Veel supporters die al wat jaren bij NEC komen, kennen hem nog wel: Jack de Gier, de bonkige spits met een neusje voor de goal. Niet voor niets had hij de bijnaam ‘Jackie Goal’. In zijn carrière in het betaalde voetbal scoorde hij 139 maal in 413 wedstrijden. Tegenwoordig is De Gier assistent-trainer van Alex Pastoor bij NEC en trainer-coach van de beloften van NEC/FC Oss. Vorige week werd bekend dat De Gier NEC gaat verlaten. Reden genoeg voor ForzaNEC.nl om bij te praten. Verder spraken we met hem onder andere over de rol die hij had in het succes van Björn Vleminckx.
Voordat hij als speler naar NEC kwam speelde De Gier onder andere voor Cambuur Leeuwarden en Willem II. In de zomer van 1998 werd hij naar Nijmegen gehaald. Hij speelde drie seizoenen in Nijmegen, daarna speelde hij nog voor het Schotse Dunfermline Athletic en FC Twente. "Ik ben naar NEC gehaald door Hans van Delft, Jim Calderwood en Leen Looyen. Ook Frans Hendriks en Marcel Boekhoorn hebben hier een aandeel in gehad. Deze mensen hebben toen vertrouwen in mij uitgesproken. Door de jaren heen kregen we een goede band en zijn we eigenlijk vrienden voor het leven geworden", aldus De Gier. Dit zijn voor mij mensen bij NEC waar ik altijd van op aankan. De oud-spits vervolgt en benadrukt de vriendschap die toentertijd bij NEC heerste: "De eerste twee jaar bij NEC waren voor mij het mooiste. In mijn eerste jaar zat ik als voetballer weer lekker in mijn vel. Ik voelde me goed bij de club, dat kon je toen waarschijnlijk ook wel zien door de manier van spelen en de betrokkenheid van mijzelf. In het tweede jaar hadden we het moeilijker, maar we speelden in dat seizoen wel de bekerfinale. In mijn periode bij NEC was Patrick Pothuizen erg belangrijk, een echte leider. We waren een hecht team, een vriendenteam zoals ze dat noemen", aldus De Gier. Na zijn carrière als speler in het betaald voetbal was hij voor een korte periode voetballer en tevens assistent-trainer van de amateurs van SVZW in Wierden. Na stafrollen als Manager Prof Scouting en spitsentrainer bij NEC werd hij trainer-coach van Jong NEC. Sinds vorig seizoen combineert hij deze rol met die van assistent-trainer.

Het vertrek
Zoals eerder vermeld werd onlangs bekend dat De Gier zal vertrekken bij NEC. De Gier wil een eigen team hebben. "Toen ik het overnam van Wim Rip in 2009 had Jong NEC nog een eigen trainingsgroep. Wiljan Vloet zag mij later als geschikte assistent-trainer en dit werd ik ook, wel wetend dat ik beide rollen zou moeten combineren. En dat wil ik nu niet meer. Ik wil een eigen team hebben, een eigen groep. In de Topklasse is eigenlijk bijna alles ‘vol’ maar ik sta voor veel dingen open. Ik heb al gesolliciteerd bij enkele clubs in de Eerste Klasse en de Hoofdklasse en heb me ingeschreven voor de cursus ‘Coach Betaald Voetbal’ waar ik komende week een toelatingstest voor doe. Wanneer ik toegelaten word op de cursus, dan zal ik me daar volledig op focussen. Deze cursus is intensief, maar biedt tegelijkertijd veel meer mogelijkheden in de toekomst. Ik wil eigen baas zijn, op wat voor niveau dan ook!"
De beloften van NEC zijn sinds het seizoen 2010/2011 geen aparte trainingsgroep meer. De spelers die bij de beloften hun wedstrijden spelen trainen tegenwoordig mee met het eerste elftal als een trainingsgroep. Wanneer er een wedstrijd van de beloften is, wordt gekeken wie er mee doen uit het eerste elftal en ook worden er spelers van FC Oss bijgevoegd. Het combineren van de stafrollen van assistent-trainer en trainer van Jong NEC/FC Oss vindt De Gier lastig. "Als je op zaterdag speelt met het eerste elftal, ga je op zondag de wedstrijd nabespreken. Op hetzelfde moment beginnen de beloften ook, die op maandag hun wedstrijden spelen. Het is dus erg lastig om de spelers van de beloften individueel aandacht te geven en tegelijk trainingen en wedstrijdbesprekingen te volgen met het eerste. Ik wil nu een eigen team hebben waar ik mee kan werken."
