Stefan Maletic kwam in de zomer van 2020 over van de jeugdopleiding van PSV Eindhoven. Rogier Meijer zou voor het eerst alleen aan het roer komen staan en wilde de Serviër naar Nijmegen halen. Maletic, die pas 34 jaar oud is, had weinig denktijd nodig en tekende een éénjarig contract. Met de lichting van de optie tot verlenging in het contract van Meijer werd ook de verbintenis van Maletic verlengd.

Maletic kende Meijer nog uit zijn tijd bij De Graafschap. “Toen hij de O19 deed, was ik trainer van de O14. Toen hij naar de voetbalacademie van NEC vertrok zijn we altijd in contact gebleven.” Maletic was voor zijn periode bij de Superboeren als trainer begonnen bij DOVO. Dat combineerde hij met het afbouwen van zijn voetbalcarrière bij JVC Cuijk, GSV Geldern en SV Veert (beide Duitse clubs). Bij Veert moest hij in de zomer van 2020 een punt achter zijn actieve loopbaan zetten: het viel niet te combineren met het assistent-trainer zijn bij een profclub.

Individuele begeleiding

Het bevalt hem wel. Heel goed zelfs. “Rogier geeft heel veel verantwoordelijkheden. Dat is ook echt een van zijn krachten. Hij benut al onze kwaliteiten optimaal en zorgt dat we elkaars zwakten af kunnen dekken.” Als assistent heeft Maletic met name de verantwoordelijkheid over de verdedigers en de standaardsituaties. “Ik probeer de verdedigers individueel en als linie te ontwikkelen. Met extra trainingen en beelden.” Daarnaast leidt Maletic ook geregeld de oefenvormen. “En samen met Ron de Groot analyseer ik de tegenstanders. We bedenken een plan hoe we ze pijn kunnen doen, waar hun zwaktes liggen. Zo proberen we ons als gehele staf zo goed mogelijk voorbereiden op wedstrijden.”

Dat gebeurt onder leiding van hoofdtrainer Meijer, maar tegenwoordig is die hiërarchie wel anders dan vroeger. “Rogier geeft binnen een bepaalde voetbalstructuur ons alle vrijheid. Maar die structuur van voetballen moet wel altijd gewaarborgd blijven. Hij vertrouwt ons daarin en stuurt bij waar nodig.” Daardoor haalt iedereen genoeg voldoening uit zijn werk, denkt Maletic. “Het geeft je energie om weer op het werk te komen. We hebben een staf die elkaar aanvult, die divers is. Ook qua leeftijd en karakters. Dat vult elkaar heel goed aan. Gedurende het seizoen heb je ups and downs, maar het is belangrijk om elkaar in moeilijke periodes ook te vertrouwen en loyaal te zijn aan elkaar.”

Dertigers

Toen NEC vorig jaar promoveerde, kende de gehele staf van NEC, inclusief teammanager Muslu Nalbantoglu, data-analisten en fysiotherapeuten, maar één 40-plusser: Ron de Groot. “Een voordeel van het jong zijn is dat je innovatiever bent, je verdiept je in ontwikkelingen en die probeer je toe te passen. Dan heb je Ron als cultuurbewaker, die weet wat er bij de fans en in de club speelt en hoe dingen werken. Maar het is ook een geweldige gozer, als vaderfiguur met heel veel humor. We hebben een perfecte mix gekregen waardoor je kan gaan renderen.” Dat blijkt ook wel op de Instagram-pagina’s van onder andere Nalbantoglu en keeperstrainer Marco van Duin, waar de staf regelmatig na een overwinning vrolijk met een biertje poseert. “Overwinningen zijn er om te vieren. Je spant je zo erg in in zo’n week. Het blijven micro-cyclussen, de één sluit je af en dan moet je er even van genieten en het vieren. En als je verliest moet je relativeren.”

Plezier

De sfeer op trainingen oogt erg ontspannen. Dat heeft niet direct iets met de uitstekende positie op de ranglijst te maken. “Ook vorig jaar probeerden we veel plezier-elementen aan trainingen toe te voegen. Je kan niet alleen maar rennen, vliegen en sprinten. Daar moet je de balans in vinden. Bij tactisch trainen moet er serieus getraind worden, maar er is ook zat ruimte voor actieve ontspanning. Die afwisseling is belangrijk, net als bij de oefeningen door ook elke keer weer afwisseling te bieden. We geven honderden trainingen per jaar. Aan ons de uitdaging die gevarieerd te houden.”

Maletic heeft genoeg ambities, maar zit voorlopig wel op zijn plek bij NEC. “Ik wil op den duur nog één diploma halen: UEFA Pro. Dat wil ik allereerst voor mijn ontwikkeling, maar ook om ergens hoofdtrainer te kunnen worden in de toekomst.” De cursus stelt hij nog wel even uit. Nog geen maand geleden beviel de vrouw van Maletic van haar derde kind.

Twee families

Naast de nieuwste aanwinst Kosta heeft Maletic nog twee kinderen: Branko (5) en Luka (3). “Het is daarom heel fijn om in de rol van assistent te werken. Ik maak al lange werkdagen; als hoofdtrainer is dat nog veel langer. Ik voel me hier als een vis in het water.” Het gesprek met Maletic verloopt erg vlot en de Serviër is erg open. Het is dat Édgar Barreto ook zijn verhaal kwijt wil aan deze site, dat het interview abrupt moet eindigen. Maar niet voordat Maletic nog één ding mag zeggen over zijn staf. “We zijn begonnen als collega’s, zijn vervolgens vrienden geworden en zien elkaar nu zo vaak dat we ook kunnen zeggen dat we familie geworden zijn. We delen lief en leed bij elkaar. Vieren overwinningen uitbundig en treuren samen na nederlagen. Wij gaan voor elkaar door het vuur”, sluit de assistent-coach zichtbaar trots af.

Foto’s: Rob Koppers | Orange Pictures