Jay-Roy Grot maakte twee weken geleden zijn debuut bij Leeds United. De aanvaller voelt zich al direct thuis bij de Engelse club. ”Het voelde alsof ik hier al een half jaar speel. Het ging heel goed”, vertelt Grot, terugkijkend op zijn debuut, tegen de Yorkshire Evening Post

”Het voetbal in Engeland is meer fysiek dan in Nederland, maar het niveau van voetbal is heel goed. Ik denk dat het wel bij mij past. Mijn familie en wat vrienden vertelden mij dat ik in Engeland moest voetballen en dat het hier meer mijn stijl van voetbal is. Ik ben nog steeds heel jong en de Championship is echt een goed niveau voor mij. Om aan het Engelse voetbal te wennen, alles te ontdekken en sterker te worden.” Het maakt Grot niet uit of hij bij Leeds United in de spits wordt opgesteld of op de vleugel. ”Of ik nu in de spits sta of rechtsbuiten. Op beide posities zal ik mijn best doen.”

Volgens geruchten had het Italiaanse Fiorentina in mei al interesse in de aanvaller, maar wisten ze niet tot een akkoord te komen. Grot ontkent dit. ”Fiorentina had inderdaad interesse. Maar ze hebben nooit een bod bij NEC neergelegd. Ik twijfelde in de zomer. Ik had een goed jaar achter de rug in Nederland, maar ik wist niet of ik zou vertrekken. Clubs moeten je kopen en in het begin wist ik niet of iemand interesse zou hebben.”

Grot maakte twee weken geleden zijn debuut tegen Nottingham Forest. ”Het was een prachtig moment, het was een van mijn dromen om in Engeland te spelen. Alles ging zo snel. Ik was hier pas vier dagen en toen maakte ik al mijn debuut. Ik probeer zo goed mogelijk te trainen en iedereen beter te leren kennen. Ik wil graag in de basis staan en doe dan ook mijn best tijdens training en mezelf zo veel mogelijk laten zien.”

De hoofdcoach van Leeds United, Thomas Christiansen, speelde overal in Europa als spits. ”Hij was een goede spits”, vertelt Grot. ”Hij kan me slimmigheidjes leren voor wanneer ik voor de goal sta. Ik ben nog heel erg jong en hij is heel ervaren. Hij kan me dan ook zeker helpen.”

Foto: Rob Koppers