Op zondagmiddag nemen Go Ahead Eagles en NEC het voor de derde keer in ruim twee maanden tijd tegen elkaar op. Waar het heenduel in de competitie in Nijmegen eindigde in een 1-1 gelijkspel en NEC eerder deze maand de bekerclash winnend af wist te sluiten (2-1), hoopt Go Ahead Eagles ditmaal met de punten aan de haal te gaan.

Dat moet gaan gebeuren in een rechtstreeks duel om de zesde plaats. Een plek die momenteel in handen is van de ploeg uit Deventer, op slechts één puntje voorsprong van de tegenstander van zondag. Kortom, bij winst verschaffen de Deventenaren zich een mooie buffer ten opzichte van naaste concurrent NEC, bij verlies zal er minimaal een plaats gezakt worden op de ranglijst en ligt de strijd voor de play-offs weer helemaal open.

Subtop

Go Ahead en NEC strijden dus voor een plek in de subtop. Dat hadden toch weinig mensen voorafgaand aan dit seizoen voorspeld. Waar NEC haar plaats in het linkerrijtje voornamelijk te danken heeft aan de recente goede reeks, loopt het bij Kowet de laatste weken eigenlijk wat stroever. De ploeg begon weliswaar, vooral in de eigen Adelaarshorst, ijzersterk aan het seizoen, maar heeft met recente thuisnederlagen tegen FC Twente (1-3), FC Utrecht (0-2) en Ajax (2-3) toch de nodige averij opgelopen. Hier tegenover staat wel de knappe winstpartij uit bij Sparta Rotterdam (0-2) van afgelopen weekend. Kortom, Eagles lijkt het winnen weer opgepakt te hebben en hoopt op een nieuwe succesreeks. Na Sparta moet het door Go Ahead trainer René Hake gelijkwaardig geachte NEC het volgende slachtoffer worden.

Dat het verschil tussen de twee ploegen minimaal is, is volgens Hake ook helemaal niet zo gek gezien de kwaliteiten van beide ploegen. ”Tijdens de eerdere wedstrijden die we dit seizoen tegen NEC hebben gespeeld, lag het niveau van beide teams dicht bij elkaar. De uitvoering van de speelwijze en op het juiste moment in staat zijn om iets af te dwingen, bepaalt vervolgens welke kant een wedstrijd opvalt. Het lijkt me duidelijk dat ons er morgen veel aan gelegen is om de wedstrijd ónze kant te laten opvallen,” spreekt de oefenmeester zaterdagmiddag zijn revanchegevoelens jegens NEC tegen de officiële kanalen van Go Ahead uit.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Go Ahead Eagles trainer René Hake en zijn staf kijken naar de juichende Sai van Wermeskerken na diens weergaloze treffer tegen Eagles eerder deze maand. NEC wint het duel met 2-1 en knikkert Eagles daarmee uit het bekertoernooi.

“Waarmee hebben we in die wedstrijd (het door NEC gewonnen bekerduel van eerder deze maand, red.) problemen gehad, waar hebben we kansen gekregen en waar hebben we het laten liggen?”, vraagt Hake zich dan ook hardop af in zijn zoektocht naar de juiste strijdwijze voor zondag. De door de trainer bedachte oorzaken hiervoor houdt de oefenmeester voor zich, maar wel geeft hij aan er op de training afgelopen week mee bezig te zijn geweest. “Vervolgens weeg je de plussen en minnen af die elke mogelijke invulling van onze speelwijze met zich meebrengt,” gaat de trainer analytisch verder, ”en volgt er een strijdplan.”

Opstelling

Wat dit strijdplan ook gaat zijn, Hake kan in ieder geval geen beroep doen op Philippe Rommens. De middenvelder is nog herstellende van een enkelkwetsuur die hij in het bekerduel met NEC opliep. Verder zal ook Jamal Amofa geen onderdeel uitmaken van de plannen van Hake, gezien de verdediger een schorsing uitzit. Wie mogelijk, en zoals verwacht, wel deel uit gaan maken van Hake’s strijdplan zijn onder andere aanvoerder en ex-NEC Bas Kuipers en het gevaarlijke aanvallende kwartet Oliver Edvardsen, Bobby Adekanye, Victor Edvardsen en Willum Willumsson. Naast Kuipers heeft de ploeg uit Deventer met Sylla Sow en Thibo Baeten nog twee ex-NEC’ers achter de hand, al zullen beide spitsen vermoedelijk wel op de bank plaatsnemen en in ieder geval dus niet aan het duel starten.

Vermoedelijke opstelling Go Ahead Eagles: De Lange; Deijl, Nauber, Kramer, Kuipers; Linthorst, Llansana, O. Edvardsen; Adekanye, V. Edvardsen, Willumsson

Foto’s: Orange Pictures