Een andere assistent-trainer die zal vertrekken bij NEC is Anton Janssen. Hij gaat het avontuur aan als hoofdtrainer bij FC Oss. De Gier ziet een parallel met zijn trainerscarrière en die van Janssen. "Anton is begonnen als jeugdtrainer. Ook heeft hij al een eigen team gehad bij Jong PSV en dit seizoen bij v.v. Gemert. Nu heeft hij zijn kans afgewacht en dat heeft hij goed gedaan. FC Oss is een mooie stap voor hem."
Spitsentrainer De Gier
Het zal iedereen bij NEC waarschijnlijk voor altijd bijblijven. NEC had de topscorer van de Eredivisie in huis. Björn Vleminckx scoorde vorig seizoen maar liefst 23 doelpunten voor NEC, een clubrecord. In de zomer van 2011 werd hij voor 3,3 miljoen euro verkocht aan het Belgische Club Brugge. Veel supporters zeggen dat Patrick Kluivert, stagiair bij NEC in dat seizoen, een groot aandeel heeft gehad in de doelpuntenmachine genaamd Vleminckx. "Patrick heeft een schat aan ervaring op het hoogste niveau. Daar moet je dan gebruik van maken. Hij was er echter maar één keer per week en soms was hij er helemaal niet. Zelf ben ik ook belangrijk geweest in de ontwikkeling van Björn, ik werkte dagelijks met hem om hem te verbeteren, maar ook wordt de rol van Wiljan Vloet onderschat. Wiljan was namelijk zelf ook erg belangrijk voor zijn ontwikkeling, die zat er bovenop. Ik legde dan mijn arm weer om Björn zijn schouders. Björn noemde me altijd ‘paps’, ik was dus een soort vaderfiguur voor hem", vertelt De Gier.
De speler die dit seizoen voor de doelpunten moet zorgen is Género Zeefuik. De spits, die gehuurd is van PSV, vindt echter moeilijk het net. In de wedstrijd tegen FC Twente scoorde hij zijn eerste officiële doelpunt in zeventien duels voor NEC. "We trainen dit seizoen veel op afwerken. Dit doen we vaak met vijf of zes spelers. Nu hij zijn eerste doelpunt heeft gemaakt zie je vaak dat zulke spelers los komen. Género is trouwens ook zonder doelpunten erg belangrijk voor het team."

Scouting
De Gier is bij NEC ook drie jaar scout geweest en later nog eens anderhalf jaar als manager profscouting. Björn Vleminckx is voor hem de belangrijkste speler die toen is gescout. "Björn heeft het meeste opgebracht, dus is hij voor mij de belangrijkste speler in mijn tijd als scout. Zeker ook omdat ik later met hem op het veld ging werken. We volgden Björn al bij KV Mechelen toen ze nog in de Tweede Klasse van België speelden. Hij was hier al drie jaar in beeld, hebben hem zien groeien en toen we hem nodig hadden naar NEC toe gehaald. De ontwikkeling van een speler is altijd belangrijk in het hele verhaal."
Veel spelers staan al jaren op het verlanglijstje. “Lasse Schöne hebben we op het goede moment gehaald. Lasse kenden we al toen hij nog bij Jong Heerenveen speelde. Maakte een tussenstap naar De Graafschap en was toen klaar voor NEC. Als Lasse twee jaar terug zijn blessure niet had opgelopen hadden we hem voor een paar miljoen kunnen verkopen, denk ik. Nu is hij ook weer top, maar loopt zijn contract helaas af. Ook Bas Sibum hadden we al een tijdje in het vizier. We vonden dat we zo’n type speler nodig hadden, mede vanwege zijn mentaliteit en ervaring. Zo kunnen we veel voorbeelden noemen. Belangrijk is het om alles in kaart te hebben, en dan te pakken wat je nodig hebt op dat moment. We zijn nu eenmaal geen AC Milan en moeten bij het aantrekken van spelers creatief zijn. Feit is wel dat spelers beter worden bij NEC en spelers zien NEC dan ook als een mooie stap in hun carrière."
Hoewel ‘El Butre’ na diverse functies bij de Nijmeegse Eredivisionist op het punt van vertrekken staat, wil hij nog wel één ding kwijt: "Ik heb deze keuze bewust gemaakt. Een terugkeer bij NEC sluit ik echter niet uit. Het boek NEC gaat voor mij nooit dicht", aldus De Gier. "NEC is en blijft mijn club. Ik heb altijd een warm gevoel gehad en ben daarvoor iedereen dankbaar. Van supporters tot voorzitter…… en alles wat daar tussen zit!