Jack de Gier is weer thuis. Tussen 1998 en 2015 bekleedde El Butre acht verschillende functies bij NEC en vanaf 1 juli begint hij aan nummer negen: hoofdtrainer. Over hoe De Gier telkens weer terugkeert op het oude nest.

Nijmegen maakt in 1998 voor het eerst kennis met Jack de Gier. NEC koopt de 29-jarige spits van het Belgische Lierse SK, waar hij niet zeker is van een basisplek. De aanvaller zit niet in de beste periode van zijn loopbaan. Voor zijn overstap naar Lierse staat De Gier onder contract bij Willem II, Go Ahead Eagles, Cambuur en BVV Den Bosch. De spits wil bij NEC weer vlammen. 

"Ik ben naar NEC gehaald door Hans van Delft, Jim Calderwood en Leen Looijen", blikt De Gier in 2012, toen hij assistent-trainer was, terug met ForzaNEC. "Ook Frans Hendriks en Marcel Boekhoorn hebben hier een aandeel in gehad. Deze mensen hebben toen vertrouwen in mij uitgesproken. Door de jaren heen kregen we een goede band en zijn we eigenlijk vrienden voor het leven geworden. Dit zijn voor mij mensen bij NEC waar ik altijd van op aankan."

Debuutwedstrijd Jack de Gier bij NEC: RKC – NEC (0-1, Ellerman)
Opstelling NEC: Roorda; Verhoeven, Pothuizen, Hesp, Maes; Koning, Schultz, Mikhalevich; Ellerman, De Gier, Renfurm.

De Gier begint meteen goed aan het seizoen 1998/99 in Nijmegen met vijf goals in zijn eerste tien Eredivisie-duels. Helaas mist hij daarna wat zijn eerste derby tegen Vitesse had moeten zijn. De Gier pakt tegen Ajax (0-4 nederlaag) na veertig minuten een rode kaart. Uiteindelijk maakt hij in april alsnog zijn eerste derby mee en het is ook meteen een van zijn meest memorabele wedstrijden in het shirt van NEC. Na de openingstreffer van Bart Latuheru zorgt De Gier in een in verbouwing zijnd Goffertstadion voor 2-0 en later op schitterende wijze voor 3-1 (zie video).

Omdat De Gier zich als trainer verder wil ontwikkelen en Jong NEC in die tijd geen vaste trainingsgroep is, besluit hij te vertrekken om op eigen benen te staan. "Een terugkeer bij NEC sluit ik echter niet uit. Het boek NEC gaat voor mij nooit dicht. NEC is en blijft mijn club. Ik heb altijd een warm gevoel gehad en ben daarvoor iedereen dankbaar."

Almere
Minder dan een jaar later keert De Gier al terug in Nijmegen, als assistent van de tevens terugkerende Anton Janssen. Aan hen de taak om NEC weer op te beuren en te behoeden voor degradatie. Helaas weten we allemaal de uitkomst. De Gier doet een stapje terug en neemt de A1 onder zijn hoede. Een jaar later leidt hij opnieuw de beloftenploeg om halverwege het seizoen de overstap te maken naar Almere City FC. Dé kans om zich als hoofdtrainer te laten zien.

De Gier leidt Almere vanaf januari 2016 van de kansloze achttiende plek naar de achtste plaats in de Jupiler League. In de eerste ronde van de play-offs verslaat zijn ploeg FC Emmen twee keer met 4-1, maar daarna is Willem II met 1-0 en 5-2 te sterk. Het jaar erna eindigt Almere weer als achtste, maar eindigen de play-offs teleurstellend al in de eerste ronde omdat Helmond Sport te sterk is. Dit seizoen mikken De Gier en Almere hoger dan de uiteindelijke negende plaats, maar de ploeg zet zich in de play-offs wel op de kaart door eerste MVV uit te schakelen en dan Roda JC te laten degraderen. In de finale wint De Graafschap nipt: 3-2. Promotie naar de Eredivisie glipt uit De Gier’s handen. 

Dat moet dan komend seizoen maar gebeuren. In Nijmegen welteverstaan.

Foto: Rob Koppers