Uitgerekend tijdens de wedstrijd waarin de hoofdprijs op het spel stond, moest hij de volle negentig minuten vanaf de kant toekijken. Guillano Grot zegt blij te zijn met zijn tweede prijs in een jaar Finland, tegelijkertijd had de aanvaller graag ook in de bekerfina­le een bijdrage geleverd.

"Alle andere bekerwedstrijden heb ik wel gespeeld", kijkt de spits terug, een paar dagen na de gewon­nen eindstrijd tegen Tampere (2-1). "Het is jammer om juist de fi­nale op de bank te moeten blijven. Maar goed, ik heb er wel weer een prijs bij. En omdat ik in de eerdere wedstrijden wél heb meegespeeld, is het toch ook mijn prijs."

Zijn voetbalavontuur in het koude Finland bevalt hem nog steeds uit­stekend. Hij zit er alweer ruim een jaar. In augustus 2008 vertrok hij voor een huurperiode van drie maanden naar Inter Turku. De club, met de Nederlandse trainer Job Dragtsma, legde hem al snel een tweejarig contract voor. "Het leven bevalt goed hier. Ik heb een eigen appartement in Turku. En ook al is het ver van Nederland, ik heb prima contact met het thuis­front. Per telefoon, Skype op de computer of msn. Dat werkt alle­maal prima."

De 26-jarige Grot, die bij NEC voetbalde en in de hoofdklas­se erg succesvol was bij De Tref­fers, kwam op het perfecte mo­ment binnen bij de club. Afgelo­pen jaar won hij meteen het lands­kampioenschap met Inter Turku, de eerste landstitel in de clubhisto­rie. Hij speelde dit jaar ook Euro­pees, al strandde Inter vrij snel in de voorrondes van de Champions League, tegen FC Sheriff uit Molda­vië. En afgelopen weekeinde mocht hij dus de Finse beker om­hoog houden. "Met de club hebben we mooie hoogtepunten meegemaakt. Met mezelf gaat het wisselend", legt Grot uit. "Ik begon dit seizoen sterk, stond in de basis en scoorde. Toen raakte ik geblesseerd en de jongen die op mijn positie kwam, heeft het gewoon goed gedaan. Ik moest het de tweede seizoenshelft van invalbeurten hebben, dat is las­tig om je dan te bewijzen."

Hij kwam in de Veikkausliiga – de Finse competitie – tot zeventien wedstrijden. "Maar dat zijn slechts zeven basisplaatsen”, weet Grot uit zijn hoofd. "Ik heb vier keer ge­scoord. Vier keer met zeven basis­plaatsen, dat is niet eens zo heel slecht, toch? Maar als ik eerlijk ben, heb ik al met al een matig sei­zoen achter de rug."

Tot 1 december moet hij nog trai­nen, ook al is het voetbalseizoen achter de rug. Met de feestdagen is Grot in Nederland, maar op 8 ja­nuari wordt hij alweer in Noord­Europa verwacht. "Dan begint de voorbereiding op het nieuwe sei­zoen al", weet hij. "Ik ga begin de­cember naar Zweden. Samen met Jos Hooiveld, die in Zweden bij kampioen AIK voetbalt, rijd ik dan naar Nederland. Leuk. En on­derweg gaan we nog een oud- ploeggenoot in Denemarken opzoeken. Dan ben ik met de kerst in Nederland en daarna op naar volgend seizoen. Dan wil ik knal­len, mezelf weer laten zien."
Bron: de Gelderlander