Met slechts één doelpunt in acht wedstrijden is Sontje Hansen nog niet tevreden, zo liet hij weten aan ForzaNEC.nl. Toch heeft Hansen laten zien dat hij heel goed kan voetballen. Bij Jong Oranje liet Hansen met twee assists zien wat hij in huis heeft, iets wat hij ook bij NEC wil laten zien.

Naar Jong Oranje gaan voelt voor Hansen als een uitje. Als het onderwerp ter sprake komt, begint hij te glimlachen. “Het is altijd leuk om alle jongens te zien. Je kent hen allemaal vanuit de jeugd. Sowieso is het heel bijzonder als je naar het Nederlands elftal gaat.” Het ging Hansen voor de wind bij Jong Oranje. Bij NEC wil het nog niet helemaal lukken. Vooral wat betreft rendement valt er nog veel te halen voor de jonge aanvaller. “Ja, dat klopt,” stelt Hansen. “Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen NEC en Jong Oranje. Bij Oranje kun je veel meer aanvallen, zeker tegen een land als Georgië. Ook de bondscoach, Michael Reiziger, is iemand die het Ajax-systeem hanteert. Daar heb ik mijn hele leven mee gespeeld, dus dat gaat wat makkelijker. Bij NEC moet ik meer verdedigen. Dat is niet erg, maar dat zorgt er wel voor dat ik minder vaak in situaties zoals die bij Jong Oranje kom.”

Verdedigende verantwoordelijkheid

Wat de laatste tijd opvalt, is dat Hansen ook zijn verdedigende taken uitvoert. Met zijn snelheid zien we de aanvaller heen en weer rennen over het veld om zijn team te helpen. “Die switch moest ik even maken. Ik kwam ook uit de Keuken Kampioen Divisie, dus het was ook even wennen aan het niveau. Ik heb daar hard voor getraind en dat begint zich nu uit te betalen. Verdedigend gaat het prima, maar ik wil er aanvallend nog meer uithalen.”

Hansen begon dit seizoen als rechtsbuiten, maar we zien hem de laatste weken vooral aan de linkerkant spelen. Zijn enige doelpunt dit seizoen scoorde hij toen hij als rechtsbuiten speelde. Was die kantwisseling wel nodig? “Nou, ik ben rechtsbenig, dus linksbuiten komt me beter uit. Al moet ik wel zeggen dat ik op rechts ook goed uit de voeten kan. Mijn linkerbeen wordt ook steeds beter. Bij Jong Oranje speelde ik ook via rechts. Het maakt me niet uit waar de trainer me neerzet. Ik doe gewoon mijn ding,” herhaalt Hansen.

Kippenvel van de supporters

De 21-jarige buitenspeler speelt nu bijna vier maanden bij NEC. Het bevalt hem, naar eigen zeggen, erg goed. “Ik heb het erg naar mijn zin. We hebben een leuk team, een goede staf en ook goede supporters. Ze mogen van mij veel zeuren, maar wat ik heb gezien na onze eerste overwinning tegen RKC, dat was echt fantastisch. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van als ik eraan denk. Dat was echt mooi.” Glunderend haalt Hansen herinneringen op: “De support is gewoon goed. Ik vind het ook heel jammer dat we de derby niet wonnen voor de fans. Er was echt een geweldige sfeer die dag, daar heb ik van genoten. Morgen tegen Almere gaan we er weer het beste van maken,” sluit Hansen vastberaden af.

Foto: Rob Koppers