichter op elkaar gaan springen.
De gemeente gaat nu in gesprek met NEC wie de kosten op zich gaat nemen. Verder vindt de gemeente het belangrijk dat er landelijk aandacht komt voor de conclusies uit dit onderzoek. De kans dat dit bij meerdere stadions speelt, is namelijk aanwezig. Van Schaik is ‘blij’ dat het op deze manier de fouten aan het licht zijn gekomen. “Er zijn nu geen slachtoffers gevallen. Ik kijk nu heel anders naar springende mensen in stadions.”
Foto: Rob Koppers