Jonathan Okita is zijn plek kwijt bij NEC. De aanvaller ontbrak vorige week tegen Telstar vanwege een knieblessure, maar keert tegen Helmond Sport niet terug in de basis. Het trainerstrio van NEC houdt logischerwijs vast aan de basis van een week geleden.

 

"Vorige week kreeg hij een schop tegen zijn knie", zei trainer François Gesthuizen tegen RN7 over Okita. "Telstar kwam iets te vroeg. Begin deze week haakte hij weer aan en eind deze week trainde hij volledig mee. Hij is weer fit. Afgelopen week moesten we ook een keuze maken. Jongens krijgen van ons best veel vertrouwen, maar daar moeten we ook iets voor terugkrijgen. Er moet ook gepresteerd worden. Dat je niet iedere week een topwedstrijd kan spelen, dat is logisch, daarin moet je wel waarde voor het team hebben. Jonathan kon door een blessure niet spelen tegen Telstar, maar dat hij beter moet, is duidelijk."

Tegen Telstar stond Ole Romeny op links en Zian Flemming in de spits en dat blijft tegen Helmond Sport zo. "Inhoudelijk hebben we weinig veranderd, een klein beetje omdat het weer een andere tegenstander is. Qua enthousiasme en vertrouwen is er natuurlijk wel iets veranderd. We zijn nog steeds op zoek naar de ideale formatie. Vooral voorin hebben we veel mogelijkheden. Door de blessure van Jonathan hadden we een vacature. Uiteindelijk hebben we voor Ole op links en Zian in de spits gekozen. De uitvoering tegen Telstar was goed, dus er is weinig reden om iets te veranderen. Maar het blijft een proces om te kijken hoe we het het beste kunnen invallen."

Gesthuizen benadrukte dat Helmond Sport een anders spelende ploeg is dan Telstar. "Helmond speelt heel compact, dan moeten wij het veld breed houden. We hebben wel verschillende type spelers op de vleugel staan. Ole is iemand die ruimte nodig heeft en eigenlijk meer een spits is, terwijl Anthony het van zijn acties aan de zijlijn moet hebben. Dan zal er op links een iets andere dynamiek zijn dan op rechts. Vorige week speelde Helmond ook compact tegen Excelsior, maar kregen ze al vroeg een tegengoal. Dan moeten ze ruimtes weggeven en dat ligt ons wel."

Foto: Rob Koppers