NEC en Roda JC gaan donderdagavond de strijd met elkaar aan in De Goffert. De inzet: een plek in de tweede ronde van de KNVB Beker. Met Roda treffen de Nijmegenaren niet bepaald een makkelijke tegenstander. Het vertrouwen is hoog na een uitstekende seizoensstart in Kerkrade. De Limburgers, onder leiding van oud-NEC’er Bas Sibum, voeren de Keuken Kampioen Divisie aan en willen de goede lijn doorzetten tegen NEC.

De sfeer rondom Roda is positief in aanloop naar NEC-uit. Het Limburgse geel-zwart won acht van de eerste twaalf competitiewedstrijden en vindt zichzelf terug op de eerste plaats. In Kerkrade wordt voorzichtig gehoopt dat dit het promotiejaar kan zijn na vijf extreem magere jaren op het tweede niveau. Vooralsnog staat Roda op 25 punten uit 12 duels, op gelijke hoogte met Willem II. Een veel beter doelsaldo geeft de Limburgers recht op de koppositie. Ook werd de eerste periode al gewonnen.

Sterke selectie

Dat goede doelsaldo wordt veroorzaakt door zowel een goede aanval als een solide achterhoede. Sibum beschikt over de beste defensie van de gehele competitie. In twaalf duels hoefde doelman Koen Bucker slechts acht keer de bal uit het net te halen. Voorin zijn alle ogen gericht op twee namen. Huurlingen Walid Ould-Chick en Enrique Peña Zaunelieten scoorden allebei al zes doelpunten en zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van alle Roda-goals. Toch is de Limburgse ploeg niet geheel afhankelijk van de twee. Al negen verschillende spelers wisten hun naam op het scoreformulier te krijgen. Ould-Chick zorgde nog wel voor wat verbazing, toen hij eind september in De Gelderlander aangaf het liefst naar competitierivaal De Graafschap was gegaan.

Dit sterke team moet de fans van Roda eindelijk weer eens laten juichen in het bekertoernooi. De afgelopen jaren lag de ploeg uit Kerkrade al uit de beker voor het toernooi goed en wel begonnen was. Sinds de degradatie won Roda nooit meer van een Eredivisieploeg en de achtste finale werd voor het laatst in 2018 gehaald. Dit terwijl De Koempels in het verleden grote successen vierden in de beker. De finale werd liefst zes keer gehaald, waarvan er twee werden gewonnen. Voor donderdag zullen ze in Kerkrade vooral terugdenken aan de editie van 2000: een Roda met Bob Peeters, Ger Senden en Eric van de Luer nam het in de finale op tegen het NEC van Jack de Gier en Patrick Pothuizen. Via Peeters en Van de Luer wist Roda beslag te leggen op hun tweede KNVB Beker (destijds nog Amstel Cup) in drie jaar tijd: 2-0.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Bucker; Reith, Didden, Koglin, Krasniqi; Spieringhs, Džepar; Ouaissa, Ould-Chick, Peña; Guclu

Foto: Rob Koppers