Een zaterdagavond waar heel Nijmegen en omgeving reikhalzend naar uitkijkt. De Nijmegenaren nemen het morgenavond, gesteund door ruim 600 rood-groen-zwarten, in Enschede op tegen FC Twente. Het o-zo cruciale duel in strijd tegen degradatie staat onder leiding van Kevin Blom en begint om 20.45 uur.

Wereld van verschil
NEC trof vorige speelronde een van de beste teams van Nederland. Ajax won kinderlijk eenvoudig en met liefst 1-5. De Amsterdammers hielden door de zege aanspraak op de 34ste landstitel, maar zien aartsrivaal Feyenoord nog altijd met een voorsprong van twee punten op de eerste plaats bivakkeren. NEC werd van het kastje naar de muur getikt en keek na acht minuten al tegen een 2-0 achterstand aan. De souplesse en kwaliteit tussen beide elftallen was een wereld van verschil. De lichtvoetigheid en de patronen van de Amsterdammers waren de Nijmegenaren vrijwel het gehele duel onmachtig. Via onder andere Traoré, Neres en Ziyech liep Ajax over NEC heen.

Laatste strohalmen
Week in, week uit houden we aan het einde van de ellenlange rit hoop op een sportief goede afloop voor ons geliefde cluppie, maar de dodelijke eindstreep komt met de dag dichterbij. Diverse oproepen met #MassaalNaarTwente en #NECIsVanOns lijken gebaseerd op onvervalste hoop in donkere dagen. Ook het “welles-nietes-spelletje” tussen Danny Hoekman en het bestuur leidt tot hoongelach bij de buitenwereld. Maar wat als het zondag 14 mei 16.30 uur is en in Heerenveen het beslissende eindsignaal klinkt? Is NEC dan nog verzekerd van Eredivisie-voetbal of glijdt de Nijmeegse trots opnieuw af naar de Jupiler League? 

Al kan het ook meevallen. Zowel FC Twente, AZ Alkmaar en sc Heerenveen lijken alle drie uitgespeeld dit seizoen. Echter is het bij AZ nog maar de vraag of ze de bekerfinale winnen van Vitesse dat dan recht geeft op Europa League-voetbal. FC Twente kan geen Europees Voetbal spelen en sc Heerenveen kan vrijwel niet meer stijgen of dalen op de ranglijst en lijkt daardoor verzekerd van de Play-Offs. Excelsior zal voor NEC echt een do-or-die-wedstrijd worden. Bij winst op de Kralingers lijkt NEC te mogen ruiken aan opnieuw een jaar Eredivisie-voetbal. Het zullen de laatste strohalmen zijn waar NEC zich aan kan vastbinden, want tien van de laatste elf duels verliezen is niet Eredivisie waardig.

Tininho & Diekman
NEC ging 39 keer eerder op bezoek in Enschede en won maar zes van die ruim dertig ontmoetingen. Alle laatste elf ontmoetingen werden niet omgezet in een driepunter. De laatste overwinning dateert zelfs uit 2005. Onder leiding van trainer Cees Lok won NEC met 0-1. In het oude Diekman Stadion scoorde Ronildo Tininho (kennen we hem nog?) de winnende treffer. Vorig seizoen leed NEC een nipte 1-0 nederlaag. Peet Bijen zorgde voor de enige treffer van de middag.
De heenwedstrijd in het Goffertstadion werd dit seizoen een prooi voor de Nijmegenaren. Via doelpunten van Jay-Roy Grot (2x) en Dario Dumic won NEC met 3-2. 

Laatste vijf ontmoetingen in Enschede:
FC Twente – NEC 1-0
FC Twente – NEC 2-2
FC Twente – NEC 5-2
FC Twente – NEC 2-0
FC Twente – NEC 1-1

Afwezigen
Bij FC Twente ontbreken morgen Chinedu Ede, Dylan Seys en Sonny Stevens. Trainer René Haké heeft buiten het trio een fitte selectie tot zijn beschikking. NEC-trainer Peter Hyballa heeft ook enkele afwezigen. Ali Messaoud (privé) en Mikael Dyrestam ontbreekt nog vanwege een langdurige blessure. Robin Buwalda keert na zijn blessure terug in de wedstrijdselectie.

Twaalfde man
Laten wij, supporters en liefhebbers van NEC, morgenavond in Enschede, thuis voor de buis of in de kroeg om de hoek, de mannen onvoorwaardelijk steunen. Met dat ene zetje in de juiste richting kan het al een wereld van verschil maken. “Al valt de strijd niet altijd mee, verlies dan toch nooit de moed….” Come on NEC!