Sontje Hansen viel zaterdagmiddag na de rust in tegen Engelse vijfdedivisionist Altrincham FC en wist met enkele dribbels en acties direct gevaar te stichten. ForzaNEC sprak met de aanvaller over zijn overgang naar Nijmegen en zijn ambities in de Keizerstad.

Met het kalk van de zijlijn op de voetbalschoenen spelen, naar binnen dribbelen en vervolgens succesvol op het vijandige doel afvuren. Het is de geromantiseerde gedachte van veel NEC-supporters over de nieuwe aanvaller van de club. Maar hoe kijkt de 21-jarige aanvaller met Curaçaose roots zelf tegen zijn vermoedelijke positie in het elftal van trainer Rogier Meijer aan? En hoe voelt de vleugelflitser zich eigenlijk in Nijmegen?

Op het nippertje

Opgewekt en met een brede lach begint de aanvaller zijn overgang van Amsterdam naar Nijmegen te omschrijven. Een overgang die overigens maar op het nippertje rondkwam. ”Veel clubs hadden interesse in me. NEC kwam hier als laatste club bij, en eigenlijk echt net op tijd ook. Mondeling was ik al rond met Standard (Luik, red.). Alleen het papierwerk duurde lang en toen meldde NEC zich dus.” Waarom de aanvaller vervolgens koos om de Luikenaren af te zeggen heeft volgens de aanvaller vooral met perspectief en ambitie te maken. ”Ik ben hier gekomen met een goede kans op speeltijd. Daarnaast heeft NEC de ambitie om Europees te spelen en daar wil ik aan meedoen. NEC speelt ook vaak goed voetbal met drukzetten. Dit is een beetje hoe Ajax ook speelt en die stijl past bij mij. Buitenspelers mogen hier aan de binnenkant spelen en dat is handig en fijn voor mij.”

Links- of toch rechtsbuiten

De aanvaller begint zelf dan ook al direct over zijn rol in het elftal van Meijer. ”Ik ben hier gekomen voor de linksbuiten positie, maar NEC weet dat ik op meerdere posities kan spelen. Zeker nu Ela (Elayis Tavsan, red.) gaat vertrekken ben alleen ik over als mogelijke rechtsbuiten. Lars (Larsen, red.) en Magnus (Mattsson, red.) zijn er al voor links. Hoewel ik daar ook het liefst speel en me ook een linksbuiten voel en daar lekkerder in m’n vel zit, moeten we nu teamgericht kijken wat het beste voor ons is. Ik heb in ieder geval geen moeite met het spelen van rechtsbuiten.”

Goals en assists

Dat laatste bewees de rappe buitenspeler ook in het duel met Altrincham FC. Na een soepele actie over rechts vloog de aanvaller zijn tegenstander voorbij en leverde hij een puntgave voorzet op Mattsson af, die de bal vervolgens alleen nog maar in het lege doel hoefde te schuiven. Een goede assist dus. De aanvaller ging weloverwogen in op de vraag of deze assist een voorbode op meer was: ”Ik heb me voor mijn komst ingelezen in mijn concurrentie hier. Ik heb hun cijfers bekeken en dacht van ‘Oh ik kom van Jong Ajax, ik ga er wel even tien scoren en negen assists geven of zo’. Maar mijn concurrentie haalde dit lang niet. Ik moet dus even kijken hoe het gaat in de voorbereiding, wat realistisch is en dan ga ik doelen stellen.” Op de vraag of de aanvaller na een succesvolle oefencampagne tekent voor tien goals en evenzoveel assists gaf hij antwoord met een knipoog: ‘zeker, schrijf maar op!’

Foto: Rob Koppers