Voor Heracles Almelo staat er vrijdagavond voor het eerst sinds 15 mei 2022 een thuiswedstrijd in de Eredivisie op het programma. De ploeg van trainer John Lammers opende vorige week het Eredivisieseizoen met een 4-1 nederlaag in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax. Desondanks is het vertrouwen hoog bij de promovendus.

Het programma van de Heraclieden verschilt dus niet zo heel erg veel van dat van NEC toen de Nijmegenaren twee jaar terug promoveerden. Ook NEC moest openen tegen de Amsterdammers en speelde daarna haar eerste thuiswedstrijd op een vrijdagavond, destijds tegen PEC Zwolle (2-0 winst). Net zoals toen in Nijmegen zal ook in Almelo de stemming vrijdag opperbest zijn, erkent ook Thomas Bruns in gesprek met Tubantia. “Als je op een vrijdagavond in een uitverkocht stadion in de Eredivisie speelt, dan komt die sfeer vanzelf. Natuurlijk helpt de twaalfde man, ons publiek is fantastisch. Elke club heeft dat nodig. Als De Kuip leeg is, voetbalt Feyenoord ook een stuk minder. Om heel eerlijk te zijn: in de Keuken Kampioen Divisie vond ik het moeilijker om mezelf te motiveren voor duels als Helmond Sport-uit. Terug in de Eredivisie, met een vol Erve Asito? Daar leef ik nu al naartoe.”

In tegenstelling tot NEC twee jaar terug, is Heracles best tevreden over het duel met Ajax. De Almeloërs kwamen op voorsprong en pas in het laatste kwartier kwamen de Amsterdammers voorbij de ploeg van Lammers. Ook oudgediende Bruns kijkt positief terug op de wedstrijd. “We hebben uitstekend gevoetbald. Ons verdedigende blok, de laatste vier en een dubbele zes daarvoor, heeft het heel goed gedaan. Vooral als je kijkt naar wat Ajax voorin heeft staan.”

Verwachting

Tegen NEC verwacht de middenvelder dat vooral de thuisploeg de bal gaat hebben. “Daar hebben we ook de spelers voor. Voorin hebben we snelheid en buitenspelers met een individuele actie. We moeten alleen zorgen dat we die mensen in stelling kunnen brengen en dan moeten we de kansen afmaken. De voorbereiding was, netjes gezegd, niet zo heel best, maar we hebben in Amsterdam laten zien goed te kunnen voetballen. Dat vertrouwen hadden wij al, maar dat is nu bevestigd.”

De Heraclieden zullen dat wel zonder Samuel Armenteros moeten doen. De spits tekende donderdag een contract bij het Saoedische Al-Kholood. Ook Jizz Hornkamp moet het treffen laten schieten. De aanvaller raakte in de wedstrijd tegen Ajax geblesseerd en is nog niet voldoende hersteld. Waarschijnlijk vervangt Bruns de aanvaller, waardoor Mario Engels in de spits uit gaat komen.

De laatste keer dat NEC uit speelde tegen Heracles in de Eredivisie was de wedstrijd een prooi voor de Nijmegenaren (0-1). Het enige doelpunt van de middag werd gemaakt door Ali Akman. Jordy Bruijn miste nog een penalty voor NEC. Vrijdagavond zal de bal vanaf 20:00 uur rollen in het Erve Asito stadion. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Erwin Blank.

Vermoedelijke opstelling Heracles: Brouwer; Bakboord, Sonnenberg, Hoogma, Willems; Keersmaecker, Bruns, Ouahim; Nankishi, Engels, Hansson.

Foto: Orange Pictures