François Gesthuizen toonde zich vrijdagavond kritisch over de 2-0 zege van NEC op Helmond Sport. De trainer vond de overwinning terecht, maar was niet tevreden over wat er gebeurde nadat de eindstand was bereikt.

"We hebben het onszelf moeilijk gemaakt omdat we veel meer goals hadden kunnen maken, zeker in de tweede helft", zei Gesthuizen tegen FOX Sports. "Na de 2-0 hebben we kansen gehad op meer en die moeten we maken. In de laatste fase van de wedstrijd was het niet goed. Te gemakzuchtig, te vaak uit positie. Je wil het publiek ook wat geven en dat lieten we na. Desondanks kregen we nog drie of vier goede kansen."

In de rust grepen de drie trainers ook nog in. "We hebben wat dingen aangestipt over de veldbezetting. Helmond speelt heel compact, dat is hun goed recht. Ze wilden de wedstrijd traag houden en ons niet in de wedstrijd laten komen, maar wij speelden ook traag. We wilden voorin breedte in het spel hebben, maar de buitenspelers deden dat niet. Ze speelden te vaak aan de binnenkant, in de as, dat is veel makkelijker te verdedigen. Beide goals vielen vanaf de flanken. Na rust ging het iets beter, maar tegen het einde was het echt te slordig. Tegen een betere tegenstander, met alle respect, krijg je het nog moeilijk. Daar moet je voor waken."

Gesthuizen vreesde Anthony Musaba een tijd kwijt te zijn. De vleugelspeler viel al vroeg in de wedstrijd uit. "Volgens de eerste berichten ziet het er niet goed uit, een breukje in zijn kuitbeen. We moeten even zien hoe ernstig dat is, maar het zag er niet goed uit."

Vervanger Jonathan Okita liet het meerdere keren na om een doelpunt te maken. "Daar zit hij zelf ook mee. Het was voor hem prettig geweest om te spelen. Hij heeft de laatste tijd wat minder gespeeld, vindt hij zelf ook, maar hij viel goed in. Alert, gretig, maar een van die mogelijkheden had een doelpunt moeten zijn."

Gesthuizen vindt na twee zeges niet dat NEC het alweer op de rails heeft. "Het blijft nog een beetje instabiel. We zijn de betere ploeg, maar op het einde deden we dingen niet goed. Het fijne is dat de jongens dat zelf ook vonden. We liepen maar wat aan te klooien in de laatste fase. Daar moeten we lering uit trekken. Maar we hebben dikverdiend gewonnen, dat wel."

Foto: Rob Koppers