De start van de transferperiode was veelbelovend. Na de uitstekende ingreep van Carlos om Alex Pastoor binnen te halen voor de angsthaas Vloet, volgden gelijk Koolwijk, Nijland en Platje. Een prima start die ons reikhalzend naar de rest van de periode deed uitkijken. De interesse in Kwakman (helaas naar Groningen), Lasnik en natuurlijk Roorda is meer dan begrijpelijk en allen betreffen een meerwaarde voor NEC. Kortom hulde voor deze aanpak van Carlos, gestaafd door deze feiten, en dat mag ook gezegd worden. En toch moeten we “de muziek die er kennelijk in zit” niet te hard zetten. Dat kan de komende periode nog het vertrek van Lasse, John of Jasper opleveren en juist daarvoor komen mensen naar het stadion!! Mijns inziens loopt de transferperiode veel te lang door en levert het ellende op als er, na een paar wedstrijden, nog even je toppers worden weggehaald, nadat er weer een Arabisch-Russisch-Engelse ploeg teveel betaald heeft voor een Toivonentje, Lazeropovich of Doedelzak.
Maar goed: er heerst een buitengewoon optimistische stemming in de Goffert. Voor een deel snap ik dat. De neurotische aanpak van Wiljan, die zelfs Marij Peters bij zijn vertrek een ping van opluchting deed loslaten, was eindelijk vertrokken. (Heel veel sterkte Marij). Zonder moddergooien vertrok Wiljan. Zijn zouteloze aanpak die doorsijpelde in het spel van NEC, vanuit een niet altijd even goed gesloten verdediging, was het aanzien niet waard. Het seizoen ervoor kochten we een topspits echter met de blessure van Lasse en daarbij matige buitenspelers, rendeerde Björn nog niet. Maar Vleminckx werd afgelopen seizoen geen topscorer omdat NEC zo’n aanvallend of aantrekkelijk voetbal heeft gespeeld!Dat betrof puur zijn eigen ijzeren wil, inzet en de rust voor de goal verkregen via Jack en Patrick. Afgelopen seizoen is er, naar mijn mening, veel te weinig rendement uit de groep gehaald en nog belangrijker: het publiek kreeg in een heel seizoen maximaal 5 a 6 leuke potjes voetbal voorgeschoteld. Mager, besluiteloos, verdedigend, taai voetbal. Daar haal je punten mee om te overleven; de basis van de visie van Wiljan. Hij ging, na lijfsbehoud na zijn aanstelling, echter door met zijn geüpdate visie “Lijfsbehoud 2.0”. Hij realiseerde zich niet dat deze groep zich had kunnen, en misschien wel moeten, plaatsen voor de nacompetitie Europees voetbal. Ik weet dat het mode is om na te trappen in het voetbal aangaande “het oude” en te slijmen bij “het nieuwe”. Kijk maar goed in de VI. Hoe vaak zijn gemiddelde spelers niet “thuisgekomen bij hun nieuwe ploeg en schijten ze nog even op de vorige….” Deze keer doe ik even aangepast mee. Wiljan Vloet was niet meer dan een drama voor NEC; een absolute periode van stilstand; alleen het aanstellen van Aad de Mos had dit kunnen overtreffen in ellende. Ik heb dan ook erg veel vertrouwen in Alex Pastoor, die één doelpunt tegen Fietstas te kort kwam om met Excelsior nacompetitie te voorkomen. Zijn aanvallende visie belooft dat er weer wat te beleven is in Nijmegen..
Het deel in mij dat het optimisme in de Goffert niet snapt, is weer verdeeld over twee zaken: 1. Geen sponsor en 2. De wens naar 2 à 3 versterkingen!Wat betreft de sponsor kunnen we de commerciële afdeling van NEC wel makkelijk een veeg uit de pan geven, echter laten we ons ook inleven in hun situatie. Stel je nu het volgende voor: je neemt de directie van een potentiële sponsor mee naar één van de 25 wedstrijden waarin Vloet vanuit een gesloten verdediging overal de “0” probeerde te houden. Radeloos gedrag op het veld als we voorkwamen en te late wissels bij een achterstand. Reeds voor de rust moet je dan toch heel wat spraakwater gebruiken om dit povere spelbeeld goed te praten. Als er al een voorsprong werd behaald, werd het doel dichtgetimmerd door Tilders Meubelen. Dan kan je nog wel aan de vrouw van de sponsor opnieuw de buitenspelregels gaan uitleggen, maar dat houdt ook een keer op. Achteraf stel je de potentiële sponsor nog even voor aan de trainer, die met ogen alsof-de-vis-uit-de-pan moet, en veel woorden vanuit de organisatie uitlegt dat hij t ook allemaal niet meer weet. Het meest navrante was de ontmoeting tegen onze aartsrivaal die volgens de neutrale toeschouwer ook nog door die Rijnjankers gewonnen had moeten worden. Eigenlijk toen Vloet na zijn aangekondigde vertrek, de handrem Bas Sibum ervan afhaalde werd het eindelijk aanvaardbaar.(Overigens Wiljan, als je een type John Goossens in je selectie hebt, moet je deze altijd opstellen!!) Naast de economische crisis en de zorgwekkende toestanden in het huidige voetbal, heeft dit punt zeker te maken met één van de grootste zorgen van dit moment: waar blijft de hoofdsponsor??Antwoord: er moet eerst een aantrekkelijk product tegenover staan. Het succes van NEC in de periode Been en de positieve landelijke sfeer om NEC heen is niet voldoende uitgenut. NEC sloot een soort “feelgood” contract met Curaçao, waar overigens geen speler van is doorgebroken en heeft nu feitelijk niets. Ik hoorde vorig jaar Vloet en de spelers nog in de pers roepen dat het publiek ze meer moest steunen. Wederom het verhaal over de Kip en het ei… wie was er eerst…. het  team… het publiek/de sponsor…. De prestaties op het veld zijn hier keihard debet aan.
Dan moet Boekhoorn maar weer de knip trekken schreeuwen we allemaal op het forum. Los van het feit dat hij in mijn ogen NEC nooit zal laten vallen, zal hij ook niet gecharmeerd raken van mensen die vinden dat hij maar moet betalen. Ik zou het zelf ook niet doen. Investeren doe je als er ook een gedeelde visie gecombineerd met een zakelijk duidelijk businessplan en vertrouwen bestaat. Mijn kort door de bocht conclusie: dat is er kennelijk niet en dat geldt overigens voor 80% van de eredivisieclubs. Naast de gewenste middenvelder (Rodney Sneijder huren, kleine kans gezien zijn vorm, Roorda, Lasnik), een aanvaller (weinig concrete namen, maar hadden wij niet eerder achter Utrechtse Zweed Gernd aan kunnen gaan??) denk ik dat we verdedigend nog wat achter de hand kunnen gebruiken. De spoeling is daar in mijn ogen dun.
Uiteraard hoop ik dat er de komende weken goed nieuws kan worden gemeld. Een shirtsponsor en behouden spelers met gewenste uitbreidingen, maar zet de radio met de goede muziek nog even niet te hard want ik wil graag Jasper, Bram, Lasse en John nog kunnen bewonderen in een aanvallende stijl. Daarnaast siert bescheidenheid ons meer op dit moment gezien het gebrek aan een shirtsponsor.
Pingel