“Dit is een enorme stap naar een einde van deze verschrikkelijke periode van onzekerheid”, zegt Wilco van Schaik vanmiddag na het bekendmaken van de onderzoeksresultaten. In januari verwacht de club het stadion weer toegankelijk te maken voor publiek. De tribunes, die nagenoeg overal dezelfde tekortkomingen hebben als het uitvak, worden versterkt met stalen trips. Het stadion is zo weer 100% veilig voor publiek.

Uit het onderzoek van Royal HaskoningDHV blijkt dat alleen in de hoeken van het stadion de wapening op orde is. Ook de nok waarmee hogere tribune-elementen rusten op lager gelegen tribune-elementen is niet geschikt als primaire draagconstructie. NEC gaat nu met spoed een omgevingsvergunning aanvragen, waarna na verlening de herstelwerkzaamheden kunnen starten. Van Schaik: “De focus ligt op openstelling van het hele stadion op 15 januari als we tegen Heracles thuis spelen. Maar ook als we een deel kunnen openen zijn we al blij.”

Voor supporters, sponsors en club komt nu een einde aan de onzekere periode waar NEC de komende tijd de thuiswedstrijden zou gaan afwerken. In de nieuwe Voetbal International van deze week wordt ook gesproken over de nieuwe stadionplannen, die in 2024 gepland staan en medio 2025 gerealiseerd moeten zijn. Het stadion zal aan twee kanten een extra tribune krijgen, waarmee de capaciteit stijgt naar maximaal 16.000 plaatsen.