NEC is het jaar begonnen met een zege op FC Den Bosch, maar heel overtuigend was die overwinning niet. Dat zag ook trainer François Gesthuizen, die uiteraard blij is met de drie punten, maar ook zag dat er nog veel werk aan de winkel is.

"Dit is een overwinning die lekker voelt, maar het spel kan nog veel beter en vooral in de eerste helft was het heel matig", zei Gesthuizen bij FOX Sports. "In de eerste helft hadden we moeite met de bewegende spelers van Den Bosch. Ze speelden met twee vaste spitsen die telkens in de bal kwamen en de buitenspelers tussen de linies. Maar ook aan de bal, we waren slordig, traag en speelde steeds op de man in plaats van voor. Het ging heel stroef."

"Ik ben ook een liefhebber en een romanticus, wil het liefst met prachtig voetbal winnen", vervolgde Gesthuizen. "Ik zat net ook in de kleedkamer met een gevoel van: we hebben nog veel te doen. Maar we winnen wel, dat moeten we meenemen. Dit is een goede start van het jaar. Dat het beter moet is duidelijk. In de tweede helft hebben we weinig meer weggegeven. Daar hadden we het beter voor elkaar."

De trainers van NEC lieten Dirk Proper debuteren in de basis. "Hij begon heel nerveus. Je kan niet in zijn hoofd kijken. Voor de wedstrijd kun je van alles zeggen als ‘doe je ding’ en ‘blijf rustig’, maar uiteindelijk gebeurt er van alles met zo’n jongen. Zijn eerste bal was matig, dat helpt ook niet mee, maar uiteindelijk knokte hij zich terug. Na de omzetting kwam hij op 10 te staan en was een aantal keer te zien hoe vaardig hij is aan de bal. Het is voor hem een leermoment en hij kan zeker nog beter. Het is ook de jeugdigheid, daar zijn we nu van afhankelijk. De kop is eraf voor hem."

Foto: Rob Koppers