De laatste wedstrijd van speelronde 23 was het duel tussen NEC en PSV. Het begin van NEC gaf vertrouwen, maar dat zwakte naarmate de wedstrijd vorderde af. Er werd met 0-3 verloren, waardoor PSV de koppositie wist te pakken. NEC moet het voor nu met plek 7 doen.

 

Minuut stilte

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen NEC en PSV werd journalist Jaap van Essen door middel van één minuut stilte herdacht. Ditzelfde gebeurde in de rust voor NEC-supporter Alex Veugelers. Mede door de schorsing van Christian Santos begon de thuisploeg met een andere speelwijze dan dat we gewend zijn van ze. Een 5-mans verdediging, waarbij Golla, van Eijden en Dumic het centrum vormden, moesten de stormram van PSV zien tegen te houden.

 

Bij het uitvak, dat rijkelijk gevuld was, zat de sfeer er al vanaf het begin erg goed in. De eerste grote kans komt af van Sleegers, die na een goed opgezette counter 1-op-1 mocht lopen richting het doel van Jeroen Zoet. Dit resulteerde niet in een doelpunt en uit de tegenaanval van PSV kon een goede mogelijkheid ontstaan, maar Kane voorkwam ternauwernood dat Locadia de helft van NEC voor zichzelf had. Vier minuten later konden de bezoekers voor de eerste keer juichen, het eerste doelpunt kwam op naam van Luuk de Jong na een geweldige vroege voorzet van Jetro Willems; 0-1.

 

De meest opvallende speler aan de kant van NEC was Joey Sleegers, die de een na de andere mogelijkheid creëerden voor zichzelf, dan wel voor een van zijn medespelers. Na 35 minuten gespeeld te hebben mocht Sleegers de kwaliteiten van Zoet weer testen, maar tevergeefs. De ene na de andere overtreding was nodig om de gevaarlijke aanvallen tegen te houden en dat gold voor beide teams. Ondanks het hoge percentage balbezit voor PSV, kwamen de gevaarlijkste aanvallende impulsen af van de thuisploeg. dit was vooral te danken aan de pijlsnelle counters die NEC op wist te zetten.

 

Onveranderd

Beide teams kwamen onveranderd het veld weer op voor de tweede helft, waarbij de weersomstandigheden nog steeds niet ideaal waren. Natte sneeuw zorgde voor een dun wit laagje op het groene gras in de Goffert. Van een vliegende start was in de tweede helft geen sprake, de eerste mogelijkheid kwam op naam van Locadia, maar het schot werd knap gestopt door Jones. Het spel speelde zich vooral af op de helft van NEC, waar Willems de een na de andere prachtige voorzet gaf. Een tweede goal bleef voor PSV nog even uit en dit was vooral te danken aan het sterke verdedigingswerk van de Nijmegenaren.

 

Maar na het doorkoppen van Luuk de Jong bij de corner van PSV, was het voor Jurgen Locadia een koud kunstje om de bal in het doel te werken. Na twintig minuten zag het er voor NEC niet rooskleurig uit en leek de wedstrijd te zijn beslist. En dat was ook zo. Nog geen tien minuten na de goal van Locadia was het weer raak. Een briljant opgezette aanval werd na een voorzet van Locadia simpel binnengetikt door Marco van Ginkel; 0-3.

 

NEC kwam er duidelijk niet meer aan te pas en de Eindhovenaren wisten de wedstrijd rustig uit te spelen. Lundholm had nog een goede kans op 1-3, maar dat mocht niet baten. Het gemis van Santos was duidelijk te zien, bij de aanvallers van NEC schortte het in de afwerking. Faber moet genoegen nemen met een 0-3 nederlaag tegen zijn oude werkgever.

 

 

Scoreverloop:

0-1: ’19 De Jong

0-2: ’67 Locadia

0-3: ’75 Van Ginkel

 

Gele kaarten:

Todd Kane, Marcel Ritzmaier (NEC)

 

Rode kaarten:

 

Opstelling NEC:

Jones; Woudenberg, Golla, van Eijden(c), Dumic, Kane; Bikel (’76 Celik), Ritzmaier (’60 Lundholm), Foor; Sleegers (’70 Roman), Limbombe.

 

Opstelling PSV:

Zoet; Isimat-Mirin, Moreno, Arias, Willems (’79 Bruma); Pröpper, Hendrix (’24 Schaars), Van Ginkel; Locadia, De Jong(c), Narsingh (’83 Jozefzoon).

 

Toeschouwers:

12.353

 

Arbiter:

Kevin Blom

Foto: Rob Koppers