François Gesthuizen weet na vrijdag dat hij en zijn twee medetrainers nog genoeg werk te verrichten hebben bij NEC. De ploeg verloor bij de seizoensopening van FC Eindhoven. De gelijkmaker van de bezoekers bleek een kantelpunt, oordeelde Gesthuizen bij FOX Sports.

"Je vraagt je altijd af hoe je aan zo’n eerste wedstrijd begint", zei de trainer tegen FOX Sports. "We hebben altijd het voornemen om hoog druk te zetten en de tegenstander af te jagen. Dat ging in het begin goed en toen viel ook de goal. Wat dat betreft was het goed, maar een wedstrijd duurt langer."

Eindhoven kreeg in de eerste helft het middenveld in handen, waardoor NEC het moeilijker kreeg. "Daar hadden we wat problemen, over hun linkerkant en onze rechterkant. In de rust hebben we geprobeerd om het om te zetten, om anders druk te zetten. Maar na de 1-1 waren we even de kluts kwijt. Dat hakte erin bij sommige spelers. Daar verloren we ook het middenveld."

Gesthuizen benadrukte voor de wedstrijd nog dat de basiself van NEC wel heel jong is. Het gebrek aan ervaring brak de ploeg bij vlagen op tegen Eindhoven. "Soms moeten we slim zijn, temporiseren, net even een overtreding meekrijgen. Daar moeten we snel naartoe, we moeten daarin snel volwassen worden. Maar in een wedstrijd is het bepalend of je grip hebt op het middenveld. Dat hadden we niet, dan wordt het lastig."

Hoe komt de klap aan bij de spelers? "Dat is de vraag. De gemiddelde van de basis is laag. Dat is geen excuus. Dit is een niveautje hoger, het gaat om het echie. Dit is geen jeugdwedstrijd, het gaat om te punten. Dit zijn leermomenten. Uiteindelijk moet dat resultaat opleveren. De wedstrijd wordt beslist op twee momenten waarop we onachtzaam waren."

Foto: Rob Koppers