NEC sloot de eerste seizoenshelft vorig maand af met een teleurstellende vijftiende plaats. Het elftal van Alex Pastoor boekte in de eerste zeventien competitiewedstrijden dit seizoen slechts vijf overwinningen en bracht haar puntentotaal middels nog twee gelijke spelen op zeventien. VI zocht uit waarom de resultaten van NEC tot op heden tegenvallen.
De Nijmeegse formatie produceerde in zeventien duels slechts zeventien doelpunten en houdt wat dat betreft alleen directe concurrenten De Graafschap (zestien) en Excelsior (negen) onder zich. Mogelijkheden waren er in het eerste deel van de jaargang echter voldoende: NEC ondernam 196 doelpogingen, een gemiddelde van 11,53 per match. Daarmee namen alleen PSV (290), Feyenoord (268), Ajax (254), FC Twente (247), FC Groningen (230), AZ (229) en sc Heerenveen (220) het doel van de tegenstander vaker onder vuur.
Het rendement van de manschappen van Pastoor laat echter te wensen over: slechts 8,67% van alle doelpogingen leverde uiteindelijk ook een treffer op. Hekkensluiter Excelsior doet het met een percentage van 6,87% zowaar nog slechter, maar alle overige Eredivisieclubs toonden zich scherper voor het doel. Ajax (18,11%), Roda JC Kerkrade (18,01%) , sc Heerenveen (17,73%), FC Twente (17,41%) en PSV (16,55%) gaan het meest zorgvuldig met hun kansen om. 
Het doelsaldo van NEC (17 goals voor, 27 goals tegen) is weinig indrukwekkend en dat ligt voor een groot deel aan de grilligheid van het team. De Gelderlanders leggen doorgaans een vrij goede eerste helft op de mat met een doelsaldo van +2 (alleen PSV, AZ, FC Twente, Ajax, Heracles Almelo en Feyenoord kunnen betere cijfers presenteren voor de onderbreking), maar geven na de theepauze niet thuis. Een doelsaldo van -12 in het tweede gedeelte van de wedstrijd brengt het verschil tussen beide bedrijven op veertien, waardoor NEC zich na De Graafschap (verschil 17) de meest grillige ploeg van de hoogste Nederlandse divisie kan noemen.