NEC heeft zondagmiddag een puike prestatie geleverd door Ajax in de eigen ArenA op 2-2 te houden. Navarone Foor en Christian Santos zorgden persoonlijk voor het knappe resultaat. NEC kwam tot twee keer toe op achterstand, maar rechtte uiteindelijk toch de rug.

Voorafgaand aan het duel stond PSV nog altijd op de eerste plaats op de ranglijst, maar door het gelijke spel tegen Heerenveen gisteravond lag de weg open voor Ajax. De thuisploeg kon door een overwinning over PSV heen wippen, maar liet dat na. PSV blijft daardoor voorlopig de lijstaanvoerder en NEC staat door het gelijke spel wat steviger in de subtop van de Eredivisie. De rood-groen-zwarten zien nog voldoende perspectief om de play-offs te bereiken voor Europees voetbal.

Doordachte tactiek
Als Ajax in de eigen ArenA aantreedt speelt het vrijwel de gehele 90 minuten op de helft van de tegenstander. Niet geheel onlogisch, maar subtopper NEC speelde vandaag met een doordachte tactiek en maakte het de mannen van trainer Frank de Boer zo lastig dat NEC redelijk eenvoudig stand hield. Er was geen vuiltje aan de lucht voor de Nijmegenaren, totdat Foor na een kwartier spelen opzichtig in de fout ging. De middenvelder verspeelde knullig de bal vlak voor zijn eigen zestien en zag Milik later de bal promoveren tot doelpunt. Jones keerde in eerste instantie nog knap, maar zag later toch de bal in het net verdwijnen.

NEC ging niet bij de pakken neerzitten en joeg op de gelijkmaker. Deze kwam er dan ook nog geen drie minuten na de 1-0. Todd Kane zette knap door op de rechterflank en zag Foor volledig vrij staan. De man uit Opheusden passeerde Van der Hoorn en schoof de bal tegendraads langs doelman Jasper Cillessen. Daarna voetbalde NEC de eerste helft vrij eenvoudig uit en gingen beiden elftallen met een 1-1 tussenstand aan de thee.

Santos, Santos en nog eens Santos
Na de onderbreking was het spelbeeld niet veel anders. Ajax domineerde en zorgde ervoor dat NEC moeilijk tot opbouwen en rondspelen kwam. Maar NEC stroopte haar mouwen op en liet zien dat ze geen ontzag had voor de Amsterdammers. Via enkele spaarzame counters creëerde men enkele speldenprikjes, maar tot echte doelrijke kansen kwam het niet. Ajax zette NEC meer en meer onder druk gezien de resterende speeltijd en dit leverde dan ook de 2-1 op. Een solo van Younes over de linkerflank, waar Todd Kane verdedigend niet vrijuit ging, was het Rens van Eijden die met een ongelukkige eigen goal zorgde voor de Amsterdamse voorsprong. Het was voor Rens zijn vierde eigen goal in zijn carrière, waarvan drie tegen Ajax. Bizar.

De Nijmegenaren moesten opnieuw in de achtervolging om met een positief resultaat huiswaarts te keren. Via Joey Sleegers en Marcel Appiah lukte dit dan ook bijna, maar beiden handelden te langzaam. Tot minuut 82. De ingevallen en jarige Jay-Roy Grot zag de diepgaande Todd Kane vrij staan en diezelfde Kane zorgde met een afgemeten voorzet ervoor dat goudhaantje Christian Santos de bal kiezelhard achter Cillessen kopte: 2-2. De stunt kwam steeds dichterbij en met iets meer vernuft, klasse en kwaliteit had NEC misschien nog wel voor een daverende sensatie kunnen zorgen door met 2-3 richting de Keizerstad te keren. Uiteindelijk blies Van Boekel voor het einde van het duel en deelden beide elftallen de punten.

NEC leverde een puike teamprestatie en mag dankzij de vijftiende (!) treffer van Santos zich langzaamaan opmaken voor de play-offs voor Europees voetbal. Volgende week zondag wacht voor NEC opnieuw een uitduel. Dan gaan de Nijmegenaren op bezoek bij ADO Den Haag.

Wedstrijdstatistieken

Doelpunten:
’16 1-0 Younes
’19 1-1 Foor
’51 2-1 e.d. Van Eijden
’82 2-2 Santos

Opstelling Ajax: Cillessen; Veltman, van de Hoorn, Viergever, Dijks; Bazoer, Klaassen, Gudelj, Schöne (El-Ghazi ’73); Milik, Younes (Fischer ’84)

Opstelling NEC: Jones; Kane, Dumic, Van Eijden, Woudenberg; Breinburg, Foor, Appiah (Grot ’80), Sleegers; Limbombe, Santos

Toeschouwers: 50.168