‘Ik zal er bij zijn’. Dat zei Henk van de Water toen zijn zoon hem vertelde dat hij voor de negende keer opa zou worden. Hij hield woord. Enkele maanden geleden werd zijn negende kleinkind geboren. Afgelopen zaterdag overleed hij, een dag voor zijn tachtigste verjaardag. Henk van de Water was Nijmegenaar, ondernemer, verbinder maar vooral voorzitter van NEC.

Het is begin jaren tachtig. NEC staat er niet zo goed voor, het grootste deel van het zittende bestuur is afgetreden, Henk Bergamin is voorzitter van NEC. Hij is het die Henk van de Water als bestuurslid bij NEC binnenhaalt. Bergamin was tussen 1981 en 1987 voorzitter van de club. Onder zijn aanvoering moest het kwakkelende NEC weer een financieel gezonde organisatie worden. Daarbij zag hij voor de nuchtere aannemer Van de Water ook een rol weggelegd.

No nonsense
‘Aan het einde van de jaren 70 lag NEC financieel op z’n gat’, aldus Bergamin. ‘Ik was toen bestuurslid en ik kende Van de Water al als aannemer’. De oud-voorzitter herinnert zich Van de Water vooral als een echte doordouwer. ‘Hij was een echt no nonsense voorzitter. Aan ceremonies en presentaties had-ie een broertje dood.’ Een vergaderdier was Van de Water ook niet bepaald, herinnert Bergamin zich. ‘Dat noemde-ie geouwehoer. Als je iets met twee woorden kon zeggen, hoefde je dat niet met tien woorden te doen.’ Van de Water zal uiteindelijk de voorzittershamer van Bergamin overnemen.